علاوی در گفتگو با تلویزیون الجزیره؛
علاوی:نیروهای بسیج مردمی در مبارزه با داعش نقش حیاتی دارند
وزیر اسبق دفاع عراق: ایران نقش مهمی در سازماندهی و فرماندهی نیروهای بسیج مردمی عراق دارد.
به گزارش سرویس بین المللخبرگزاری صداو سیما، به نقل از شبکه تلویزیونی الجزیره، علی علاوی در گفتگو با مهدی حسن مجری برنامه «آپ فرانت» در این شبکه درباره گزارش چیلکات درباره نقش انگلیس در جنگ عراق گفت من بسیار تردید دارم که اصلا تونی بلر نخست وزیر اسبق انگلیس برای جنگ عراق و جنایات ناشی از این جنگ محاکمه شود. تصور اینکه تونی بلر محاکمه شود بسیار دشوار است زیرا می تواند ضربه بزرگی به حیات سیاسی انگلیس بزند. البته درباره محاکمه تونی بلر باید خانواده های انگلیسی و عراقی تصمیم بگیرند که عزیزان خود را در جنگ عراق از دست داده اند و قربانی این جنگ هستند. حداقل کاری که تونی بلر باید انجام دهد عذرخواهی رسمی است که تا کنون چنین کاری نکرده است.
علی علاوی افزود با وجود اینکه بسیاری از عراقیهای مخالف رژیم صدام که در خارج بودند از حمله آمریکا و انگلیس به عراق حمایت کردند، من شخصا با حمله به عراق مخالف بودم چه برسد به اینکه بخواهم از اشغال این کشور نیز حمایت کنم. البته این حرف که کل عراقیهای مخالف رژیم صدام طرفدار جنگ بودند، حرف درستی نیست. در واقع بسیاری از رهبران مخالفان تاکید کرده بودند با حمله به عراق مخالفند.
این مقام اسبق عراقی درباره مسئولیت بلر و بوش درباره خشونتها در عراق و شکل گیری داعش گفت شکی نیست که آنها به علت حمله به عراق و بعد از آن سوء مدیریت شرایط بعد از جنگ مسئول هستند. آنها سیاستهایی را در عراق دنبال کردند که باعث رنجش و خشم عمیق عراقیها شد و در نهایت خشونتها و هرج و مرج پس از آن را به دنبال آورد. شکی نیست داعش و دیگر گروههای وابسته به القاعده در دهه هزار و نهصد و نود و بسیار قبل تر از حمله و اشغال عراق ، نیز وجود داشتند اما پنهان بودند و بعد از اشغال عراق رشد کردند و بزرگتر شدند زیرا جنگ و اشغال عراق زمینه را برای رشد آنها مساعد کرده بود.
علی علاوی درباره تقصیر مقامات و سیاستمداران عراقی درباره ناامنی در بغداد و دیگر شهرهای عراق گفت شکی نیست سیاستمداران و مقامات عراق در این خصوص بسیار مقصر هستند زیرا ثابت شده است افراد و گروههایی که شایستگی و توانایی مدیریت بحران در عراق را ندارند، بر سر کارند. به ویژه پس از خروج نیروهای انگلیسی و آمریکایی در سال دوهزار و ده، بیشتر تقصیرها و مسئولیت بحران به گردن طبقه حاکم و سیاستمداران است که به شدت دچار سوء مدیریت بوده اند و هستند.
علی علاوی درباره اتهامات به گروههای شبه نظامی شیعه در عراق گفت باید توجه داشت اینهایی که اصطلاحا شبه نظامی خوانده می شوند با دفتر نخست وزیر در ارتباط هستند و به صورت قانونی فعالیت می کنند. بنابراین اینها گروههای خارج از کنترل نیستند که بتوان آنها را با جوخه های اعدام یا از این قبیل لقبها توصیف کرد. شاید عناصر بسیار کوچکی از آنها اقدامات افراطی انجام دهند و شکی در این باره نیست اما آنها پس از فروپاشی ارتش عراق وارد صحنه شدند. ورود آنها به صحنه پس از آن بود که داعش به چند مایلی بغداد رسیده بود. در واقع بدون جانفشانی و ایثارهای این افراد بغداد ممکن بود به دست داعش می افتاد. درباره نفوذ ایران روی این گروهها نیز شکی نیست. ایران شاید مهمترین عنصر در سازماندهی و فرماندهی نیروهای بسیج مردمی عراق بوده است. در هر حال بیشتر این افراد میهن پرست بوده اند و برای کشورشان جانفشانی کردند.