در گفتگو با سی ان ان؛
سفیرسابق عراق:آمریکا، هشدارهای عراق را درباره داعش جدی نگرفت
لقمان فیلی گفت اگر آمریکایی ها به درخواست های ما برای نابود کردن اردوگاه های تروریست ها پاسخ می دادند، اطمینان دارم توانایی آنها تا اندازه زیادی کاهش می یافت.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما، سفیر پیشین عراق در آمریکا گفت در نخستین روزهای مبارزه با داعش، ارتباط و هماهنگی لازم بین واشنگتن و بغداد وجود نداشت.
به گزارش شبکه تلویزیونی سی ان ان، لقمان فیلی گفت:« از همان ابتدا، برخی موانع ذهنی در خصوص عراق وجود داشت که در سال 2011 میلادی و با خروج نظامیان (آمریکایی از خاک عراق) برای ما محرز شد. داعش، تهدیدی برای موجودیت ما بود. ما می خواستیم آمریکا این موضوع و پیامدهای آن را برای جغرافیای سیاسی (ژئوپولیتیک) منطقه درک کند.
بخشی از علت این مسئله (ناتوانی ما از مقابله اولیه با داعش) به مسائل داخلی عراق و بخش دیگری نیز به روی کار آمدن باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در سال 2008 میلادی مربوط می شود. از سوی دیگر خود عراقی ها به قدری درگیر مسائل سیاست داخلی بودند که ما نتوانستیم جبهه ای متحد داشته باشیم.
مجری شبکه از لقمان فیلی پرسید اگر آمریکا، آن طور که شما می گویید مبارزه با داعش را جدی می گرفت، اکنون اوضاع منطقه چگونه بود؟
سفیر پیشین عراق در آمریکا گفت: «اگر آمریکایی ها به درخواست های ما برای راه انداختن عملیات و نابود کردن برخی اردوگاه ها (مراکز تروریستی) پاسخ می دادند، اطمینان دارم توانایی آنها (گروه داعش) تا اندازه زیادی کاهش می یافت. در این شرایط آنها دیگر نمی توانستند وارد شهرهای عراق شوند، چه رسد به اینکه یک سوم این کشور را تصرف کنند.
البته حتی اقدام قاطعانه آمریکا نیز نمی توانست در مقیاس گسترده از آسیب های وارد شده به میراث باستانی و آزار اقلیت های قومی و مذهبی جلوگیری کند. ما همواره با تروریسمِ داخلی و منطقه ای دست به گریبان بوده ایم و همواره با کشورهای همسایه در خصوص حمایت آنها از تروریسم یا دادن اجازه عبورِ از مرزها به تروریست ها، مسئله داشته ایم. بنابراین، چنین مشکلاتی وجود داشت، اما این بار حملات شرورانه تروریست ها در چنان مقیاس گسترده ای بود که ما نتوانستیم با آن مقابله کنیم. نباید فراموش کنیم زمانی که نیروهای آمریکایی (از خاک عراق) خارج شدند، در اواخر سال 2011 میلادی حتی یک فروند هواپیمای جنگنده باقی نمانده بود که متعلق به عراقی ها باشد.»
فیلی در پاسخ به اینکه چرا از سمت خود کناره گیری کرده است، گفت: «کناره گیری من از این سمت، ارتباطی به اوضاع سیاسی کنونی ندارد. علت به این بازمی گردد که ما می خواهیم روابط ما(با آمریکا) در مجموع، قابل پیش بینی باشد. دو روز پیش در مؤسسه اسپن از رئیس کنونی ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا خواستم که روابط ما (آمریکا و عراق) را در سه تا پنج سال آینده ترسیم کند و او نتوانست چنین کاری کند. اگر روابط ما در ادامه مسیر حرکت به جلو قابل پیش بینی نباشد، چگونه می خواهیم به مسائل امنیتی مهم در منطقه (نظیر داعش) رسیدگی کنیم؟»
مقام سابق عراقی درباره احتمال آغاز عملیات آزادسازی موصل در ماه اکتبر یا نوامبر امسال گفت:« اگر به یاد داشته باشید، چندی پیش یک مقام بلند پایه آمریکایی گفت عراقی ها، اراده لازم برای مبارزه را ندارند، اما ما نشان دادیم که اراده لازم برای مبارزه را داریم. این نشانه آشکاری است که ما مسئولیت جنگ را بر عهده گرفته ایم و هر روز بهای آن را می پردازیم. آزادسازی موصل، نشانه آشکاری از گام برداشتن ما در مسیر درست است. آمریکایی ها آن اوایل تا حد زیادی با افراد مد نظر خودشان تعامل داشتند. متأسفانه این باعث شد که نسل اشتباهی از رهبران سیاسی در عراق به قدرت برسد. ما به حاکمانی نیاز داریم که به نسل آینده فکر کنند و فقط اوضاع سیاسی کنونی را مد نظر قرار ندهند.»