66 هزار و 698 تن وکیوم باتوم، گوگرد، قیر و مواد شیمیایی نیز در تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی عرضه می شود.
تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران نیز در این روز عرضه 80 هزار تن سبد تیرآهن و میلگرد، 110 تن تیرآهن 12 و 20 هزار تن سبد مخلوط شرکت ذوب آهن اصفهان، 220 تن سبد میلگرد 32تا 10-A3 فولاد آذربایجان، 15 هزار تن شمش بلوم فولاد خوزستان و 200 تن شمش هزار پوندی 99.8 شرکت ایرالکو را تجربه می کند.
تالار محصولات کشاورزی نیز در این روز میزبان عرضه 151 هزار و 88 تن جو دامی در قالب طرح قیمت تضمینی است. علاوه بر این 400 تن ذرت دانه ای، تا5 هزار تن شکر سفید و 20 تن مرغ منجمد رنج یک در این تالار عرضه می شود.
مدیرعامل بورس کالای ایران از ورود 148 هزار کشاورز به فرآیند فروش جو در این بازار خبر داد.
حامد سلطانی نژاد افزود : حدود یک میلیون و 100هزار تن جو هم تحویل گرفته شده است و وزارت جهادکشاورزی از پارسال، بستر اجرای ماده 33 قانون افزایش بهرهوری محصولات کشاورزی را فراهم کرده است.
وی اظهار داشت : بر اساس این قانون به جای اینکه وزارت جهادکشاورزی بخواهد بخشی از بودجه را به خرید محصولات کشاورزی اختصاص دهد، باید سیاست حمایت قیمتی برای محصولات کشاورزی در نظر بگیرد ، ارزش محصولات کشاورزی در یک بازار مبتنی بر عرضه و تقاضا تعیین می شود.
سلطانی نژاد گفت : حمایت از قیمت و بحث خودکفایی و تولید داخلی هم در قالب قیمت انجام می شود به جای اینکه محصولی خریداری شود.
خرید محصولات در قالب خرید تضمینی معمولا روش کارآیی نیست ، چون بودجهای که اختصاص می یابد از منابع عمومی است، نظارتهای شدیدی روی آن اعمال می شود و با توجه به اینکه طرحهای خرید تضمینی طرحهای کشورگستری است ، نظارت بر این طرح هم مشکل میشود.
وی گفت : اگر به سمت قاعده بازار حرکت کنیم و تصدیگری دولت در حمایت از محصولات استراتژیک کاهش پیدا کند ، بهتر خواهد بود ، محصولات از طریق سازوکار بورس وارد معامله می شود و اگر قیمت معامله از قیمت تضمینی کمتر باشد ، تفاوت به کشاورزان پرداخت شود.
سلطانینژاد ادامه داد : این طرح پارسال بر روی محصول ذرت استان خوزستان و جو کرمانشاه انجام شد.
وی در ادامه گفت: هر عرضه فیزیکی متعلق به کدام کشاورز است. در نتیجه هر بخشی از این عرضه که فروش رفت منابع مالی در حساب کشاورزان وصول و کارسازی میشود و تفاوت آن با طرح خرید تضمینی این است که کشاورزان عموما زودتر به پول حاصل از فروش میرسند.
قالب دیگر استفاده از گواهی سپرده کالایی است. محصول کشاورزی در انبارهای موردقبول بورس پذیرش و استانداردهای محصولات بررسی می شود و در نهایت در سامانه انبار و سامانهای که مربوط به بورس کالاست ، ثبت می شود تا کشاورز بتواند از این طریق به جای خود کالا، سپرده و سند عرضه کند و به این ترتیب بتواند معاملات خود را انجام دهد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه در استانهای قزوین، تهران و کردستان هم171 کشاورز
محصول خود را در قالب گواهی سپرده به انبارهای مورد تایید بورس کالا سپردهاند و معاملاتی که در قالب گواهی سپرده صورت گرفته بالغ بر 2 هزار و 195 تن است.
سلطانی نژاد گفت : تعداد کشاورزانی که محصول خودشان را در قالب گواهی سپرده عرضه خواهند کرد هزار و 549 کشاورز در این سه استان خواهد بود وکل این محصول میتواند در بورس کالا بازاریابی داشته باشد و با قیمتهای عمدهفروشی به فروش برسد ، عرضهکننده مستقیما با خریدار مواجه میشود و با حذف واسطههای زائد ، خریداران میتوانند با قیمت عمده و با ارتباط مستقیم با خریدار در بورس کالا عرضه کنند.