ضرورت استفاده از سیستم اظهاریه انطباق در روند استاندارد
حدود 900 نوع استاندارد اجباری برای کالاهای مختلف به وسیله سازمان ملی استاندارد صادر می شود .
به گزارش خبرگزاری صداو سیما، معاون نظارت بر اجرای استاندارد سازمان ملی استاندارد در همایش آموزشی دستورالعمل صدور، تجدید، تعلیق، رفع تعلیق و ابطال پروانه کاربرد نشان حد مجاز آلاینده ها در محصولات کشاورزی گفت: حدود 30 هزار استاندارد ملی تدوین شده است اما 900 مورد استاندارد ملی است.
وحید مرندی مقدم افزود: ایران دو نوع استاندارد اجباری و تشویقی داشته است ولی باید استاندارد همانند برنامه ریزی های روز دنیا از سیستم اظهاریه انطباق استفاده شود.
وی گفت: در این روش که به قوانین آن به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده و در انتظار تصویب شورای نگهبان است، خود تولید کننده اعلام میکند که با کدام یکی از استانداردها تولید و نظارت بر تولیدات در مرحله بعد انجام می شود.
معاون سازمان ملی استاندارد افزود: پیش از این حدود 900 اظهاریه در یک مرحله آزمایشی به ثبت رسیده بود اما با بستر سازی و رویکرد جدید این روش که در دنیا استفاده شده در ایران هم به کار گرفته می شود.
مرندی مقدم در ادامه با اشاره به امضای تفاهم نامه میان استاندارد و وزارت جهاد کشاورزی در اردیبهشت امسال گفت: این اولین استاندارد برای نظارت بر آلایندگی و در راستای اظهاریه انطباق است که در ادامه با سایر نهادها این همکاری ادامه پیدا میکند.
وی با اشاره به اینکه طرح اظهاریه انطباق در راستای بندهای ابلاغی اقتصاد مقاوتی است، گفت: در بند 24 اعلام شده بود که تمام کالاها باید استاندارد شود که این توسط استاندارد اجباری اجرایی می شد که بسیار هزینه بر بود و امکانات آن وجود نداشت اما در این شیوه گام قابل اتکایی در راستای اقتصاد مقاومتی است.
مرندی مقدم در پایان این وعدا را داد که اولین پروانه کاربرد نشان حلال در روز جهانی در 22 مهر صادر می شود.
مدیرکل دفتر محیط زیست و سلامت غذای وزارت جهاد کشاورزی نیز در این همایش گفت: نظارت بر سلامتی محصولات باغی زراعی، خام زارعی، گلخانه ای، باغی و قارچ خوراکی جدی تر می شود.
شجاع الدینی با اشاره به اینکه نظارت و نشان گذاری جدی تر می شود، گفت: در اکثر کشورها فقط یک دستگاه به کیفیت و سلامت محصولات نظارت دارد اما در ایران توسط 3 دستگاه این کار انجام می شود که باید این دستگاه ها با تعامل بیشتر اقدام به تولید و عرضه محصولات می کنند.
وی افزود: وزارت بهداشت مسئول نمونه برداری و نظارت بر محصولات در بازار ، وزارت جهاد کشاورزی مسئول تولید محصولات و نظارت بر آلاینده های مواد غذایی است و سازمان ملی استاندارد ارزیابی نمونه برداری و کنترل محصولات عرضه شده در بازار است.
شجاع الدینی گفت: باید به جایی برسیم که همانند سایر نقاط جهان، دولت تنها نظارت و تولی گری و بخش خصوصی به تولید بر اساس استاندارد ها بپردازد.
این مسئول در وزارت جهاد کشاورزی گفت: بازرسی نمونه برداری و ارسال به آزمایشگاه باید توسط شرکت های خصوصی انجام شود.
مدیر کل دفتر محیط زیست و سلامت غذای وزارت جهاد کشورزی با اشاره به اینکه فناوری اطلاعات ضریب دقت و سرعت تولید و نظارت افزایش پیدا میکند، گفت: ما برنامه ریزی کرده ایم که در وزارت جهاد کشاورزی کارها را در بستری از فناوری اطلاعات و با آموزش کامل به متصدیان انجام شود.
شجاع الدینی افزود: دیگر برنامه های وزارت جهاد مداخله در بازار رسانی و عرضه محصول با کیفیت بهتر به دست خریدار برسد.