پخش زنده
امروز: -
انشعابات غیر مجاز و حفر چاه های کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد را با معضل جدی مواجه کرد.
انشعابات غیر مجاز و حفر چاه های کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد را با معضل جدی مواجه کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما کهگیلویه و بویراحمد دارای 10 درصد منابع آب های جاری در کشور است اما تابستان ها بحران آب شرب و کشاورزی دامنگیر مردم این استان می شود .
در حالی که برخی از مسئولان از تنش آبی در 5 شهر استان و رسانه ها نسبت به کاهش منابع آبی هشدار می دهند اما همچنان انشعابات غیر مجاز و برداشت های بی رویه از منابع آب زیرزمینی بیشترین سهم را در بحران کم آبی دارند .
این روزها قطعی آب شرب همه مناطق شهر یاسوج مرکز استان و سایر شهرستان های استان را فراگرفته است اما همچنان در خبرها شاهدیم که روزانه مسئولان آب و فاضلاب روستایی در حال جمع آوری انشعابات غیر مجاز در شهرها و روستاها هستند اما این همه ماجرا نیست کشاورزان که بخشی از مایحتاج زندگی روزمره ما را تامین می کنند نگران سقوط سفره های آب زیرزمینی هستند .
وجود بیش از یک هزار حلقه چاه غیر مجاز شرایط و برداشت های بی رویه از منابع اب زیرزمینی را به سمت بحرانی تر کردن وضعیت آب سوق می دهد .
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد گفت: تنش آبی هم اکنون در شهرهای یاسوج ، دهدشت ، لیکک ، سوق و مادوان وجود دارد زیرا در این شهرها تولید و مصرف یکسان است و کمترین اصراف در مصرف موجب اختلال در آبرسانی و قطعی می شود .
علی لدنینژاد یکی از مهمترین مشکلات این حوزه را مشترکان غیرمجاز اعلام کرد و گفت: در سال 1394 تعداد 4 هزار و 400 مشترک غیر مجاز و در سه ماهه امسال نیز 9 هزار مشترک شناسایی شدند که از این تعداد 5 هزار و 500 مورد در بخش فاضلاب و بقیه در حوزه مشترکان آب است .
علی لدنی نژاد مصرف زیاد شبانه روز را از دیگر مشکلات این حوزه بیان کرد و گفت: مصرف سرانه آب در کشور 120 تا 150 لیتر در طول شبانه روز است این در حالی است که این رقم در کهگیلویه وبویراحمد 20 تا 30 درصد بیشتر است .
وی به راهکارهای مقابله با این بحران اشاره کرد و گفت: رعایت الگوی مصرف ، رعایت در زمان پیک مصرف در زمان استحمام ، شست و شو ، خودداری از آبیاری باغچه و فضای سبز و شستشوی حیاط از مهمترین راههای مقابله است .
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری کهگیلویه و بویراحمد به نوسانات در شبکه آب شهرهای استان اشاره کرد و گفت: مشترکان لازم است نسبت به نصب تانکر ذخیره آب اقدام کنند تا قطعی آب را احساس نکنند زیرا یک تانکر ذخیره هزار لیتری میتواند نیازهای ضروری 48 ساعت یک خانواده چهار نفره را تأمین کند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد هم برداشت بیرویه توسط چاههای مجاز و همچنین وجود چاههای غیرمجاز را مهمترین مشکلات آب سفره های زیرزمینی دانست و گفت: حدود هزار و 170 چاه غیرمجاز در استان وجود دارد.
علی لطفی با بیان اینکه یک میلیارد و 70 میلیون متر مکعب آب از رودخانهها و چشمههای استان در حال استحصال است گفت:300میلیون مترمکعب آب مصرفی استان از آب های زیرزمینی برداشت میشود.
وی با بیان اینکه مصرف این میزان آب از منابع آب زیرزمینی بالاتر از حد استاندارد است افزود: برای مدیریت درست مصرف آب طرح احیا و تعادل بخشی منابع آبی با 15 زیرگروه در دست اجراست.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد کشت محصولاتی مانند هندوانه را یکی از عوامل افزایش مصرف آب دانست و گفت: کشت هر هندوانه به طور متوسط حدود 300 لیتر آب لازم دارد که در مقابل قیمت فروش آن به صرفه نیست این در حالی است که یک بطری 500 سی سی آب معدنی 500 تومان به فروش می رسد.
آقای فرهادی افزود: باید فرهنگ مصرف در خانواده ها بهینه شود به گونه ای که از آب بسته بندی برای شرب و از آب لوله کشی برای شستشو و سایر مصارف استفاده شود .
وی پلمپ و جمع آوری چاه های غیر مجاز را برای دولت هزینه بر دانست و گفت: برای پلمب هر چاه بیش از سه میلیون تومان هزینه می شود زیرا بازرسی، اعزام نیروهای انتظامی، بتن، خاک برای پرکردن چاههای غیرمجاز استان نیاز است.
وی با بیان اینکه از سال 1385 تاکنون 215 حلقه چاه غیرمجاز در استان پر شده است گفت: از ابتدای سالجاری تاکنون نیز 5 حلقه چاه غیرمجاز در شهرستان کهگیلویه پر شد و یکصد حلقه دیگر نیز تا پایان سال تعیین تکلیف میشود.
مدیر عامل آب و فاضلاب شهری استان گفت: دو حلقه چاه آب تا پایان امسال در شهرهای یاسوج و مادوان حفر میشود که با حفر این دو حلقه چاه تا حدودی مشکل نوسان آب را در این دو شهر برطرف میکند.
علی لدنی نژاد افزود: قولهای از سوی مسئولان کشور برای تامین اعتبار و اجرای عملیات تصفیهخانه آب یاسوج در سفر رئیس جمهور و هیئت دولت به استان گرفته شده است.
وی گفت: آب شهر یاسوج و حومه در بلند مدت باید از سد تنگ سرخ بویراحمد تامین شود اما تا آن زمان باید همه راهکارهای مقابله با کم آبی را به کار گیریم.
حجتالاسلام سیدعلیاصغر حسینی امام جمعه شهر یاسوج با اشاره به اینکه باید هزینه بالای تامین و توزیع آب برای مردم بیان شود گفت:تعداد انشعابات غیرمجاز در سطح مرکز استان با موازین شرعی سنخیت ندارد و باید با عزم جدی جلوی این معضل راگرفت.
وی مصرف گرایی و عدم توجه به موازین شرعی در میان شهروندان را عامل ازدیاد انشعابات غیرمجاز آب دانست و افزود: باید هر یک از ما به عنوان سفیری در امر ترویج مصرف بهینه آب عمل کنیم تا به مرور مردم به اهمیت آب و جلوگیری از اسراف آن پی ببرند.
حجتالاسلام حسینی گفت: علاوه بر برخورد قاطع و قانونی با این موضوع در زمینه فرهنگی نیز برنامههای جدی پیاده شود.