درس هایی از جام پانزدهم؛
"تب سرد" بر پیشانی فوتبال
مسابقات فوتبال جام ملتهای اروپا با همه فراز و نشیب هایش به قهرمانی غیر قابل پیش بینی تیم ملی پرتغال انجامید.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما؛ پانزدهمین دوره مسابقات فوتبال جام ملتهای اروپا در حالی با قهرمانی دور از انتظار تیم ملی پرتغال به پایان رسید که این رقابتها نتوانست انتظارات فنی بسیاری از علاقمندان به فوتبال و کارشناسان را برآورده کند.
معتبرترین مسابقات فوتبال ملی اروپا موسوم به یورو، با تدابیر شدید امنیتی به دنبال انفجارهای اخیر گروه تروریستی-تکفیری داعش در اروپا به خصوص فرانسه، از 18 خرداد تا 20 تیر در شهرهای مختلف این کشور برگزار شد.
در زمان برگزاری مسابقات یورو بیش از 40 هزار پلیس و نیروی امنیتی فرانسه در قلب اروپا حفظ امنیت این پیکارها را برعهده داشتند و یوفا (اتحادیه فوتبال اروپا) پس از پایان جام از برگزاری مناسب رقابت ها تقدیر کرد. با این حال در طول حدود یک ماه برگزاری مسابقات نگرانی های پلیس برای برگزاری "فوتبالی امن" در فرانسه برای هر مورد مشکوکی مشهود بود.
اما به جز مسائل امنیتی، پلیس فرانسه باید با اغتشاشگران انگلیسی و روسی هم مقابله می کرد. هولیگان های فوتبال (آشوب گران خیابانی) با ورود به خیابان ها درگیری زیادی با مردم و هوادارن دیگر کشورها داشتند و دردسر زیادی برای فرانسوی ها ایجاد کردند.
با وجود حواشی خارج از مسابقه، در داخل مستطیل سبز خبری از خشونت و رفتارهای غیرمعمول فوتبالی نبود. تقریبا همه ورزشکاران حاضر در مسابقات یورو با رفتاری حرفه ای رقابت کردند.
نکته جالب توجه مسابقات یورو 2016، رفتار تماشاگران برخی تیم ها با ورزشکارانشان بود. در کنار خشونت برخی هواداران انگلیسی، روسی و ترک تبار نباید از کنار تشویق های جالب توجه مردم ایسلند، ایرلند شمالی و ولز گذشت. تماشاگرانی که با وجود حذف تیم هایشان در طول مسابقات به جز تشویق تیمشان فرهنگ جدید از هواداری را وارد فوتبال کردند که از آن الگوبرداری زیادی نیز شد.
ولز و ایسلند چهره های تاریخ ساز یورو بودند. تیم هایی که بدون ادعا توانستند تا مراحل پایانی مسابقات بالا بیایند و شگفتی ساز شوند. نخستین حضور ولزی ها در مسابقات یورو با اولین بردشان در این جام همراه شد. ولزی ها در مرحله نخست دور مقدماتی 2 بر یک اسلواکی را بردند و نخستین مسابقه خود را در این جام با پیروزی به ثبت رساندند.
اما در کنار همه این مسائل، نباید از نارضایتی تماشاگران نسبت به مسابقات کم افت و خیز یورو گذشت. جام ملتهای اروپا قبل از بازیهای المپیک 2016 و پس از اتمام لیگ های مختلف قاره سبز و لیگ قهرمانان اروپا با خستگی بازیکنان برگزار شد و ضعف فنی مسابقات کم هیجان به خصوص در دور مقدماتی نتوانست انتظارات را برآورده کند.
مسابقاتی که به گفته اهالی فوتبال با اضافه شدن دو تیم برزیل و آرژانتین به آن، تعبیری از رقابت های جام جهانی را دارد. با این حال شاید به زحمت تعداد گل های یک دیدار در دور مقدماتی به عدد سه می رسید.
در دور دوم مرحله مقدماتی دیدار دو تیم جمهوری چک و پرتغال با تساوی 2 به 2 و تساوی سه به سه مسابقه پرتغال و مجارستان در دور سوم مرحله گروهی پرگل ترین رقابت های مرحله مقدماتی بود و به جرات می توان گفت دیدار دو تیم پرتغال و مجارستان جذاب ترین مسابقه جام بود. با آغاز مراحل حذفی و ورود ضربات پنالتی به مسابقات یورو، جذابیت فوتبال به روح مسابقات بازگشت.
مسابقه فرانسه و ایسلند که با برتری پنج بر 2 خروس ها به پایان رسید، پرگل ترین مسابقه جام لقب گرفت.
قهرمانی پرتغال در یورو با حضور در نیمه آسان جدول با سه تساوی در دور مقدماتی، 2 برد در دقایق اضافه، یک پیروزی در ضربات پنالتی و یک برد در 90 دقیقه در حالی به دست آمد، که بسیاری این عنوان را شانسی و غیرقابل پیش بینی نامیدند در حالیکه در بخشی دیگر از جدول مسابقات، بزرگانی چون انگلیس، اسپانیا، ایتالیا و آلمان حضور داشتند.
ورود یک جیمی جامپ (ورود یک هوادار به زمین مسابقه) در بازی دو تیم پرتغال و لهستان در مرحله یک چهارم نهایی، گل ثانیه صدم "روبرت لواندوفسکی" لهستانی در مسابقه با پرتغال در مرحله یک چهارم نهایی سریعترین گل جام، چهار بار پارگی لباس بازیکنان سوییس در دیدار با فرانسه در دور مقدماتی و پارگی توپ در همین بازی، باخت دراماتیک فرانسه میزبان در فینال و مصدومیت پروانه ای "کریستیانو رونالدو" چهره نخست دیدار نهایی یورو 2016 از نکات جالب و ماندگار جام پانزدهم محسوب می شود.