محمود حجتی بر اطلاع رسانی در بخش کشاورزی و سایر بخش های دولت تاکید کرد و گفت: ما باید همه امکانات را برای اطلاع رسانی دستاوردهای دولت تجهیز کنیم و با مستندسازی، لایه های مختلف افکار عمومی جامعه را با فعالیت ها و موفقیت های دستگاه های اجرایی آشنا کنیم.
قابلیت بورس کالا برای میزبانی برندهای معتبر پتروشیمی جهان
مشاور مدیرعامل پتروشیمی مارون معتقد است، بورس کالای ایران باید زمینه حضور و عرضه محصولات شرکت های معتبر پتروشیمی خارجی را فراهم کند تا به جایگاهی مطلوب در صحنه بین المللی برسد؛ این اتفاق به هیچ عنوان دور از دسترس نیست و آن زمان است که پتروشیمی های داخلی برای تولید بهتر و ارزان تر به تکاپو می افتند.
محمد مهدی صیامیان گرجی گفت: بورس کالای ایران باید آمادگی ورود شرکت های خارجی را داشته باشد که بدون شک با عرضه کالاهای خارجی از جمله محصولات پتروشیمی در تالار بورس کالای ایران، جذابیت این بازار برای فعالان داخلی و خارجی بیشتر می شود. اینجاست که تولیدکنندگان داخلی برای رقابت با محصولات خارجی باید محصول با کیفیت تر با قیمتی مناسب تر به مصرف کنندگان ارائه کنند و بورس کالا نیز به جایگاهی بالاتر در عرصه داخلی و بین المللی می رسد.
گرجی با بیان اینکه بورس کالا می تواند با شرکت های معتبری همچون سابیک، فرموسا، ال جی، بروج و ... برای عرضه محصولاتشان وارد مذاکره شود، اظهار داشت: بورس کالای ایران نیازمند تابلویی جذاب تر از همیشه است تا با قیمت هایی رقابتی و مطابق با قیمت های جهانی، شرکت های خارجی را برای عرضه محصولاتشان دعوت کند. با همه این تفاسیر می توانیم در آینده اطمینان داشته باشیم که بورس کالای ایران به مکانی مطمئن به همراه ابزارهای معاملاتی متنوع برای عرضه و معاملات محصولات پتروشیمی شرکتهای داخلی و خارجی تبدیل شود.
مشاور مدیرعامل پتروشیمی مارون افزود: با آماده شدن بسترهای نقل و انتقالات بانکی و لغو کامل تحریم ها، بورس کالای ایران می تواند به بستری بین المللی برای معاملات پتروشیمی ها تبدیل شود.
ابزارهای مالی به کمک تولیدکنندگان می آید
گرجی در ادامه حرکت بورس کالا از معاملات صرف فیزیکی به سمت طراحی ابزارهای معاملاتی جدید و اوراق بهادار مبتنی بر کالا را بسیار مفید دانست و گفت: معاملات گواهی سپرده کالایی، انعقاد قراردادهای بلندمدت پتروشیمی ها با صنایع پایین دست و همچنین امکان تامین مالی تولیدکنندگان با انتشار اوراق سلف موازی در بورس کالا از اقداماتی است که علاوه بر افزایش کارایی بورس کالا، شرکت ها را نیز به سمت این بازار می کشاند.
وی با اشاره به اینکه معاملات گواهی سپرده کالایی یا همان قبض انبار برای بازیگران و معامله گران بازار پتروشیمی جذاب است، خاطر نشان کرد: ایده راه اندازی معاملات قبض انبار بسیار خوب است و جای کار زیادی دارد، از این رو نیاز است که زیرساخت های این معاملات برای محصولات پتروشیمی در بورس کالای ایران فراهم شود.
به گفته مشاور مدیرعامل پتروشیمی مارون، معاملات اوراق سلف موازی سبب تامین مالی شرکت های پتروشیمی شده و در نتیجه پروژه های معطل در این حوزه به راه می افتند. از سوی دیگر به نظر می رسد معاملات اوراق سلف موازی برای اکثر محصولات پتروشیمی قابلیت اجرا دارد و از این رو می تواند از گزینه های مناسب برای تامین مالی شرکت های پتروشیمی باشد.
آشنایی صندوق های سرمایه گذاری با معاملات گواهی سپرده کالایی
نشستی با حضور صندوق های سرمایه گذاری در بورس کالای ایران برگزار شد که هدف از این نشست معرفی گواهی سپرده کالایی به این صندوق ها بود.
با توجه به ابلاغیه اخیر سازمان بورس و اوراق بهادار، سرمایه گذاری در گواهی سپرده کالایی برای صندوق های سرمایه گذاری مجاز شده است که براساس این ابلاغیه، صندوق های سرمایه گذاری «در سهام»، «مختلط» و «در اوراق بهادار با درآمد ثابت» می توانند با اضافه کردن موضوع امکان سرمایه گذاری در «گواهی سپرده کالایی» در اساسنامه و امیدنامه خود و طی تشریفات مقرر، حداکثر تا 5 درصد از کل دارایی های صندوق را در این اوراق بهادار سرمایه گذاری کنند.
گواهی سپرده کالایی ورقه بهاداری است که موید مالکیت دارنده آن بر مقدار معینی کالای سپرده شده به انبار است و پشتوانه آن قبض انبار صادر شده توسط انباردار است.
از مزایای گواهی سپرده کالایی می توان به امکان نقدینه کردن کالاهای راکد، کاهش هزینه های انبارداری و جابجایی بین انبارها، مدیریت فاصله زمانی بین تولید و فروش کالا توسط تولیدکننده، کاهش بی ثباتی قیمت ها، تأمین مالی تولیدکنندگان در کوتاه ترین زمان و کمترین هزینه و استاندارد سازی کالاها اشاره کرد. همچنین گواهی سپرده کالایی ابزاری برای تسهیل در راه اندازی قراردادهای آتی (مخصوصاً کالاهای حجیم)، راه اندازی بازار معاملات آتی یک روزه، سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری و تأسیس صندوق های مختص کالایی و تسهیل معاملات در سطح خرده فروشی (برای مصرف کنندگان نهایی) است که این موارد از جمله کارکردهای مهم گواهی سپرده کالایی به شمار می رود.
بر اساس تجارب جهانی، کاربرد قبوض انبار در تأمین مالی، برای تمامی بخش های اقتصادی اعم از صنعتی، کشاورزی و غیره با اهمیت است. براساس گزارش های منتشر شده سابقه جهانی توسط نهادهای بین المللی مانند صندوق بین المللی پول (IMF)، فائو (FAO) نشان می دهد قبوض انبار از ابزارهای متداول تأمین مالی در کشورهای توسعه یافته و حتی برخی کشورهای در حال توسعه به حساب می آیند. این در حالی است که در اکثر کشورهای در حال توسعه و از جمله ایران، اقدام قابل توجهی در این زمینه انجام نشده است.
3 نکته مهم برای صندوق های سرمایه گذاری
از الزامات حضور موفق صندوق ها در معاملات گواهی سپرده کالایی می توان به سه نکته مهم اشاره کرد که نخست، حضور بازار ساز است که براساس آن، تدوین دستورالعمل مربوطه و ارسال به سازمان بورس و اوراق بهادار و رایزنی با برخی نهادها برای این منظور لازم است.
دومین نکته ایجاد تنوع در دارایی های پایه است که بر مبنای آن برنامه ریزی بر روی راه اندازی معاملات گواهی سپرده کالایی شمش طلا، مقاطع فولادی، زعفران و سایر کالاها صورت می گیرد. تعمیق بازار نیز به عنوان سومین مورد برای ایجاد رایزنی با نهادهای ذی ربط برای ورود به معاملات مورد استفاده قرار می گیرد.