نقض حقوق بشر در عربستان تازگی ندارد، اما ...
اما مطرح شدن نقض حقوق بشر در عربستان در محافل غربی هم تازگی دارد و هم نشانه سیاست دو گانه غرب در این زمینه است.
سازمان دیده بان حقوق بشر در گزارشی مصادیق مفصلی از نقض حقوق زنان را در عربستان بررسی و منتشر کرد.
گزارش سازمان دیده بان حقوق بشر با عنوان «مانند فردی که در قفس زندگی می کند: زن و سیستم مردسالاری در عربستان» بر پایه مصاحبه با شصت و یک زن و مرد سعودی تنظیم شده و به تجزیه و تحلیل قوانین، سیاست ها و اسناد رسمی عربستان پرداخته است.
وضعیت حقوق بشر در عربستان - در همه زمینهها - هیچگاه مناسب نبوده است با این حال اخیرا این موضوع در محافل سیاسی و رسانهای غربی منعکس میشود و این خود ریشه در عملکرد غیر انسانی سعودیها در منطقه - جنایات در یمن و حمایت از تروریسم در منطقه و جهان - و تلاش کشورهای غربی برای پنهان کردن حمایت خود از سعودیها و سیاست دوگانه کشورهای غربی در زمینه حقوق بشر دارد.
طبق کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض علیه زنان، اعمال تبعیض ها در زمینه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی به هر شکل آن ممنوع و بر خلاف اصول حقوق بشر جهانی است. عربستان نیز در سال دو هزار میلادی به کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض علیه زنان ملحق شد.
از طرفی به موجب این کنوانسیون عربستان از نظر قانونی ملزم است بدون تاخیر هرگونه تبعیض را علیه زنان رفع کند اما قوانین حقوق زنان در عربستان تا به حال طوری پایه ریزی شدهاند که در آن زنان از کمترین مشارکت اجتماعی، سیاسی و اقتصادی برخوردارند تا جای که تا چندی پیش زنان عربستانی از حق شرکت در انتخابات محروم بودند.
عربستان سعودی یکی از بدترین پیشینه ها را در زمینه حقوق بشر در جهان داراست و در زمینه های گسترده علاوه بر حقوق زنان، سایر حقوق مردم این کشور نیز نقض می شود. علاوه بر این، سعودیها نه تنها در داخل حقوق ابتدایی مردم خود را نقض می کنند بلکه حقوق سایر ملت های منطقه را نیز زیر پا می گذارد. عربستان در جنگ علیه مردم یمن محکوم به «جنایت جنگی» شد. زید رعد الحسین کمیسر عالی سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر اعلام کرد که «کشتار» ناشی از حملات هوایی خاص ائتلاف عربستان سعودی علیه اهداف غیر نظامی یمنی جنایت جنگی است.
---------------------------------
بررسی و تحلیل/ مسلم ملکی