حمید رضا آصفی و الیاس نادران تاکید کردند:
آمریکایی ها از ابتدا و به روش های مختلف برجام را نقض کردند
سخنگوی اسبق وزارت امورخارجه با تاکید بر اینکه برجام برای آمریکایی ها مدخلی برای ورود به مسائل دیگر بود گفت: باید هزینه بدعهدی را برای آمریکایی ها سنگین کرد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، حمید رضا آصفی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما افزود: باید هزینه بدعهدی آمریکایی ها را برای آنها سنگین کنیم و دست ما در این زمینه بسته نیست.
وی افزود: یکی از ابعاد این کار، دیپلماسی است و آمریکایی ها باید بفهمند تا زمانی که در ارتباط با موضوع هسته ای و برجام به تعهدات خود عمل نکنند، هیچ دریچه ای به سوی آنها باز نیست و امکان استفاده از توانمندی های جمهوری اسلامی ایران را ندارند.
آصفی گفت: آمریکایی ها همیشه باید بدانند اگر آنها برجام را نقض کنند دست ما نیز باز است و می توانیم به روز نخست بازگردیم و این موجب می شود آنها در رفتار خود تجدید نظر کنند.
وی با بیان اینکه رویکرد جمهوری اسلامی ایران و آمریکا از ورود به مذاکرات هسته ای و برجام، کامل متفاوت بود افزود: جمهوری اسلامی ایران موضوع هسته ای و برجام را منفرد و جدا از بقیه مسائل با آمریکا مطرح و در این زمینه گفتگو کرد که مثلاً تحریم ها برداشته شود اما مشکل از اینجا آغاز شد که آمریکایی ها در ظاهر اعلام کردند موضوع گفتگو، هسته ای است اما در ذهن آنها این بود که از موضوع هسته ای آغاز کنند و به موضوعات دیگر بپردازند.
سخنگوی سابق وزارت امورخارجه کشورمان گفت: برجام برای آمریکایی ها مدخلی برای ورود به مسائل دیگر بود.
آصفی افزود: آمریکایی ها در گذشته اعلام کرده بودند که با ایران درباره صلح خاورمیانه، تروریسم، حقوق بشر و سلاح های کشتارجمعی مشکل دارند و تا این مسائل حل نشود رابطه با ایران عادی نخواهد شد.
وی گفت: آمریکایی ها در حال نقض برجام هستند اما دوست دارند نقض برجام از طرف ایران باشد و آنها بتوانند بداخلاقی هایشان را گسترده تر کنند.
آصفی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران این بهانه را از آمریکایی ها گرفته است افزود: باید افزون بر بالا بردن هزینه بداخلاقی و بدعهدی آنها، با کشورهایی که در 1+5 با ما نزدیکی بیشتری دارند جدی وارد گفتگو شویم و به آنها بفهمانیم که رفتار آمریکایی ها بی احترامی و توهین به آنهاست.
وی گفت: موضع ما باید نسبت به سوریه، حزب الله لبنان، عراق، یمن و رژیم صهیونیستی قوی تر شود.
سخنگوی سابق وزارت امورخارجه کشورمان با بیان اینکه در عرصه بین المللی باید سهممان را خودمان بدست آوریم و کسی سهمی به کسی نمی دهد افزود: با توانمندی هایی که در عرصه بین المللی داریم باید با صلابت بر مواضع خود بایستیم و این آمریکایی ها را به انعطاف وا می دارد.
آصفی گفت: اگر فکر کنیم با تنازل مواضع در عرصه بین المللی، آمریکا مواضع خود را درباره موضوع هسته ای به نفع ما تغییر می دهد اشتباه کرده ایم.
وی با بیان اینکه آمریکا یک کشور صهیونیست محور است افزود: همه نامزدهای آمریکا در دو چیز شریک هستند یکی دوستی با رژیم صهیونیستی و دیگری در دشمنی با ایران.
آصفی گفت: در منطقه با آمریکایی ها اختلافات بنیادین داریم.
وی افزود: آمریکایی ها حزب الله را گروهی تروریستی می شناسند و این با دیدگاه جمهوری اسلامی ایران بسیار متفاوت است.
سخنگوی سابق وزارت امورخارجه کشورمان گفت: آمریکایی ها در پی سرنگونی رئیس جمهور و دولت قانونی سوریه هستند در حالی که تعداد آرای بشار اسد در انتخابات بسیار بیشتر از رأی بسیاری از سران کشورهای اروپایی است.
آصفی افزود: نه تنها با آمریکایی ها اختلاف منافع، بلکه تضاد منافع داریم.
وی گفت: آمریکایی ها اعلام نمی کنند اما در پی تجزیه عراق هستند و مقاله روزنامه حاآرتص مبنی بر سه قسمت شدن ترکیه، گمانه زنی ها درباره دست داشتن این کشور در کودتای ترکیه را تقویت می کند.
آصفی با بیان اینکه آمریکا در پی تجزیه و کوچک کردن کشورهای منطقه برای آرامش رژیم صهیونیستی است افزود: این با سیاست های جمهوری اسلامی ایران اصلاً همخوانی ندارد زیرا بر یک پارچگی کشورها تأکید داریم.
وی گفت: زمانی که درباره کاستی های برجام صحبت می شود باید بین تلاش مذاکره کنندگان و رفتار آمریکایی ها تفاوت قائل شد و بداخلاقی و بدعهدی آمریکایی ها نباید به حساب تیم مذاکره کننده نوشته شود.
سخنگوی سابق وزارت امورخارجه کشورمان افزود: مصوبه کنگره آمریکا مبنی بر ویزا ندادن به کسانی که به ایران سفر می کنند، تجار و اشخاصی که برای موضوعات اقتصادی به ایران می آیند در این طرح مستثنی کرده است اما این مصوبه ایران هراسی را تشدید می کند.
آصفی گفت: در موضوع برجام بار نخست نبود که با آمریکا مذاکره شد بلکه در موضوع افغانستان نیز که موضوعی جدی و مهم برای جمهوری اسلامی ایران بود با اجماع در نظام اسلامی با آمریکایی ها مذاکره شد.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران در آن مذاکرات نقش سازنده ای برای حل و فصل مسائل ایفا کرد اما هنوز جوهر آن توافق خشک نشده بود که آمریکایی ها ایران را به عنوان محور شرارت نامیدند.
آصفی گفت: آمریکایی ها کار اخلاق مدارانه ای انجام نمی دهند و این مسبوق به سابقه است.
وی افزود: افزون بر تکیه بر داخل و ایستادن بر مواضع اصولی، باید با پیمانی میان ایران، سوریه، عراق، ترکیه و روسیه همگرایی منطقه ای ایجاد کنیم.
سخنگوی سابق وزارت امورخارجه کشورمان گفت: این پیمان وضع و چگونگی روابط بین المللی را به نفع جمهوری اسلامی ایران تغییر می دهد.
* نباید به دشمنی که بیش از 50 سال به ملت ایران خیانت کرده است اعتماد می شد.
الیاس نادران کارشناس اقتصادی و نماینده سابق مجلس شورای اسلامی نیز در این برنامه با بیان اینکه از زمانی که در رآکتور اراک بتن ریخته شد و پیچ های سانتریفیوژها باز شد بیش از شش ماه می گذرد گفت: نباید به دشمنی که بیش از 50 سال به ملت ایران خیانت کرده است اعتماد می شد.
وی افزود: در حوزه های اقتصادی، آمریکا دشمنی و حیله گریهایش را به ایران نشان داده است و به مصلحت کشور نبود که به آن اعتماد می کردیم.
نادران گفت: بین کارشناسان کشور کسی نمی پذیرفت که آمریکایی ها دشمنی شان را با جمهوری اسلامی ایران کنار بگذارند.
وی افزود: مصوبه کنگره آمریکا مبنی بر صادر نشدن ویزا برای کسانی که به ایران سفر می کنند پس از برجام، مشکلات زیادی را برای اقتصاد ایران ایجاد می کند.
این کارشناس اقتصادی و نماینده سابق مجلس با بیان اینکه مشکل اقتصاد مقاومتی در اجراست گفت: در اقتصاد کشور دو رویکرد وجود دارد که یکی اعتماد به توانمندی داخلی و حداکثر استفاده از این ظرفیت است و رویکرد دیگر واردات فناوری و اعتماد به اینکه بیگانگان این فرصت را برای ایران فراهم کنند.
نادران افزود: مدیریت صنعت نفت کشور از گذشته تاکنون به ظرفیت داخلی اعتماد نکرده است و رفت و آمدهای هیئت های تجاری نیز پیش و پس از برجام موجب رونق اقتصادی نشده است.
وی گفت: در مدیریت اقتصادی دولت، با چالش های اساسی روبرو هستیم.
نادران افزود: دیروز معاون اول رئیس جمهور برای گفتمان سازی اقتصاد مقاومتی جلسه گذاشت در حالی که گفتمان سازی باید ماه نخست ابلاغ سیاست های کلان اقتصاد مقاومتی انجام می شد.
وی گفت: اکنون 25 میلیارد دلار واردات قاچاق کالا به کشور داریم که 50 درصد واردات کشور را شامل می شود.
این کارشناس اقتصادی و نماینده سابق مجلس افزود: اگر در توانمندسازی اقتصاد داخلی، مستحکم عمل نکنیم و آمریکایی ها از اثرگذاری تحریم ها ناامید نشوند، آنها این ابزار قدرت را برای تغییر سیاست های ایران از دست نخواهند داد.
نادران گفت: در بحث تحریم ها، اساس مشکل کشور، فروش نفت نبود و آمریکایی ها جرأت حذف نفت ایران را از بازارهای بین المللی نداشتند زیرا حذف نفت ایران به معنای بستن تنگه هرمز و جنگ تمام عیار در منطقه بود.
وی افزود: آنچه که در بحث نفت برای ما مهم بود؛ انتقال درآمدهای خارجی خود بدون مانع و بر اساس نیازهای داخلی و برای انتقال فناوری است.
نادران گفت: اگر روزانه شش میلیون بشکه نفت نیز صادر شود اما نتوان یک دلار آن را در جهتی که می خواهیم مصرف کنیم، فایده ای ندارد.
وی افزود: اکنون سهمیه برداشت ما از درآمدهای نفتی هیچ تفاوتی با پیش از برجام نکرده است و حتی به 700 میلیون دلاری که ماهیانه در زمان مذاکرات پرداخت می کردند پایبند نماندند.
این کارشناس اقتصادی و نماینده سابق مجلس گفت: رویکردی که نگاه به بیرون دارد سه سال است کشور را معطل نگه داشته است که با رفع تحریم ها بتواند گشایشی ایجاد کند.
نادران افزود: آمریکایی ها ابزار تحریمی که می بینند با آن می توانند با ما بازی کنند از دست نمی دهند.
وی گفت: ترس از این که آمریکایی ها ما را متهم کنند برجام را نقض کرده ایم، مانع از آن می شود که پایان آن را اعلام کنیم با اینکه یقین داریم آنها برجام را نقض کرده اند.