جامعه هنری و ولنگاری فرهنگی؛ دلائل و راهکارها
جامعه هنری ولنگاری فرهنگی را اتفاقی دانست که بر اثر بی دانشی و سهل انگاری جمعی از این جامعه برخاسته است و معتقدند حرکت در چارچوب ارزشها و قوانین و نظارت دستگاهها و نهادهای مسئول بر رفتار هنرمندان راهکار برون رفت از این معظل است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ فرهنگ از اصلی ترین ارکان جامعه است که بسیاری از رویدادها در نسبت با آن روی می دهد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی بسیاری از جامعه شناسان و سیاست مداران این انقلاب را انقلابی فرهنگی دانستند؛ با وجود تاکیدات مقام معظم رهبری و تلاشی که عده ای از اهالی هنر در راستای حفظ و گسترش فرهنگ ایرانی اسلامی می کنند شاهد ناهنجاری هایی در زمینه فرهنگ هستیم.
ناهنجاری هایی که رفته رفته شدت بیشتری می گیرد و از آنجایی که قشر جوان و نوجوان ما را درگیر خود می کند ممکن است به یک معضل نه تنها فرهنگی بلکه اجتماعی هم تبدیل شود.
همه ما می دانیم که بسیاری از کشورها یارای مقابله با ما در جنگ رو در رو نیستند و خودشان هم به این موضوع واقف شده اند و به همین دلیل از سال ها قبل تصمیم گرفته اند از راه جنگ نرم و با تسخیر ذهن آینده سازان کشور وارد عمل شوند، فرهنگ یکی از بهترین وسیله ها برای تحقق این امر است.
بار ها دیده ایم که فیلم ها وموسیقی هایی که به هر طریقی در دست مردم ما قرار گرفته است پیام هایی را در دل خود دارد که به شکل غیر مستقیم روح مخاطب خود را هدف قرار می دهد و آن را از هدف اصلی اش دور و به هدف سیاست گذاران صاحب اثر نزدیک می کند.
متاسفانه این روز ها به حدی به این رسانه ها و تفکرات غربی بها داده می شود که تاثیر آن را به شکل مستقیم در محافل هنری می بینیم.
به هر حال بحث ولنگاری فرهنگی بحث ساده و پیش پا افتاده ای نیست و ذهن بسیاری از افرادی که دغدغه فرهنگی دارند را در گیر خود کرده است؛ به همین بهانه تصمیم گرفتیم با عده ای از اهالی هنر در باره این موضوع هم صحبت شویم و راهکاری برای کمرنگ و رفع شدن ولنگاری فرهنگی پیدا کنیم.
عده ای از هنرمندان ما اطلاعی درباره مضمون ولنگاری فرهنگی نداشتند؛ یکی از نویسندگان شاخص سینما در پاسخ به خبرنگار ما در این باره گفت: نمی دانم ولنگاری فرهنگی چیست و تا به حال اسم آن هم به گوش من نخورده است.
عده ای هم اطلاعات خود را در حدی نمی دانستند که به این سوال پاسخ دهند؛ یکی چند تن از بازیگران شاخص سینما و تلویزیون هم گفتند در این باره نظری نداریم.
اما عده ای از هنرمندان راجع به آن فکر و تحقیق کردند و پاسخ ما را دادند.
کامران تفتی بازیگر سینما و تلویزیون در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در این باره گفت: اصولا هر چیزی که از حدش بگذرد شبیه غیر هنجار می شود، وقتی آموزه های رفتاری، تربیتی، عقیدتی و هر آنچه بودن مان را تشکیل می دهد از حدش خارج شود، چه کم و چه زیاد، تعابیری چون ولنگاری، افسردگی و منفعل بودن حاصل می شود.
وی افزود: فرهنگ و رفتار فرهنگی درست یعنی متعادل بودن در تمام زمینه ها و در غیر این صورت ولنگاری فرهنگی حاصل می شود.
محمد هادی رضوی تهیه کننده سینما و سریال «شهرزاد» نیز در این باره به ما گفت: در سریال شهرزاد عده ای به ما این انتقاد را کردند که چرا حجاب بازیگران آنطور که باید و شاید رعایت نشده است، من این مسئله را قبول دارم و باید دقت مان به این مسائل را بیشتر کنیم.
وی افزود: هنرمندان ما باید در مقوله حجاب توجیه بیشتری شوند، متاسفانه فضای درست در این زمینه دارد از بین می رود و نسل سوم و چهارم انقلاب اسلامی دچار مشکل می شوند، هنرمندان ما باید توجیه شوند که وقتی به عنوان الگوی جامعه قرار دارند شئونات نظام و جامعه را رعایت کنند.
وی ادامه داد: همین الان یکسری در سوریه در مقابل باطل می جنگند و هنرمندان ما نباید با سهل انگاری بگذارند تلاش این عزیزان بی ثمر واقع شود.
رضوی گفت: باید تمام نهادهای فرهنگی دست به دست هم دهند و مسئله حجاب را سفت تر بگیرند تا بیش از این شاهد ولنگاری فرهنگی نباشیم.
سوگل طهماسبی بازیگر سینما و تلویزیون نیز در این باره به خبرنگار ما گفت: تا زمانی که شاهد سانسور های بیهوده باشیم ولنگاری فرهنگی داریم، عوامل تولید یک کار برای دقیقه به دقیقه آن برنامه ریزی کرده اند و ممکن است حذف بیهوده یک سکانس ضربه ای جبران ناپذیر به آن اثر وارد کند، اصلا ممکن است پیام فرهنگی آن اثر در همان سکانس نهفته باشد و با حذف آن مخاطب نفهمد چه شد و ناراضی از سینما بیرون بیاید.
وی افزود: صحنه هایی که به فرهنگ ما آسیب می زند باید حذف شود و من موافق این موضوع هستم، اما سانسورهای بی جا سبب دوری مخاطب از فیلم های داخلی و روی آوردن آن به فیلم ها و فرهنگ خارجی و نهایتا ولنگاری فرهنگی می شود و باید در مسئله بایدها و نبایدها دقت بیشتری شود.
علی لدنی تهیه کننده سینما و تلویزیون نیز در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما درباره ولنگاری فرهنگی گفت: هنرمندان و آثار هنری ما باید در چارچوب خاصی فعالیت کنند تا شاهد ولنگاری فرهنگی نباشیم.
وی افزود: فرهنگ قوانینی دارد و سیاستمداران باید کاری کنند که اهالی هنر در این چارچوب حرکت و فعالیت کنند زیرا در صورت رعایت نکردن این قوانین ولنگاری فرهنگی به وجود می آید.
لدنی گفت: اکنون وظیفه سیاستمداران و دولتمردان است که بر اجرای این قوانین تعریف شده نظارت کنند تا کم تر شاهد ولنگاری فرهنگی باشیم.
قصه ولنگاری فرهنگی و از بین بردن آن سر دراز دارد اما همت جامعه هنری ما در رفع آن می تواند مهم ترین فعالیت در این زمینه باشد.