وی گفت: دانه روغنی کلزا حتی اگر مشکل کمبود روغنی نداشتیم باز هم باید برای پایداری تولید گندم کشت شود.
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی افزود: بیماری پاخوره ، آفت نماتود و رشد انواع علف های هرز مقاوم به علف کش های قوی ؛ پایداری تولید گندم را در کشور تهدید می کند و راهکار خروج از این چالش توسعه کشت دانه روغنی کلزا و رعایت تناوب کشت آن با گندم است.
کشاورز گفت : تمام تلاش وزارت جهاد کشاورزی رعایت تناوب کشت دانه روغنی کلزا با گندم است به همین علت در دو سال گذشته سطح زیر کشت گندم کاهش یافته است.
وی افزود: با استفاده از دانش و فناوری روز دنیا و اجرای راهکارهای مدیریت کشت و استفاده از بذور اصلاح شده میزان تولید با وجود کاهش سطح زیر کشت افزایش یافته و تولید گندم مناسب بوده است.
کشاورز تاکید کرد : افزایش تولید محصولات صنعتی بدون مشارکت بخش صنعتی کشاورزی امکان پذیر نیست و انتظار داریم صنعت باید متولی کالا و محصول باشد.
*مشکلی در تامین شکر نداریم
معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی در حاشیه همایش بزرگداشت پنجاهمین سال فعالیت شرکت توسعه کشت دانههای روغنی تاکید کرد : در تامین شکر مشکلی نداریم.
عباس کشاروز در جمع خبرنگاران گفت: پارسال یک میلیون و 540 هزار تن شکر تولید و 580 هزار تن وارد شد که این 2 میلیون و 100 هزار تن تقاضای داخلی را تامین می کند.
معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی تاکید کرد : مشکلی در زمینه تامین شکر در کشور نداریم و کمبودی هم در بازار نیست.
وی افزود : روزهای اخیر 9 هزار تن شکر سفید در بورس کالا عرضه شد که 2 هزار تن از آن خریداری شد که نشان می دهد عرضه بیش از تقاضاست.
کشاورز افزود : بخش کشاورزی مراقب تولید است و از کارخانههای قند و شکر هم حمایت می کنیم و کارخانههای تصفیه شکر چندان هم جزو کارخانههای صنعتی نیست.
وی گفت: بخش صنعت باید با برنامهریزی این کارخانهها را با کارخانههای قند و شکر ادغام کند.
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی همچنین پیشبینی کرد 12 میلیون تن تا 12 و نیم میلیون تن گندم در کشور تولید شود که 7 میلیون تن گندم خریداری شده است و حدود 10 میلیون تن گندم به صورت تضمینی از کشاورزان خریداری خواهد شد.
عباس کشاورز اعلام کرد : امسال نیازی به واردات نداریم و در 20 سال گذشته همواره محصولات کشاورزی داخلی ارزانتر از قیمت وارداتی آن بوده است.
وی افزود : برای خرید گندم تولید داخل 18 هزار میلیارد تومان بودجه نیاز است و تاکنون بخشی از مطالبات گندمکاران پرداخت شده است.
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی درباره عرضه نامناسب برخی از محصولات کشاورزی گفت : شرط لازم برای عرضه در بورس کالا این است که دولت و سیاستگذاران موافق آزادسازی قیمت نان شوند.
*برنامه تولید محصولات راهبردی
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی از تدوین و اجرای برنامه راهبردی مدیریت تولید هشت محصول اساسی کشور خبر داد.
عباس کشاورز با اشاره به اینکه 94 درصد واردات بخش کشاورزی در گروه هشت محصول راهبردی است ، افزود: طرح های مدیریت تولید برای محصول برنج، گندم، جو، دانه های روغنی، چغندر قند و ذرت اجرا خواهد شد.
وی گفت: وزیر جهاد کشاورزی تاکنون برای مدیریت تولید چهار محصول گندم، جو، دانه روغنی کلزا و برنج مسئولان و مجریان مستقل منصوب کرده است و هیچ تردیدی در عملی کردن طرحها ندارد.
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی افزود: دولت برای اجرای برنامه حمایتی که تولید پایدار هشت محصول راهبردی 500 طرح پشتیبان در زمینه تولید و تامین بذر، توسعه مکانیزاسیون و مدیریت تغذیه و مبارزه با آفات را اجرا می کند.
کشاورز گفت: دولت برای اجرای طرحهای حمایتی تولید پایدار هشت محصول راهبردی آماده همکاری با بخش خصوصی است و در نظر داریم بخشی وظایف را به بخش خصوصی واگذار کنیم.
وی افزود: باید همه کمک کنیم تا با تولید پایدار هشت محصول راهبردی وابستگی به واردات را کاهش دهیم.
*برنامه 10 ساله برای خوداتکایی 70 درصدی در تولید روغن
مجری طرح دانههای روغنی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه سالانه یک میلیون و 200 هزار تا یک میلیون و 300 هزار تن روغن خام نیاز است ، از برنامه 10 ساله برای خوداتکایی 70 درصدی در تولید روغن خبر داد.
علیرضا مهاجر امروز در همایش بزرگداشت پنجاهمین سال فعالیت شرکت توسعه کشت دانههای روغنی در جمع خبرنگاران افزود : برای خودکفایی هم باید 3 میلیون تن دانه روغنی در کشور تولید شود و اگر دانههای روغنی در کشور تولید ، صنعت مرغ و تخممرغ نیز با مشکل مواجه میشود چون کنجاله ، ماده غذایی این بخش است.
مهاجر اظهار داشت: تولید نشدن دانههای روغنی موجب واردات روغن و همچنین خروج مقادیر زیادی ارز میشود.
مدیرکل دانههای روغنی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به بهداشت واردات روغن هم گفت : روغن ، فسادپذیر است و روغن وارداتی که از آرژانتین، برزیل، جنوب شرق آسیا و هر کشور دیگر وارد میشود، حتی اگر بهترین روغن دنیا باشد تا به ایران برسد، ممکن است کیفیت خود را از دست بدهد.
وی گفت : در سال جاری 62 هزار تن دانه روغنی از کشاورزان خریداری و بیش از 90 درصد پول کشاورزان پرداخت شده است. شرکت بازرگانی دولتی ایران دانههای روغنی تولیدشده از کشاورزان را خریداری می کند و در قبال دادن امتیاز به کارخانه ها ، کل محصول دانههای روغنی خریداری شده در شرکت بازرگانی دولتی خریداری شود.
وی گفت : 22 مورد مشوق برای تولید دانههای روغنی در وزارت جهاد کشاورزی در نظر گرفته شده که یکی از آنها رایگان کردن بیمه کشاورزی این محصولات و همچنین برگزاری کلاسهای آموزشی برای بالا بردن سطح اطلاعات کشاورزان است.
وی در مورد تقاضای افزایش 9 درصدی قیمت روغن نباتی توسط انجمن صنایع روغن نباتی اظهار داشت: این تقاضا با توجه به افزایش قیمت خرید تضمینی دانههای روغنی و همچنین تورم سالانه داده شده است.
مهاجر گفت : به سه دلیل باید وابستگی به واردات دانههای روغنی را کاهش دهیم چون حذف تولید دانههای روغنی پایداری تولید گندم در کشور را به خطر میاندازد و استان فارس که زمانی بزرگترین تولیدکننده گندم در کشور بود به استان ششم تولیدکننده این محصول تبدیل شده که یکی از دلایل آن رعایت نکردن تناوب کشت گندم و کلزا در این منطقه است.
مهاجر در مورد کشت فراسرزمینی دانههای روغنی هم گفت: دولت تلاش می کند در کشورهای نزدیک دانههای روغنی را تولید کند که اقداماتی هم شده است.