تعریق مکانیسم دفاعی بدن برای مقابله با گرما
میزان تعریق بدن در تابستان دو برابر می شود موضوعی که بسیاری از افراد را به استفاده از اسپریهای ضد تعریق یا خوشبوکننده وا میدارد و در دراز مدت این عادت غلط تهدیدی برای سلامتی افراد میشود.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ تعریق بدن یک فرایند طبیعی است که به دفع مواد سمی داخل بدن کمک می کند و برای سلامت ارگانیسم های بدن امری حیاتی است که حتی به خنک شدن بدن نیز می انجامد.
دکتر امیر هوشنگ احسانی متخصص پوست مو و زیبایی دراین باره گفت: تعریق مکانیسمی است که ارگان های متعددی در بدن موجب بروز آن می شود و این مکانیسم به پاک شدن پوست از آلودگی ها؛ خنک کردن سطح پوست و شادابی و جوان ماندن پوست کمک شایانی می کند.
وی افزود: پوست هایی که خشک هستند و تعریق کمتری دارند بیش از پوست های مرطوب در معرض خشکی؛ آلرژی های پوستی و چین و چروک هستند و نباید بی دلیل جلوی تعریق طبیعی بدن گرفته شود.
دکتر احسانی با بیان اینکه عرق بدن حاوی موادی است که در ترمیم زخم های پوست موثر است گفت: عرق بدن با داشتن برخی املاح و ویتامین ها و همچنین یون های سدیم و پتاسیم ضمن ضد عفونی کردن پوست زمینه را برای ترمیم و بازیابی سطحی پوست فراهم می کند.
تعریق زیاد در فصل تابستان موجب ایجاد احساسی ناخوشایند در بسیاری افراد می شود احساسی که اغلب این افراد را به فکر کنترل عرق بدن یا درمان آن می اندازد اما آیا هر تعریق نیازمند درمان است؟
دکتر احسانی گفت: عرق بدن به خودی خود بو ندارد و تعریق در مناطق خاصی از بدن از جمله زیر بغل و کشاله ران بوی بد می دهد که آن هم به علت میکروب های موجود در چین و چروک این نواحی است؛ بنابر این با رعایت بهداشت می توان بوی عرق در این قسمت ها را بدون استفاده از ماده ای خارجی رفع کرد.
وی افزود: در صورتی که تعریق بدن بیش از حد باشد و برای فرد آزار دهنده شود بهترین راه برای کاهش میزان عرق بدن شستشوی مکرر پوست است.
این متخصص پوست و مو گفت: اگر بر اساس بررسی های پزشک مشخص شد که تعریق بدن فردی حالت بیمار گونه دارد می توان از روش تزریق بوتاکس آن را کاهش داد، در این روش بوتاکس روی گیرنده های تحریک کننده عرق قرار می گیرند و مانع از تحریک این غده توسط محرک های عرقی می شوند.
وی افزود: این روش درمانی درصورتی که درمحل مناسب تزریق شود، کاملاً بی خطر است و باید حتماً تحت نظر پزشک انجام شود.
دکتر احسانی گفت: درمان های کاهش عرق بدن تحت نظارت پزشک ضرری ندارد ضمن اینکه این کم کردن تعریق در سطح وسیع نیست و تنها در ناحیه ای که میزان عرق بیش از حد است صورت می گیرد و در نواحی دیگر بدن اثری ندارد.
وی افزود: بررسی های پزشکی نشان می دهد گاهی تعریق می تواند بر اثر اختلالات غددی، حالت بیمارگونه پیدا کند که در این موارد درمان دارویی الزامی است.
دکتر فریدون عزیزی فوق تخصص غدد و متابولیسم در این باره گفت: کم کاری و پرکاری تیروئید و گواتر بیماریهای ناشی از غده تیروئید است که عملکرد طبیعی مغز، سیستم عصبی بدن را کنترل میکند و تامین سوخت و ساز بدن و حفظ دمای بدن یا همان میزان تعریق را بر عهده دارد.
این فوق تخصص غدد افزود: تعریق زیاد، کاهش وزن و افزایش تپش قلب از علائم پرکاری تیروئید است و روشهای درمان بستگی به علت بیماری دارد و ممکن است برخی روشهای درمان تا آخر عمر نیز به طول انجامد.
دکتر عزیزی با بیان اینکه افزایش و کاهش وزن که با پرکاری تیروئید همراه باشد بر میزان تعریق بدن نیز اثر مستقیم دارد گفت: در پرکاری تیروئید با استفاده از دوره های درمان دارویی می توان ضمن کنترل وضعیت غده تیروئید تعریق بیش از حد بدن را نیز کاهش داد و به حالت طبیعی برگرداند.
وی افزود: البته نباید فراموش کنیم تعریق به میزان فعالیت، تغذیه و استرس و هیجان نیز بستگی دارد که تغییر یا مهار هر کدام از این حالات به کنترل میزان تعریق بدن کمک می کند.
بنابراین تعریق یکی از مکانیسم های دفاعی بدن برای مقابله با گرماست که به کاهش دمای بدن می انجامد و اگر علل و اختلال پزشکی در بروز آن نقش نداشته باشد به هیچ عنوان نیازمند درمان یا مهار کردن نیست.
گزارش از: طیبه کارگر