سامانه جامع گمرکی خواب متخلفان را آشفته کرده است
مدیر کل دفتر حقوقی گمرک ایران در باره جزئیات انهدام بزرگترین باند قاچاق کالا گفت: سامانه جامع گمرکی خواب متخلفان را آشفته کرده است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ؛ ابراهیم نقدی گفت : از میانه سال 92 ما با آسیبشناسی از تخلفاتی که در حوزههای مختلف داشتیم متوجه شدیم بیشترین آسیبهایی که داریم در حوزه سوءاستفاده از اسناد کاغذی و روشهای سنتی که در حوزه ترخیص و در ارتباط با 21 دستگاه یا 20 سازمانهای دولتی و غیردولتی که مرتبط با فرآیند گمرکی هستند، بوده است.
وی افزود : در آسیبشناسیهایی که انجام شد دیدیم که سامانههای جزیرهای و پراکندهای که در این حوزه وجود داشت نمیتواند با این تخلفات و پیچیدگیهایی که در این حوزه وجود دارد ، برخورد کند.
وی افزود : مسئولان ارشد گمرک و سازمانهای همکار ما با همکاری دانشگاه تهران به این نتیجه رسیدند که آسیبشناسی کنند و یک سامانه جامع و یکپارچهای را برای شفافسازی اطلاعات طراحی کردیم، در دو سال گذشته با زحمات بسیار فراوانی توانستیم یک سامانه یکپارچه جهت شفافسازی اطلاعات که بتوانیم تمامی فرآیند ترخیص را از ابتدای حمل تا آخرین مرحله ما رصد بکنیم، پیادهسازی کردیم.
مدیرکل دفتر حقوقی گمرک ادامه داد: عزیزان و تجار ما و عزیزانی که با سلامت فعالیت میکنند میدانند که چند ایستگاه در حوزه فرآیندی وجود دارد که ما میتوانیم نظارت کنیم، در زمان ورود کالا به بندر یا در محوطه گمرکی در زمان انجام تشریفات گمرکی و حتی بعد از انجام تشریفات گمرکی عملاً امکانپذیر نیست که ما تمامی نظارت را در حین کار انجام دهیم چون در گمرک شهیدرجایی بندرعباس روزانه در حدود 3500 تا 3700 کانتینر وارد و خارج میشود. این سامانه را طراحی کردیم و خوشبختانه امروزه شاهد به بار نشستن یکی از نتایج و تعامل مثبت گمرک با نیروی انتظامی در رصد این تخلفات هستیم که واقعاً باید تبریک بگوییم به عزیزانمان و خسته نباشید به عزیزانی که در راهاندازی این سامانه از سال 92 تا الان زحمت کشیدند و با کمک دستگاههای همجوار و ناجا و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز این کار این کار انجام شد.
نقدی در پاسخ به اینکه این محموله قاچاق حاصل کارکرد این سامانه جدید است، پاسخ داد: دقیقاً سامانه از سال 92 تاکنون طراحی شده با مصوبات متعددی که در دولت و در قوانینی که در سال 94 انجام شد، گمرک را مکلف کردند تعامل با سازمانها را بهصورت الکترونیکی دربیاورد،
قبلاً اگر تخلفی صورت میگرفت دو تا کانتینر یا 3 تا کانتینر را نیروی انتظامی میگرفت محدود میشد به 3 کانتینر. نقدی در پاسخ به این سئوال از سال 92 تا 95 این سیستم چقدر موفق بوده، اظهارداشت: با پیچیدگیهای فراوانی که وجود داشت. در بحث کشفیات با اجرا و پیادهسازی کامل این سامانه جلوی تخلف گرفته خواهد شد. این سامانه 3 مرحله داشت، مرحله اول طراحی و پیادهسازی برای یکپارچهسازی اطلاعات در گذشته ما 26 سامانه داشتیم الان یک سامانه شده. مرحله دوم پنجره واحد تجارت فرامرزی به ما الان با 21 سازمان و دستگاه ما تبادل الکترونیکی میکنیم. بیشترین مشکلی که در گذشته داشتیم مجوزهایی بود که سازمانهای دیگر میدادند و در مواردی جعل میکردند و تا استعلام بگیریم سه چهار ماه زمان میبرد، الان آنلاین گمرک میتواند چک کند.
بعد از این دو مرحله ما با کشورهای همجوار و کشورهایی که مبادله الکترونیکی داریم با 90 بندر دنیا تعامل داریم که این هم دارد نهایی میشود. این را هم می توانیم با کشورهای خارجی هم انجام دهیم که این را صد درصد پوشش دهیم.
مدیرکل دفتر حقوقی گمرک در پاسخ به اینکه پس چرا این کانتینرها ثبت نشده است ، گفت: ما در حوزه گمرک با سازمانهای مختلفی مواجه هستیم مثلاً در شهید رجایی که منطقه ویژه اقتصادی است منطقه ویژه خارج از قلمرو گمرکی محسوب میشود، انباردار گمرک نیست اما زمانی که کالا به گمرک اظهار شود گمرک میتواند عملیات گمرکی انجام دهد، این را اصلاً در سامانه ثبت نکردند عواملی که در آنجا مراحل تحویل گیرنده کالا بودند گمرک نبوده اصلاً ثبت نشده است. یکی از قابلیتهای این سامانه این بود که عزیزانمان که در ناجا با این کالا مواجه میشوند به گمرک گزارش میکنند و به خاطر تعاملی که گمرک با عزیزانمان و توافقی که امضا کردیم نرمافزاری برای آنها تعریف کنیم که آنلاین از ما استعلام میکنند، محمولات ورودی را خوشبختانه ما بررسی کردیم و به این تخلفات رسیدیم که 43 کانتینر را ما تاکنون اعلام جرم کردیم.
نقدی در ادامه افزود: یکی از برنامههایی که گمرک دنبال میکند کاهش و از بین بردن دخالت عامل انسانی است و هدفگذاری سامانه برای کاهش و به حداقل رساندن دخالت عامل انسانی است.
نقدی گفت: این مژده را به تجار خوش حساب میدهیم که مطمئن باشند در حوزه رقابت ما اجازه نخواهیم داد که برخی با تخلفاتی که در گذشته انجام شده بهصورت کاغذی بتوانند این تخلفات را در حوزههای مختلف انجام دهند. ما کشفیات متعددی داشتیم که خیلیها را اعلام نکردیم و اطلاعات این کشفیات در حال تکمیل است.
ینایر انی گزارش درباره اخبار 210 کانتینر حاوی کالای قاچاق به ارزش 190 میلیارد تومان از یک باند بزرگ قاچاق اعلام شده است شروع این پرونده طی کشف47 کانتینرکالای قاچاق در دو مرحله توسط نیروی محترم انتظامی با دستگیری تعدادی متهم آغاز و متعاقبا اقدامات ویژه با استفاده از ابزارهای اطلاعاتی و بهره گیری از سامانه پنجره واحد تجاری فرامرزی و همکاری مراجع قضایی و پوشش اطلاعاتی بر شبکه های مورد نظر اسناد و مدارک و مستندات تعداد قابل توجهی کانتینر با همکاری گمرک جمهوری اسلامی ایران، جمع آوری شد .
پس از تکمیل اطلاعات ، 17 نفر از متهمان در چندین مرحله دستگیر و تعداد 23 نفر از اعضای سازمان های مرتبط با این امر شناسایی شدند و اقدامات قانونی از سوی مراجع انتظامی و قضایی در حال پیگیری است.
ارتباط گمرک با 21 سازمان ، الکترونیکی شد
رئیس کل گمرک ایران هم از الکترونیکی شدن ارتباط گمرک با 21 سازمان خبر داده است.
مسعود کرباسیان گفت: با استفاده از سامانه جامع گمرکی ارتباط الکترونیکی گمرک با 21 سازمان همکار برقرار شده و تبادل اطلاعات اقتصادی با برخی سازمانها از طریق سامانه بیتا (بستر یکپارچه تبادل اطلاعات)که توسط گمرک نوشته شده و در وزارت امور اقتصادی و دارایی مستقر شده است صورت می گیرد.
وی افزود : صدور مجوزهای ترخیص کالا نیز از طریق پنجره واحد تجارت فرامرزی در سازمان های همکار گمرک به صورت الکترونیکی انجام می شود.
کرباسیان گفت : بانک مرکزی، سازمان امور مالیاتی، سازمان ملی استاندارد، اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران، سازمان غذا و دارو، سازمان توسعه تجارت، نیروی انتظامی، سازمان حفظ نباتات و سازمان دامپزشکی کشور از سازمان هایی هستند که تبادل اطلاعات و صدور مجوزها با استفاده از سامانه جامع گمرکی بهصورت الکترونیکی صورت می پذیرد.
الکترونیکی شدن تبادل اطلاعات و صدور مجوزها از جعل و تقلب اسناد گمرکی جلوگیری و راه را برای پیشگیری از قاچاق کالا بهخصوص کالاهای سلامت محور هموار می کند.
رئیس کل گمرک ایران درباره بهبود فرآیندهای گمرکی و کارایی فرآیندهای ترخیص کالا با بهره گیری از گمرک الکترونیک در سال های اخیر تصریح کرد: بر اساس جدیدترین گزارش منتشر شده از سوی بانک جهانی درخصوص شاخص عملکرد لجستیک سال 2016، رتبه کشورمان در این شاخص بین المللی با صعود 19پله ای به رتبه 96 ارتقا یافته است که بخش مهمی از این به الکترونیکی شدن رویههای گمرکی در کشورمان مربوط می شود.
وی اظهارداشت: نخستین بار است که روند نزولی رتبه بندی ایران در لجستیک کشوری متوقف شده و شاهد صعود قابل توجهی در بهبود عملکرد لجستیکی ایران هستیم.
انتصاب مدیرکل حوزه ریاست کل گمرک ایران مسعود کرباسیان رئیسکل گمرک ایران در حکمی سید علی واقفی را به سمت مدیرکل حوزه ریاست کل گمرک منصوب کرد.به گزارش روابط عمومی گمرک ایران، واقفی پیش از این عضو اصلی کمیسیون رسیدگی به اختلافات گمرکی بود و معاونت حوزه ریاست کل گمرک ایران و مشاور معاونت فنی و امور گمرکی نیز در کارنامه کاری وی دیده میشود.