آیت الله آملی لاریجانی افزود: کتاب ها و مقالات بسیار زیادی در خصوص فلسفه سیاسی تدوین که در بخش هایی از آنها هم به مسئله حقوق بشر وارد شده است.
رئیس قوه قضائیه گفت: برای مسلمانان حق بشر بحثی اساسی است، نه فقط در مبانی نظری بلکه به لحاظ ساختار انسان شناسی، جهان شناسی و خداشناسی، حق بشر از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: گاهی در تحلیل مسئله حق خطا می شود و در تحلیل حق به سراغ معنای کلمه حق توجه می شود اما در حقیقت تحلیل ماهیت و معنای واقعی حق باید مورد نظر قرار گیرد چرا که فرق است بین تحلیل واقعیت ها و معنای الفاظ.
وی گفت: برای مثال اگر پرسیده شود حق چیست؟ این مسئله را می توان از لحاظ زبان شناختی معنی آنرا جستجو و هم می توان به واقعیت کلمه حق توجه کرد.
رئیس قوه قضائیه همچنین افزود: در فرهنگ خودمان راجع به حق بحث های فقهی زیادی انجام شده و در آثار علمای اسلامی هم در این خصوص مباحث فراوانی وجود دارد.
حق واقعی و حق بشری باید جزء کارهای اساسی و زیربنایی قرار گیرد.
آیت الله آملی لاریجانی در حاشیه نشست ستاد حقوق بشر اسلامی در جمع خبرنگاران افزود: یکی از کارهای ستاد حقوق بشر اینست که از متفکرین اسلامی و غیر اسلامی کمک بگیرد و حق بشر را از غیر حق مشخص کند.
وی ادامه داد: اگر بخواهیم حق را ترسیم کنیم باید مشخص شود آیا تمامی حقها قراردادی هستند و با قرارداد پدید می آیند یا کاملاً غیر قراردادی اند؟
رئیس قوه قضائیه با اشاره به ماهیت حق افزود: اگر به عنوان مسلمان، حقوق بشر اسلامی را پایه ریزی می کنیم باید تحلیل روشن از حق داشته باشیم تا در مقام عمل تاثیرگذار باشد.
وی با اشاره به ماهیت مجلس شورای اسلامی بر ساختار نظام سیاسی و حق ادامه داد: حق تقنین دارد و کسی که در خیابان راه می رود حق تقنین ندارد .
آیت الله آملی لاریجانی افزود: به نظر می آید ما باید لااقل یک یا چند حق را غیر قراردادی ببینیم والا نمی توانیم حقوق غیر قراردادی را الزام کنیم.
رئیس قوه قضائیه گفت: برخی فیلسوفان لیبرال تلاش می کنند حق را فارغ از اندیشه دینی و فلسفی تحلیل کنند اما هیچگاه موفق نبودند زیرا ماهیت حق را نمی توان بدون نگاه به انسان تحلیل کرد.
آیت الله محمد صادق آملی لاریجانی در همایش بزرگداشت حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی با اشاره به دو ساختار اندیشه ای ماتریالیست و اسلامی در حوزه حقوق بشر افزود: اگر بخواهیم حقوق بشر را تصویر کنیم نمی توانیم از بشر تصویری نداشته باشیم در حالیکه فیلسوفان ماتریالیستی روح را که حقیقتی علمی است، قبول ندارند و به تکامل او بی توجهند.
وی گفت: نگاه انسان به عنوان خلیفه الله حقیقتی عظیم است و بدن مادی فقط به عنوان مرکبی در اختیار انسان قرار گرفته است.
پشت صحنه اعلامیه جهانی حقوق بشر، نگاههای سکولار نهفته است
رئیس قوه قضائیه گفت : پشت صحنه اعلامیه جهانی حقوق بشر، نگاههای سکولار و لیبرال نهفته است.
محمد صادق آملی لاریجانی در همایش بزرگداشت حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی افزود: شهید مطهری در کتاب نظام حقوق زن در اسلام به اعلامیه جهانی حقوق بشر می پردازد و اشارات خیلی خوبی در این زمینه دارد.
وی گفت: شهید مطهری می گوید خیلی مضحک است که در مجلس نگاه فلسفی تصویب کردید؟ این که انسان دارای کرامت ذاتی است چرا باید در مجلس تصویب شود؟ انسان دارای کرامت ذاتی است باید فیلسوفان تعریف کنند و از منظر قرانی مفسرین بگویند که این خلیفه الله و تعریف فرشتگان یعنی چه؟
رئیس قوه قضائیه با اشاره به اینکه اعلامیه جهانی حقوق بشر یک پشت صحنه دارد، افزود: پشت این نگاههای فلسفی، کلامی و دینی یک ایدولوژی نهفته است که آنها با یگ نگاه خاصی آن را تدوین کردند.
وی افزود: اخیرا به من گزارش دادند که در کمیته های پیش نویس این اعلامیه جهانی، به صراحت کسانی گفتند که ما نگاهمان سکولار و لیبرال است و این در واقع یک ایدولوژی است.
آملی لاریجانی گفت: آنها با این نگاه در لفافه کرامت ذاتی انسان را گذاشتند یعنی کلی نوشتند، اما این کرامت ذاتی انسان چیست ؟ معنا کنید ؟
وی افزود: در نسل های بعدی مصوبات سازمان ملل و حقوق بشر آرام آرام این بحث باز شد به طوری که در یکی از مواد حقوق بشر، بحث آزادی ازدواج مطرح شد ، البته ما آزادی ازدواج را قبول داریم و اصلا ازدواج اکراهی را به لحاظ فقهی باطل می دانیم .
رئیس قوه قضائیه گفت: آنها کم کم مفهوم ازدواج را به هم جنس هم توسعه دادند این ایدولوژی نیست، چرا مسلمانان باید این حرف را بپذیرند ؟
آیت الله آملی لاریجانی افزود : ما دو پرسش اساسی در مقابل اعلامیه جهانی حقوق بشر و یک پرسش مهم هم در مقام عمل داریم، یکی از دو پرسش اساسی ما، مبانی حق است؟ این حقوق اثبات یا نفی شده از کجا آمده، تحلیل شما چیست؟ شما به چه دلیل نگاه خودتان را به همه دنیا تحمیل می کنید ؟ این اصلا با حقوق بشر سازگار است؟ شما می خواهید به اجبار به ما حقوقی را تحمیل کنید ؟ آیا چنین چیزی محقق می شود؟
انتقاد رئیس قوه قضائیه از تحمیل ایدئولوژی لیبرال دموکراسی به مردم دنیا
رئیس دستگاه قضا با انتقاد از عملکرد غربیها در حوزه حقوق بشر گفت: چه کسی به شما حق داده است ایدئولوژی لیبرال دموکراسی و نوع زندگی خودتان را که نحوه حیات غربی است به مردم دنیا تحمیل کنید؟
آیت الله صادق آملی لاریجانی در همایش بزرگداشت روز حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی افزود: 98 درصد مردم ما به قانون اساسی جمهوری اسلامی آزادانه رای دادند و در این قانون اساسی یک نظام سیاسی تشریح، تصویر و تصویب شده که اساس آن اسلام است.
وی تصریح کرد: شما می گویید این موارد نباشد، می شود بگویید بر چه اساسی این را بر ما تحمیل می کنید، این حرفی که شما در باب نفی قصاص، حدود و دیات می زنید نفی اختیار و حقوق مردم ماست.
رئیس دستگاه قضا گفت: چه کسی به شما حق داده است ایدئولوژی لیبرال دموکراسی را بر مردم دنیا تحمیل کنید.
وی در ادامه به رفتار عملی غرب در حوزه حقوق بشر اشاره کرد و افزود: دوگانگی رفتار و استفاده ابزاری از حقوق بشر، از جمله آنهاست.
آیت الله لاریجانی ادامه داد: در بحرین که آیت الله شیخ قاسم که واقعا مجاهدی بی بدیل در آن منطقه است حقوقش رعایت نشده است، کسی که انتصاب و سکونتش در بحرین از کسانی که حاکم آنجا هستند بسیار قوی و اقدم است، سلب وطن بودن و سلب شخصیت حقیقی بحرینی کرده اند، مگر چنین چیزی می شود؟ آن وقت آمریکا و اروپا چه موضعی گرفته اند. آیا در کشور دیگری بود باز هم چنین برخورد می کردید؟
وی افزود: یک رهبر روحانی و انقلابی که به نحو مسالمت آمیز اهداف حقوق بشری را مطرح می کند که آن هم کف حق بشری است به طوری که می گویند هر بحرینی حق یک رای داشته باشد و شما جلوی آن را نیز گرفته اید.
رئیس قوه قضائیه با انتقاد از نحوه موضع گیری آمریکا و اروپا در قبال بحرین گفت: چگونه باور کنیم که آمریکائیها در دفاع از حقوق بشر راست می گویند.
وی افزود: در فلسطین اشغالی هزاران کودک، زن و مرد را با بمباران هایی کور به شهادت رساندند. آیا آمریکائیها جهت گیری کردند؟ آیا حقوق بشر صرفا مختص آمریکا و اسرائیل است؟ آیا مسلمانها حق بشر ندارند ؟
آیت الله آملی لاریجانی اظهار داشت : در یمن هزاران انسان بی گناه و کودکان بی گناه کشته می شوند ولی شما دلارهای خودتان را جلوی دهان دبیر کل سازمان ملل می گیرید که سخن از تضییع حقوق کودکان در یمن نزند، آیا این دفاع از حقوق بشر است.
وی گفت: دروغی که آمریکائیها و اروپائیها در باب حق بشر می گویند در مقام عمل دروغ آشکار است و امروز برای همه دنیا معلوم شده که دفاع آنها از حق بشر ابزاری است، هر کجا که میل دارید حق بشر را پتکی می کنید ولو برخلاف واقع.
رئیس دستگاه قضا اظهار داشت : آیا حق بشر در آمریکا و اروپا تضییع نمی شود؟ حقوق مسلمانها ضایع نمی شود؟ در طول سه دهه گذشته چند میلیون مهاجر را پذیرفته ایم با اینکه کشور ما در تحریم ها بود و از بیکاری رنج می برد اما کمک کردیم و براساس یک نگاه انسانی رهبر معظم انقلاب فرمان دادند حتی فرزندان آنها در مدارس ما تحصیل کنند.
وی ادامه داد: کل اروپا با آن همه ثروت بیکران چندصد هزار نفر آواره را نپذیرفتند یعنی پذیرفتند حالا بحث اخراج و بدرفتاری با آنها مطرح است.
برای گفتگو با اروپایی ها در زمینه حقوق بشر منعی نداریم
رئیس قوه قضائیه ضمن ارائه پیشنهادی به ستاد حقوق بشر قوه قضائیه ، وزارت خارجه و شورای عالی امنیت ملی کشورمان تصریح کرد: مسئله گفتگو در خصوص حقوق بشر با کشورهای اروپایی با لحاظ شروط منعی ندارد اما با آمریکایی ها در این باره مذاکره نمی کنیم.
آیت الله آملی لاریجانی در ادامه سخنرانی خود در همایش بزرگداشت روز حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی ضمن انتقاد از عملکرد اروپا و آمریکا در خصوص آوارگان سوری تصریح کرد: کشورهایی با چنین ثروت و توانمندی با این تعداد آوارگان سوری که خود درست کرده اند اینطور رفتار می کنند.
وی ادامه داد: همه می دانند که آوارگان سوری را چه کسانی در دنیا درست کردند ، داعش با چه ابزار و اسلحه ای کار می کند ، همه می دانند که مدافعان داعش چه کسانی هستند .
آیت الله آملی لاریجانی خطاب به غرب و آمریکا افزود: مدافعان داعش همان کسانی هستند که شما در کشورهایشان پایگاه دارید و از آنها حمایت می کنید، از عربستانی که شما او را متحد و دوست همیشگی خود می دانید آنها این کار را می کنند.
رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه البته عربستان باید هم از داعش حمایت کند، گفت: چرا که اینها حکومتهای دست نشانده ای هستند، در زمانی که می خواستند در عربستان کسی را روی کار آورند افراد ارشد آمریکا بیش از یک ماه در عربستان حضور داشتند و رایزنی می کردند.
وی یادآور شد: طبیعی است که چنین حکومتی مورد حمایت آمریکا باشد ولو اینکه ضدبشری ترین عمل را در جهان پدید آورد.
آیت الله آملی لاریجانی با اشاره به داعشهای سوری ، یمنی ، عراقی و امثال آن تصریح کرد: سر کودک ده ساله را می برند و فیلم آن را در جهان منتشر می کنند، شما از اینها حمایت می کنید.
وی خطاب به غرب و آمریکا خاطرنشان کرد: کار شما در دفاع از حقوق بشر رنگ باخته است و دفاع شما از حقوق بشر ابزاری و توام با رفتاری دوگانه است.
رییس قوه قضائیه افزود: در آمریکا حق سیاه پوستان رعایت نمی شود و روزی نیست که سیاه پوستی به دست پلیس آمریکا کشته نشود.
وی با طرح این پرسش که آیا این حق بشر است؟ گفت: کشورهای اسلامی باید به خود بیایند و ملتهای مسلمان راه مستقل خود را پی گیرند و البته دولت جمهوری اسلامی ایران نیز در این جهت پیشتاز است و خواهد بود.
آیت الله آملی لاریجانی تصریح کرد: باید ملتهای مسلمان حقوق بشر منبعث از معنویت ، ارزشهای الهی و نگاه الهی و همچنین حقوق بشری که در آن کرامت ذاتی انسان تصویر روشن معنوی و الهی داشته باشد، به دنیا عرضه کنند و این نوع حقوق بشر قابل دفاع است.
رئیس قوه قضائیه در ارائه پیشنهادی به ستاد حقوق بشر قوه قضائیه ، وزارت خارجه و شورای عالی امنیت ملی کشورمان تصریح کرد: مسئله گفتگو با کشورهای اروپایی را در خصوص حقوق بشر باز کنید چرا که ما در این خصوص مدعی هستیم.
آیت الله آملی لاریجانی با تاکید بر کنارگذاشتن بحث با آمریکایی ها در خصوص حقوق بشر خاطرنشان کرد: آمریکایی ها اهل خدعه هستند ، اروپاییها بحث گفتگوهای حقوق بشری را مطرح کردند که ما نیز حرفی نداریم اما به شرط و شروط.
وی در تشریح شروط ایران برای گفتگو در زمینه حقوق بشر با طرف غربی گفت: آمریکایی ها نباید در این گفتگوها حضور داشته باشند چرا که در برجام نیز نشان دادند که به تمام معنا اهل خدعه هستند.
آیت الله آملی لاریجانی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری تصریح کرد: ما برجام 2، 3، 4 و 5 نداریم و همچنین در بحث حقوق بشر نیز با آمریکایی ها حرفی نداریم و گفتگو نمی کنیم اما با اروپایی ها با لحاظ شرط و شروط منعی ندارد.
وی اصلی ترین شرط این گفتگو را طرفینی بودن مذاکرات حقوق بشری دانست و تصریح کرد: همچنین مضمون این گفتگوها نیز باید طرفینی باشد یعنی اینطور نباشد که فقط برای حقوق بشر اسلامی گفتگو کنیم.
آیت الله آملی لاریجانی ادامه داد: نباید بگویند که چرا در جمهوری اسلامی ایران فلان موضوع وجود دارد و ما فقط از خود دفاع کنیم بلکه باید دو طرف حضور داشته باشیم.
وی تاکید کرد: ما هم از اروپاییها در خصوص نحوه رفتار آنها با بشریت در تمام دنیا و بویژه در اروپا سوال داریم .
به حق و حقوق مسلمانان در اروپا اهمیتی داده نمی شود
رئیس قوه قضائیه با اشاره به اسلام هراسی در اروپا گفت: اگر کسی گوشه چشمی به هلوکاست داشته باشد باید به زندان برود در صورتی که به حق و حقوق مسلمانان در اروپا اهمیتی داده نمی شود.
آیت الله آملی لاریجانی در حاشیه نشست روز حقوق بشر اسلامی در جمع خبرنگاران افزود: موضوع حجاب در اروپا، یک حقوق بشر است این کشف حجابی که در دبیرستان ها و دانشگاههای فرانسه اتفاق می افتد حق بشری مسلمانان است.
وی گفت: این الزام ها از کجا آمده که به زور از سر دانشجوی مسلمان حجاب را بر می دارند .
آیت الله آملی لاریجانی گفت: پیشنهاد من به ستاد حقوق بشر این است که باب راه اروپا را باز کنند و ما در اینجا مدعی هستیم و به راهی که می رویم یقین داریم و به مبانی حرفمان اعتقاد داریم.
وی افزود: اگر اروپایی ها در مباحث حقوق بشر ورود کردند بحث باید طرفینی باشد و طرفین در مضامین آن مورد پاسخ قرار گیرند همانطورکه ما همیشه پاسخگو بوده ایم.
آیت الله آملی لاریجانی تصریح کرد: یکی دیگر از پیشنهادهای من بحث های نظری است که با همایش و حمایت از پژوهش های مستقل از حق بشری پیگیری خواهیم کرد.