تولید کاتالیستی هوشمند برای سنتز ترکیبات دارویی در ایران
محققان دانشگاه مراغه با استفاده از نانوذرات خاک رس نانوکاتالیستی سنتز کردهاند که از آن جهت تولید برخی ترکیبات دارویی استفاده میشود.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از ستاد توسعه فناوری نانو؛ دکتر باقر افتخاری گفت: بتا آمینو کتونها دسته مهمی از ترکیبات آلی هستند که بهطور گسترده در ساختار ترکیبات دارویی و فعال بیولوژیکی یافت میشوند.
وی افزود: در کار پژوهشی حاضر، نانوکاتالیستی بر پایه نانورس بهمنظور تولید سریعتر و آسانتر بتا آمینوکتونها، سنتز شده است؛ از مهمترین مشخصههای نانوکاتالیست مذکور، قابلیت بازیافت آن است که موجب کاهش قابلتوجه مشکلات زیستمحیطی خواهد شد.
افتخاری در رابطه با ویژگیهای نوآورانهی این طرح پژوهشی افزود: از مهمترین نوآوریهای این طرح، ارائهی نانوکاتالیست هوشمند برای واکنش مانیخ است که بسته به شرایط مختلف منجر به تولید محصولات متنوع میشود، درحالیکه در روشهای مشابه محصولات فقط با یک شکل خاص حاصل میشوند.
این محقق در ادامه به تشریح مراحل انجام این پژوهش پرداخت و تصریح کرد: در مرحلهی اول کاتالیست نانوکامپوزیتی نانورس/لاپوینت سنتز شده است.
وی افزود: در مرحلهی بعد نانوکاتالیست حاصل با استفاده از روشهای میکروسکوپی و تفرق اشعهی ایکس، مشخصه یابی شده است.
افتخاری تاکید کرد: در ادامه فعالیت کاتالیستی نانوکاتالیست سنتز شده مورد مطالعه قرار گرفت و در نهایت از این نانوکاتالیست بهمنظور تولید ترکیبات بتا-آمینو کتونی استفاده شده و ترکیبات حاصل ارزیابی شده است.
این تحقیقات حاصل تلاشهای دکتر باقر افتخاری سیس و دکتر غلامرضا مهدوی اعضای هیئت علمی دانشگاه مراغه، دکتر مریم زیرک عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور مرکز مهاباد، سحر مهاجر دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه مراغه و اورهان بویوک گونگور از دانشگاهی در مالزی است.
نتایج این کار در مجلهی Journal of Iranian Chemical Society (جلد 13، شمارهی 4، سال 2016، صفحات 609 تا 615) به چاپ رسیده است.