ضرورت توسعه سامانه جامع گمرکی و تجهیز گمرکات به امکانات پیشرفته
رئیس ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز خواستارتوسعه سامانه جامع گمرکی و تجهیز گمرکات به امکانات کنترلی پیشرفته شد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ، حبیبالله حقیقی با اشاره به افزایش 10 برابری کشفیات قاچاق توسط گمرک، از اقدامات و توفیقات گمرک جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با قاچاق کالا و ارز ابراز خرسندی کرد.
حقیقی در نشست مدیران ستادی و اجرایی گمرکات سراسر کشور با اشاره به اهمیت و حساسیت بحث قاچاق که ماههای اخیر بهطور مکرر از سوی مقام معظم رهبری، ریاست جمهوری و سایر مقامات کشور مورد تأکید قرار گرفته است، گفت: قاچاق یک پدیده چندوجهی است و مقولات مختلفی در آن تأثیرگذار است که یکی از آنها ناکارآمدی فرآیندهای اقتصادی و تجارت کشور است.
وی افزود: در حوزه تجارت روندی که در حال حاضر طی میشود بسیار پرهزینه است و همین امر باعث میشود تا قاچاق کالا به شدت مقرون به صرفه باشد. نکته دیگر تنوع موضوعی در قاچاق است که در دنیا شامل 4 یا 5 مورد میشود، اما در کشور ما طیف وسیعی از کالاهای مجاز، مجاز مشروط، یارانهای و ممنوعه را دربرمیگیرد که البته قاچاق کالاهای ممنوع بسیار کم و بیشترین قاچاق در حوزه کالاهای مشروط صورت میگیرد.
اعمال معافیت های گمرکی بحث دیگری بود که رئیس ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز به آن اشاره کرد و گفت : در کشور ما 65 نوع معافیت وجود دارد که بهنوبه خود در دنیا کمنظیر است و متأسفانه نه محدوده مکانی دارد و نه محدوده زمانی و سقف معافیتها نیز مورد توجه قرار نمیگیرد.
حقیقی در ادامه معافیت ملوانی را نیز از دلایل احتمال بروز پدیده قاچاق دانست و عدم امکانات زیرساختی، نبود امکانات کنترلی و نظارتی در پایانهها برای نظارت بر ورود و خروج کالا و کمبود دستگاههای کنترلی و نظارتی ازجمله ایکسری را از دیگر علتهای افزایش قاچاق کالا عنوان کرد.
وی با بیان اینکه اقدمات گمرک در زمینه مبارزه با قاچاق کالا به تنهایی رافع مشکلات این حوزه نیست بر لزوم هماهنگی و همکاری همه
دستگاههای مسئول در حوزه تجارت برای اثربخشی اقدامات و برنامههای مقابلهای تأکید کرد.
وی اظهارداشت: تعدد حوزهها و مبادی ورود کالا به کشور، نبود تعریف مشخص و دقیق از سایر مبادی ازجمله مناطق آزاد را از دیگر معضلات در حوزه مبارزه با قاچاق کالا و ارز است که باید حتماً مورد آسیبشناسی و مطالعه قرارگیرد.
رئیس ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز بررسی منشأ پولی و ارزی قاچاق و چرخه مالی آن را از اقدامات ضروری دانست و در ادامه ضمن تبیین سهم و نقش گمرک در امر مبارزه با قاچاق، راهاندازی سامانه جامع گمرکی و سیستمهای الکترونیکی در گمرک را عاملی مؤثر و سودمند درجلوگیری از گسترش قاچاق و فساد ، مهم خواند.
حقیقی ، فسادستیزی و شفافسازی را از دیگر کارکردهای سامانه جامع گمرکی دانست و گفت: نقش گمرک علاوه بر تأثیرگذاری در کاهش حجم قاچاق در هماهنگسازی کنترلهای مرزی نیز بسیار مهم و تعیینکننده است و گمرک بهعنوان مدیریت عالی کنترلکننده مبادلات مرزی و همچنین صیانت از سلامت و بهداشت مردم از مهمترین سازمانهای دولتی است.
رئیس ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز با تقسیمبندی اقدامات مبنایی درحوزه مبارزه با قاچاق به دو بخش معلولی و علتی و ارجحیت بخشیدن به مسائل علتی تأکید کرد؛ هم گمرک و هم ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز باید در این زمینهها تلاش بیشتری بهعمل آورند.
وی در پایان تکمیل و توسعه سامانه جامع امور گمرکی، افزایش بهکارگیری دستگاهها و تجهیزات کنترلی در مرزها، راهاندازی دروازههای مشترک با گمرکات کشورهای همسایه و تعیین تکلیف حوزههای ملوانی کولهبری و مناطق آزاد را در کاهش قاچاق کالا مهم و اثرگذار توصیف کرد.