برنامهریزی دولت برای ایجاد 200 هزار شغل روستایی
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم کشور از برنامهریزی دولت برای ایجاد 200 هزار شغل روستایی در سال 1395 خبر داد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ؛ سید ابوالفضل رضوی گفت : به یاری خدا و با کمک نهادهای مختلف از جمله کمیته امداد حضرت امام و بسیج سازندگی، بهزیستی و جهاد سازندگی و وزارت صنعت، معدن و تجارت و گردشگری این برنامه محقق خواهد شد و با برنامهریزی که با بنیاد مستضعفان انجام دادیم مبنی بر اینکه برای هر استان در قدم اول20 میلیاردتومان برای اشتغالزایی روستایی در هر استان علاوه بر اعتباری که از قبل داشتیم اختصاص یابد و این اقدام بزرگی است که از رئیس بنیاد بسیار متشکرم.
وی گفت : در قدم اول 620میلیارد تومان از طریق بانک سینا تأمین خواهد شد ، هر استاندار 5 درصد کارمزد این 20 میلیارد تومان را از محل کمکهای فنی و اعتباری پرداخت کند و 5 درصد را نیز معاونت توسعه روستایی پرداخت میکند. 5 درصد دیگر را نیز بنیاد مستضعفان قبول کردهاست.
رضوی اظهار داشت : نرخ کارمزد بانکها نیز 18 درصد شده است با 15 درصدی که ما قبول میکنیم وام اعطایی به روستاییان بابت فعالیتهای اقتصادی و ایجاد همه مشاغل پایدار 3 درصد بیشتر نخواهد بود. وی گفت : صندوق توسعه ملی نیز یاری رسان است ، به این ترتیب که برای 10 استان محروم در مرحله اول 30 میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شد و در این بخش هم 3 تا 4 درصد کارمزد را استاندار متقبل میشود و 3 تا 4 درصد را نیز ما پرداخت میکنیم.
رضوی اعلام کرد : در این قسمت در طرحهای کشاورزی ما به روستاییان وام 3 درصد و برای طرحهای گردشگری و صنعت وام 4 درصد پرداخت میشود. همچنین با دستور شخص رئیس جمهوری برای روستاهای مرزنشین در تمام فعالیتهای اقتصادی پایدار وامهای صفر درصد یعنی بدون کارمزد در نظر گرفتهایم و فرقی نمیکند که از چه نوع وام اعطایی ما استفاده کنند. در برنامه ششم توسعه دو کار بزرگ دیگر نیز لحاظ شده است اول آنکه همه واحدهای اشتغالی پایدار در روستا به مدت 10 سال مالیات با نرخ صفر درصد باشد. دیگر آنکه 13 درصد از حق تأمین اجتماعی شاغلان را دولت پرداخت کند. این 2 امتیاز بزرگی است که پیش از این وجود نداشته است و امیدواریم که در مجلس به قانون تبدیل شود و احتمالاً در سال آینده عملی خواهد شد اما وام با سود صفر درصد از همین امسال است.
رضوی اعلام کرد : تاکنون به متقاضیان استان خراسان جنوبی که یک استان مرزی است وام پرداخت کردیم. 57 شرکت در استانهایی نظیر خراسان جنوبی، خراسان رضوی، اصفهان، یزد، قزوین، آذربایجان شرقی پرداخت شده و برنامهریزی کردهایم این 173 هزار شغل را به حدود 200 هزار شغل در سال 1395 برسانیم.
وی افزود : اعتقاد داریم که حرکت جمعی حرکتی پایدار است و در نظر گرفتهایم به کسانی که در روستا شرکت تشکیل دهند به نسبت گستردگی فعالیتشان تسهیلات ویژهتری اعطا کنیم. البته در این طرح فقط روستاییان ساکن در محل دیده نشدهاند بلکه هر روستایی ای که از روستا مهاجرت کرده یا هر فرد علاقهمند به یک روستا نیز مشمول طرح میشود. علاوه بر این حتماً نیاز نیست که روستاییان با یکدیگر شرکت تشکیل دهند و به هر فرد نیز امکان پرداخت تسهیلات وجود دارد اما اولویت با حرکت جمعی است و هر نوع از مشارکت از جمله سهامی یا تعاونی نیز تسهیلات خاص خود را دارد. برای مثال اگر 25 خانوار با یکدیگر شرکت تشکیل دهند ما تا 750 میلیون تومان وام میدهیم که این خانوارها باید 40درصد آورده داشته باشند به همین نسبت اگر به 150 خانوار رسید سهم آورده 25درصد و مبلغ وام 3 میلیارد تومان خواهد شد.
در 200 خانوار 20درصد سهم آورده خواهد بود و سقفی برای وام وجود ندارد.کارمزد همه این وامها 3درصد است و دوره تنفس آن 2 سال خواهد بود. برای این وامهای مشارکتی وثیقه ملکی نمیگیریم و تعهد جمع همان وثیقه است. این برنامه باعث کاهش هزینه و افزایش سرعتعمل متقاضیان میشود اما در مورد غیرمشارکتی حتماً وثیقه ملکی لازم است. برای این بخش کارمزد حداقل 2 برابر مشارکتی است و برای روستاهای مرزی با سود صفر درصد است.
رضوی گفت : برای روستاهای مرزی برای 200 خانوار 90درصد آورده را ما تأمین میکنیم. این کاری است که دولت یازدهم انجام داده و شاید کسی قدر و منزلت این خدمت را متوجه نشود اما به مراتب از سیستم یارانهای برای کشور بهتر و ارزشمندتر است. برای آنکه این اقدام تولید ثروت میکند وشأن جامعه را حفظ میکند اما در یارانه نقدی مردم چشمشان به دست دولت است و هر روز نگران هستند که مبادا دولت این سهمیه را کم یا قطع بکند.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم کشور گفت : مرکز آمار ایران بیان میکند که 95 درصد از محصولات کشاورزی در روستا و همچنین 65 درصد از ارزش افزوده محصولات کشاورزی در شهرها تولید میشود و اینجاست که روستا را مترادف با کشاورزی میدانند.
رضوی گفت : قابلیتهای اقتصادی روستا فراتر از این موارد و باید تولید ثروت و شغل رونق پیدا کند باید این دیدگاه را اصلاح کنیم ، اگر به مبانی توسعه کشورهای دیگر نگاه کنیم دنیا روی دو عامل مهم سرمایهگذاری کرده که نخستین آن نیروی انسانی است و عامل دوم توسعه از کنار دریاهاست اما در ایران به نیروی انسانی ساکن در روستاها و تربیت آن توجه نمیشود و تمام استانهای کنار آب را توسعه نیافته یا کمتر توسعه یافته میبینیم.
وی تصریح کرد : توسعه روستایی را زمانی میتوانیم آغاز کنیم که نگاهمان به روستا عوض شود. در سطح ملی جمعیت روستایی و عشایری کشور 28.6 درصد جمعیت کل کشور است و طبق سرشماری سال 90 متأسفانه اعتبارات ملی را نسبت به جمعیت توزیع نکردهایم. نزدیک به 14 درصد از اعتبارات ملی صرف این بخش شده و معلوم است که این موضوع مشکل ایجاد میکند و این همان نگاه مرکز محوری است.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم کشور اظهار داشت : بعد از سالها در برنامه ششم توسعه ملی دو برجستگی بسیار خوب وجود دارد و نخستین مورد تأکید رهبر معظم انقلاب بر توسعه روستاهاست که به فرمایش ایشان روستا کانون تولید و ارزش آفرینی است و نه تنها باید جمعیت ساکن در آن تثبیت شود بلکه باید افزایش نیز پیدا کند و باید مهاجرت معکوس از شهر به روستا رخ دهد.
رضوی اعلام کرد : دومین مورد این است که دولت بر همین اساس برای نخستین بار یک شورای توسعه روستایی عشایری و اقشار کم درآمد به شوراهای برنامه ششم اضافه کرده است که امیدواریم این اتفاق مورد توجه مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی برنامه ششم و پیشنهادهای شورا مورد تأیید قرار بگیرد.
وی گفت : قرار شد به نسبت جمعیت، اعتبارات ملی اختصاص داده شود. دوم آنکه باید برای روستاییان امکاناتی که در شهرها وجود دارد دیده شود. روستاییان ما از 3 مشکل اصلی رنج میبرند که شامل مشکل اقتصادی و نبود شغل و تبعیض در ارائه خدمات در بین شهرنشین و روستانشین هاست و روستا مترادف با کشاورزی نیست.
چرا باید فرزند روستایی نتواند مانند فرزند شهرنشین از خدمات آموزشی کافی برخوردار باشد؟ چرا املاک شهری سند مسکونی دارند اما اغلب املاک روستایی از آن بیبهرهاند؟ حتی در حال حاضر بیش از 60درصد از این فاقد سندها مسکونی، زراعی و... هستند. متأسفانه در خصوص شغل نیز این مشکل وجود دارد. روزگاری از هر 20 خانواده روستایی یک فرد تحصیلکرده داشتیم اما الآن در هر 5 خانوار روستایی متوسط یک نفر دارای مدارک تحصیلی دانشگاهی است. این فرد تحصیلکرده قطعاً بهدنبال شغلی متناسب با معلومات و مدرک خود است. وقتی در روستا این شغل را نمییابد بهناچار به شهر میآید. در نتیجه هم روستا و هم کشور از تولید محروم میشود و هم در مراکز استانها شاهد افزایش حاشیه نشینی خواهیم بود. الآن حدود 35 درصد جمعیت شهرهایی نظیر تهران، مشهد، اهواز، تبریز، اصفهان و شیراز
حاشیهنشین هستند.
رضوی تاکید کرد : همان طور که میدانید برای حل این مشکل طرح ایجاد تشکلها و پرداخت وام در نظر گرفتهایم که خدمتی بزرگ به روستاییان به شمار میرود. امسال بعد از آنکه معاون اول رئیسجمهوری بهعنوان فرمانده قرارگاه اقتصاد مقاومتی سیاستهای توسعه روستایی را به ما ابلاغ کرد جلساتی را که از قبل برگزار میشد با جدیت بیشتری دنبال کردیم و از دستگاهها قول و امضا گرفتیم که 173 هزار شغل روستایی در سال 1395 ایجاد کنیم.