ایجاد داروخانههای سنتی بازار عرضه دارو را آشفتهتر میکند
عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران گفت: هم اکنون منشاء بسیاری از داروهایی که در داروخانههای فعلی عرضه میشود گیاهی است و نیازی برای ایجاد داروخانه سنتی احساس نمیشود.
دکتر سید علی فاطمی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما افزود: منشا بسیاری از داروهای فعلی املاح، گیاهان دارویی، منابع جانوری و باکتری هاست که همگی منشا طبیعی دارند و این موضوع هیچ مشکلی تا کنون برای عرضه دارو در داروخانه ها ایجاد نکرده است اما مشکلات جدید از جایی شروع می شود که آیین نامه وزارت بهداشت مبنی بر ایجاد داروخانه های سنتی با ماهیت داروخانه های عادی منافات دارد.
وی با بیان اینکه داروسازان اعتقاد دارند که اجرای آئین نامه اخیر، احتمالاً هیچ تاثیری در کنترل عطاری ها و توسعه طب سنتی ندارد و فقط از داروخانه های عادی سهم می گیرد گفت: طبق تعریف جدید، هر فرآورده حاصل از مواد طبیعی (گیاهی، جانوری، میکروبی و معدنی)، داروی سنتی است که حتی می تواند فرم تزریقی هم داشته باشد در حالی که در هیچ جای دنیا آمپول های تزریقی که لازم است حتما استریل باشند را به عنوان داروی سنتی نمی شناسند!
فاطمی افزود: بعضی از داروهای شیمی درمانی ترزیقی، قطره های چشمی، بسیاری از هورمون ها از جمله انسولین، واکسن ها، پروبیوتیک ها، بعضی از آنتی بیوتیک ها، مکمل های معدنی و سرم های نمکی، می توانند جزء این تعریف قرار گیرند و اگر کرم ها و شامپوهای گیاهی را هم به این جمع اضافه کنیم، داروخانه های سنتی می شوند مثل داروخانه های معمولی که فقط چند قلم جنس کم دارند.
فاطمی گفت: بر اساس آئین نامه تاسیس داروخانه های سنتی، این داروخانه ها می توانند بعد از 18 سال به داروخانه معمولی تغییر وضعیت دهد. با توجه به اینکه هیچ محدودیت جمعیتی برای تاسیس این داروخانه ها وجود ندارد، در صورت تمایل همزمان تعدادی از این داروخانه ها برای تغییر وضعیت، نابسامانی بزرگی برای داروخانه های دایر به وجود می آید.
وی افزود: همچنین بسیاری از داروهای ضدسرطان که در داروخانه های فعلی ارائه می شود نیز منبع گیاهی دارد و نمی توان داروهای گیاهی یا شیمیایی را از هم تفکیک کرد به همین علت تفکیک داروخانه های فعلی و داروخانه سنتی منطقی نیست.
فاطمی با بیان اینکه وزارت بهداشت با این آیین نامه موجب نگرانی داروسازان شده است گفت: در حال حاضر تعداد عطاری ها چهاربرابر داروخانه های فعلی است که با تبلیغات فراوان در فضای مجازی با قوت بیشتر از قبل فعالیت می کنند و بهتر است وزارت بهداشت برای ساماندهی وضعیت عطاری ها تدابیری بیندیشد.
فاطمی افزود: داروسازها با این آیین نامه مخالفند چون سالهاست که بسیاری از داروها با منشا گیاهی را عرضه می کنند و مشکلی در این ز مینه نداشته اند و اگر وزارت بهداشت می خواهد حتی گیاهان دارویی را به شکل خام هم عرضه کند ما استقبال می کنیم و حاضریم داروهای گیاهی خام را در بسته بندی بهداشتی و استاندارد عرضه کنیم.