تسهیلات جدید گمرک برای حملونقل کالاهای ترانزیتی
گمرک ایران در تازهترین اقدام برای روانسازی تجارت، تسهیلاتی را در قالب سامانه جامع امور گمرکی برای عبور محولههای ترانزیتی فراهم کرد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ، گمرک ایران اعلام کرد : به منظور کاهش زمان تشریفات گمرکی در رویه عبور داخلی و خارجی و حذف تشریفات زاید، با ادغام سرویس ارزیابی ترانزیت در درب خروج و حذف کارشناس سالن، از این پس شرکتهای حملونقل بینالمللی میتوانند بعد از دوراظهاری در سامانه EPL نسبت به اسکن اسناد و ضمیمه فایل به اظهارنامه، به شرکت بیمه مراجعه کنند و پس از تودیع بیمهنامه معتبر و دریافت کد ، آن را وارد EPL کنند و شماره سریال یا کدرهگیری را برای اظهارنامه بگیرند.
در این مرحله اظهارنامه احراز و شماره ثبت گرفته شده و شرکتها به جای مراجعه به کارشناس سالن، به کارشناس درب خروج مراجعه می کنند و مجوز بارگیری می گیرند.
به منظور آشنایی مدیران، معاونان و کارکنان ذیمدخل در امر ترانزیت در گمرک، سمینار یک روزهای در ستاد مرکزی گمرک جمهوری اسلامی ایران برگزار شد تا موارد اجرایی این موضوع مورد بحث و بررسی قرار گرفته و راهحلهای لازم ارائه شود.
علیرضا مقدسی معاون نظارت و حقوقی گمرک ایران با اشاره به بهبود وضعیت ترانزیت در گمرک گفت: در سه سال اخیر 480 هزار مورد عدم اعلام وصول داشتیم که با برنامهریزی و دستهبندی موضوع ها توانستیم مشکلات مربوط به این امر را به طور نسبی برطرف کنیم و به اهداف مورد نظر برسیم.
وی با اشاره به استقرار و بهرهبرداری از سامانه هوشمند ترانزیت بهویژه اجرای طرحهای بیمه الکترونیکی، تیر الکترونیکی (E-TIR) و GPS، اظهارداشت: تشکیل گروه رصد محمولات ترانزیتی بهمنظور بکارگیری ابزارهای الکترونیکی جهت نظارت و کنترل در رویه عبور خارجی از طریق سامانه MIS، ارزیابی دقیق محمولات ترانزیتی، مطابقت اسناد، مطابقت تصاویر اسکن دستگاه X-RAY گمرکات مبدأ و مقصد و استفاده از شاخصهای ریسک در کنترل کالای ترانزیتی بهصورت روزانه از دیگر اقدامات دفتر نظارت بر ترانزیت است.
مقدسی همچنین بر تسهیل امور مرتبط با ترانزیت و همچنین کاهش مدت زمان انجام تشریفات گمرکی تأکید کرد.
مرحله تکمیلی سامانه هوشمند ترانزیت کلید خورد
وی با اشاره به اینکه گمرک ایران در بحث تیر الکترونیکی از سوی سازمان ایرو به عنوان پایلوت انتخاب شده و این انتخاب برمبنای تبادل سریع اطلاعات بوده است، گفت: اجرای تکمیلی سامانه هوشمند ترانزیت ( مرحله دوم) کلید خورده است و این افتخار بزرگی برای کشور ایران است که بهعنوان نخستین کشور اجرای آزمایشی E-TIR به همراه ترکیه برگزیده شده است.
وی اظهارداشت: گمرک ایران در نشستهای بینالمللی مرتبط با ترانزیت حضور فعال دارد و ما مدعی یکی از کرسیهای اتحادیه بینالمللی حملونقل جادهای (IRU) هستیم که البته این موفقیتها را مدیون اهتمام جدی همکاران در گمرکات اجرایی میدانیم.
مقدسی در ادامه به چرخه تحولات تزانزیتی و بحث نظارت و کنترل اشاره کرد و گفت : باید در مبدا و مقصد ترانزیت کنترل و نظارتهای لازم را داشته باشیم.
وی همچنین به مباحثی درخصوص قاچاق کالا و مواد مخدر از طریق ترانزیت اشاره کرد و گفت : نصب پلمپ قابل اطمینان در مبدا به خصوص در مورد کالاهای با ارزش از اهمیت زیادی برخوردار است.
مقدسی تأکید کرد: ما به دنبال الکترونیکی کردن پلمپها هستیم ولی تا آن زمان باید از پلمپهای فعلی استفاده بهینه و دقیق شود.
وی همچنین از تلاش کارکنان گمرک در ارتباط با موضوع ترانزیت با توجه به محرومیتها و مشکلات متعدد آنان تشکر و قدردانی کرد.
علیرضا دشتانی مدیر کل دفتر نظارت بر ترانزیت نیز در این نشست به تسهیلات پنجره واحد تجارت فرامرزی و سامانه جامع امور گمرکی اشاره کرد و گفت: براساس شاخص عملکرد لجستیک سال 2016 رتبه ایران در این شاخص بینالمللی 18 پله صعود داشته و به رتبه 96 رسیده است. وی افزود: سامانه جامع امور گمرکی در دو بحث لجستیکی و مالی کمک زیادی به گمرک نموده و کشفیات اخیر از طریق سامانه صورت گرفته است.
مدیرکل دفتر نظارت بر ترانزیت گمرک همچنین بر استفاده از دستگاه ایکسری، تجزیه و تحلیل پورتها و نصب پلمپ توسط ارزیاب تأکید کرد.
کشف 6 دستگاه کانتینر کالای قاچاق در گمرک شهید رجایی
ماموران گمرک شهید رجایی بندر عباس با استفاده از قابلیت های سامانه جامع گمرکی و همکاری سازمان های نظارتی 6 دستگاه کانتینر کالای قاچاق را قبل از خروج از گمرک کشف کردند.
نماینده یک شرکت بازرگانی که با استفاده از کارت بازرگانی موسوم به اجاره ای(یکبار مصرف) ابتدا نسبت به اظهار دو دستگاه کانتینر کالا تحت عنوان کوکوپیت اقدام می کند و همه اطلاعات اظهاری به همراه مدارک و مستندات در سامانه جامع گمرکی و پنجره واحد تجارت فرامرزی ثبت میشود.
کارشناس گمرک هنگام بررسی اطلاعات الکترونیکی ثبت شده در سامانه جامع گمرکی به نوع کالای اظهاری مشکوک می شود و به همین خاطر از طریق سامانه جامع گمرکی اعلام میکند محموله را جهت اسکن به مسیر دستگاه ایکسری (X-Ray) کانتینری هدایت کنند.
اما نماینده صاحب کالا با اتلاف وقت مانع از انجام وظیفه بارشمار و کارشناس گمرک می شود که این عمل نماینده صاحب کالا باعث تشدید ظن و گمان ماموران گمرک
می شود و به همین خاطر کارشناس گمرک با دقت کافی موضوع را بررسی و اعلام می کند تا کانتینر دوم نیز بطور کامل تخلیه و جهت بازرسی به سمت سکو هدایت شود.
پس از عبور کانتینر از ایکسری و بازرسی فیزیکی از محموله مشخص میشود کالای مورد بررسی با اطلاعات اظهاری در سامانه جامع گمرکی مطابقت نداشته و کالای اظهاری با کالای موجود در کانتینر مغایر و متفاوت است.
بنابر گزارش گمرک ایران ، بلافاصله سایر اظهارنامههای در جریان صاحب کالا نیز از سامانه جامع گمرکی و پنجره واحد تجاری گمرک فراخوان و مشخص می شود اظهارکننده با ارایه اسناد خلاف واقع و جعل کلیه اسناد خرید و حمل، کاغذ دیواری و کاغذ روزنامه را با اظهار خلاف بهعنوان کوکوپیت با مأخذ حقوق ورودی بسیار نازل تر از حیث ارزش و تعرفه اعلام کرده است که از این طریق ضمن خارج نمودن محموله بدون رعایت تشریفات قانونی ،حقوق و عوارض دولت را نیز صحیح و کامل پرداخت نکند.
کوکوپیت به تراشه های درخت نارگیل اطلاق می شود که جهت افزایش رطوبت خاک گلخانه ای کاربرد دارد.
تاکنون براساس اطلاعاتی که از سامانه جامع گمرکی استخراج شده ، کارکنان خدوم گمرک شش دستگاه کانتینر کالای قاچاق موجود در محوطه انبارهای بندر شهیدرجایی را از این شرکت بازرگانی کشف کردهاند.
همچنین گزارش وقوع جرم توسط گمرک شهیدرجایی بندرعباس به مرجع قضایی منعکس و در حال پیگیری است.
به منظور شناسایی اموال و انبارهای شرکت یادشده موضوع با جدیت در دستور کار گمرک و سازمان های نظارتی قرار دارد.
کشف قرص قاچاق از لاستیک کامیون در گمرک بازرگان
مأموران گمرک بازرگان از یک دستگاه کامیون ورودی، مقادیری کالای قاچاق کشف کردند.
نادر انصاریان مدیرکل گمرک بازرگان گفت: مأموران گمرک هنگام بازرسی کامیون و پس از هدایت آن به دستگاه ایکسری 589 ورق و 317 قوطی قرص و 478 عدد اسپری (به همراه دستگاه آن) را که به طرز ماهرانهای در لاستیک کامیون جاسازی شده بود، کشف کردند.
وی افزود: پروندهای در این زمینه تشکیل و جهت سیر مراحل قانونی به مراجع قضایی ارجاع شد.
کشف 23000 لیتر سوخت قاچاق در گمرک دوغارون
بنابر گزارش گمرک ایران مأموران گمرک دوغارون هم موفق به کشف بیش از 23000 لیتر سوخت قاچاق از نوع گازوئیل در این گمرک شدند.
مأموران این گمرک به دنبال اظهار کالایی تحت عنوان چربی (پیه) برای صابونسازی نسبت به نوع کالای اظهاری مشکوک و در بازرسیها متوجه شدند که کالای اظهاری با محتوای بشکهها مطابقت ندارد و در بررسی این محموله مقدار 23000 لیتر سوخت قاچاق از نوع گازوئیل کشف و ضبط شد.