امضای تفاهمنامه خواهرخواندگی بندرعباس و بندر آنتورب بلژیک
بندرعباس و بندر آنتورب بلژیک تفاهم نامه خواهرخواندگی امضا کردند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ؛ این تفاهم نامه در حضور رئیس سازمان بنادر و دریانوردی کشورمان و سفر بلژیک به امضای مدیران عامل بندر عباس و بندر آنتوربantwerb بلژیک رسید.
محمد سعید نژاد در این مراسم گفت : جمهوری اسلامی ایران ؛ از موقعیت راهبردی ممتازی در منطقه آسیای غربی و خاورمیانه برخوردار بوده و با عبور کریدورهای تزانزیتی مهم بین المللی همچون کریدور شمال - جنوب ، کریدور تراسیکا ، کریدور شرق - غرب و کریدور جنوبی آسیا ؛ نقش بی بدیل بعنوان چهارراه ترانزیتی منطقه ایفا می کند.
وی افزود : با استفاده از کریدورهای موجود در قلمرو ایران ، کشورهای واقع در حوزه های مختلف جغرافیایی از جمله کشورهای واقع در حوزه آسیای جنوبی ، آسیای میانه ، روسیه و اروپای شرقی ، حوزه قفقاز ، آسیای غربی ، آسیای جنوب شرقی ، حوزه خلیج فارس ، دریای عمان ، آفریقای شرقی و کلیه کشورهای واقع در اقیانوس هند به همدیگر مرتبط می شوند و تا در کوتاهترین زمان و با سرعت و سهولت مبادلات تجاری خود را به انجام رسانند.
سعید نژاد گفت : صرفنظر از شرایط و وضعیت کنونی ترانزیت در منطقه ، انتظار می رود طی سال های آتی با بهبود روزافزون توسعه یافتگی کشورهای منطقه ، شاهد رشد و شکوفایی فعالیت های ترانزیتی نیز باشیم ، به طور خلاصه می توان مسیر ترانزیتی ایران را دارای مزیت هایی بدین شرح دانست:
- عبور کریدورهای مهم ترانزیتی از قلمرو ایران
- دسترسی آسان و سریع به بازار آسیای میانه ، روسیه و قفقاز ، آسیای غربی ، حوزه خلیج فارس و دریای عمان
- واقع شدن بین دو منطقه نفت خیز و استراتژیک خلیج فارس و دریای خزر
- دسترسی به آبهای آزاد اقیانوسی
- کوتاهی و امنیت مسیر
- توسعه یافتگی زیر ساخت های حمل و نقلی
- وجود تخفیفات و تسهیلات تعرفه ای برای ترانزیت
مدیر عامل سازمان بنادر و دریانوردی کشور گفت : جمهوری اسلامی ایران با حدود 5800 کیلومتر ساحل در کنار آبهای قابل کشتیرانی بین المللی ، فرصت های مطلوبی را جهت دسترسی سهل و مطمئن به آبهای آزاد بین المللی از طریق خلیج فارس و دریای عمان در جنوب و دریای خزر در شمال کشور فراهم می کند.
وی افزود : قلمرو جغرافیایی ایران به گونه ای است که از طریق آن می توان ضمن بهره برداری مطلوب از پتانسیل های جغرافیایی و اقتصادی مسیر امن ایران ، تسهیلات مطلوبی را برای ارائه خدمات حمل و نقل بین المللی و ایجاد دسترسی تزانزیتی به بازارهای هدف واقع در حوزه آسیای میانه ، قفقاز ، دریای خزر و افغانستان تأمین کرد.
طرح های توسعه زیادی را در زمینه افزایش ظرفیت بنادر و حمل و نقل دریایی ایران پیش بینی و در دست اجرا داریم که از جمله این طرح ها می توان به طرح های توسعه بنادر استراتژیک کشور از قبیل بندر شهید رجایی ، بندر امام خمینی ، بندر بوشهر ، بندر چابهار ، بندر انزلی و بندر امیرآباد اشاره کرد. در حال حاضر ظرفیت بنادر جمهوری اسلامی ایران بالغ بر 210 میلیون تن است که بیش از 20 درصد چنین ظرفیتی قابل بهره برداری در بخش ترانزیت است.
سعید نژاد اظهار داشت : مجتمع بندری شهید رجایی ، با برخورداری از موقعیت منحصر بفرد جغرافیایی ، مهمترین دروازه واردات و صادرات جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود. این مجتمع عظیم بندری که در استان هرمزگان با بیش از 2 هزار و 300 کیلومتر مرز دریایی واقع شده و با بیش از 80 بندر معروف جهان از طریق 35 خط برتر کانتینری دنیا تبادل کالا و مراوده بازرگانی دارد.
وی تاکید کرد : این مجتمع عظیم بندری بعنوان واردات و صادرات و تنظیم کننده نبض اقتصاد کشور ، طی سال های اخیر حرکتی را برای جهانی شدن و گرفتن سهم بیشتری از حمل و نقل دریایی و تجارت بین المللی آغاز کرده و برای ایستادن در رتبه اول بنادر منطقه در افق چشم انداز 20 ساله کشور ، برنامه هایی با هدف توسعه و افزایش کارایی و ترغیب بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در این بندر به اجرا درآمده که ماحصل آن جذب بیش از 30 هزار میلیارد ریال سرمایه بخش خصوصی در این بندر بوده است.
سعید نژاد گفت : با توجه به الحاق 2400 هکتار از اراضی واقع در شمال بندر شهید رجایی و ارتقاء مساحت بندر به 4800 هکتار و فراهم شدن امکان ایجاد یک شهر لجستیک بندری برای بسط و توسعه صادرات مجدد و ارائه خدمات ارزش افزوده از مهمترین اقدامات در حال انجام برای پیوستن این بندر به جمع بنادر نسل
سوم جهان بوده و با اجرای آن در آینده ای نزدیک، منطقه ویژه اقتصادی بندر شهید رجایی، ارزشمندترین نقش را در شکوفایی اقتصاد ملی و توزیع کالا در منطقه ایفا خواهد کرد.
وی تصریح کرد : رویکرد حاکم بر سیاستگزاری در بخش دریایی - بندری کشور طی سالهای اخیر در بنادر جمهوری اسلامی ایران ؛ بر مبنای تاکید بر تقویت و حمایت از فعالیت و سرمایه گذاری بخش خصوصی در بنادر کشور استوار بوده و تاکنون حدوده 5 میلیارد دلار سرمایه گذاری مستقیم توسط بخش خصوصی فعال در بخش بندری کشورجذب و سرمایه گذاری شده است.
در همین ارتباط ، بمنظور تقویت بیش از پیش بخش خصوصی و افزایش اختیارات و توان رقابت پذیری این بخش در بنادر کشور ؛ بخش عمده ای از امور خدمات فنی تخصصی بنادر به بخش خصوصی واگذار شده و انتظار می رود طی سالهای آینده شاهد رونق روز افزون فعالیتهای بخش خصوصی در بنادر ایران باشیم.
سعید نژاد گفت : انتظار می رود که با امضاء یادداشت تفاهم خواهر خواندگی بنادر شهید رجایی و آنتورپ،همکارهای دو بندر در زمینه محیط زیست دریایی، موضوعات فنی ، مهندسی و آموزش های بندری و دریایی، سرمایه گذاری ، تبادل اطاعات و ایجاد یک کارگروه مشترک به منظور بررسی راهکا رهای جدید جهت توسعه همکاری ها ی دو کشور افزایش یابد.
وی افزود : بندر آنتورپ به عنوان دروازه ورود به اروپا، با عملکردی معادل 8.5میلیون TEU دربین بنادر کشورهای اروپایی رتبه 3 و در دنیا در رتبه 16 قرار دارد. میزان نقل و انتقالات درشش ماهه اول سال جاری در بندر آنتورپ بلژیک افزایش داشته است.
مقامات بندری Antwerp از رشد 2.7 درصدی حجم نقل و انتقال کالا های نفتی این بندر تا پایان سال 2015 نسبت به مدت مشابه در سال گذشته خبر دادند. میزان جابجایی کانتینرها در این بندر به 4.4میلیون TEU افزایش یافته که رشد 2.9درصدی را نشان می دهد. همچنین حجم کلی نفت جابجا شده در این بندر به 30.42 میلیون تن رسید که با رشد 4 درصدی مواجه شد. این در حالیست که محصولات نفتی با حجم 22.38 میلیون تن 7.8 درصد افزایش و مواد شیمیایی و نفت خام و با 4.2و 4.7 درصد کاهش را در این بندر تجربه کردند.
سعید نژاد گفت : توافق هسته ای جمهوری اسلامی ایران و کشورهای 1+5 دستاوردهای مهمی را برای بخش دریایی کشور به ارمغان آورده است که بخشی از آن به این قرار است:
1. از سرگیری فعالیت منظم خطوط بیش از 13 شرکت کشتیرانی بین المللی در بنادر کشور به ویژه بندر شهید رجایی.
2. برقراری مجدد خدمات صدور گواهینامه های قانونی برای کشتی ها توسط موسسات رده بندی بین المللی IACS و بیمه های حفاظت و غرامت بین المللی IGP&I
3. انعقاد موافقتنامه حمل و نقل دریایی بین جمهوری اسلامی ایران و کره جنوبی و نیز انعقاد 9 فقره یادداشت تفاهم در زمینه های مختلف بندری و دریایی با کشورهای ایتالیا، کره جنوبی، پاکستان ، الجزایر ، عمان ، پاناما، بلژیک، استرالیا
4. تقاضای 9 شرکت معتبر بین المللی پیمانکار عملیات بندری از 8 کشور جهان جهت سرمایه گذاری در بنادر ایران (چین، سنگاپور، دانمارک، فرانسه، کره جنوبی، سوئیس ، آلمان ، فیلیپین و عمان)
5. انجام مطالعات لازم جهت توسعه فاز سوم بندر شهید رجایی با مشارکت مشاور بین المللی
6. فراهم شدن امکان انجام مقدمات لازم برای واگذاری راهبری و سرمایه گذاری پایانه های 1 و 2 کانتینری بندر شهید رجایی به مشارکت داخلی و خارجی
7. گشایش اعتبار اسنادی معادل 100 میلیون یورو برای خرید تجهیزات کانتینری طرح توسعه بندر شهید رجایی
8. انعقاد قرارداد سرمایه گذاری و بهره برداری از فاز یک بندر شهید بهشتی چابهار با شرکت هندی
9. انعقاد تفاهم نامه با هند جهت دریافت 150 میلیون دلار فاینانس از شرکت لیبهر برای طرح توسعه چابهار
10. توافق با شرکت های ایتالیایی جهت انتقال دانش فنی مکانیزه نمودن بنادر از طریق تاسیس شرکت مشترک با 51 درصد سهم طرف ایرانی
11. انعقاد تفاهم نامه با شرکت ایتالیایی خدمات کیفیت و بازرسی 2R در خصوص بازرسی تجهیزات و اسکله ها.
سعید نژاد اظهار داشت : گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران با 155 فروند انواع کشتی و ظرفیت بیش از 5 میلیون DWT در رتبه بیست ام شرکتهای کانتینری جهان قرار دارد . این شرکت با شروع مذاکرات هسته ای دولت جمهوری اسلامی ایران با کشورهای عضو 1+5 برنامه ریزی های خود را برای فعالیت موثر و موفق در دوران پس از توافق هسته ای و گسترش ناوگان برای حضور گسترده تر در آبهای بین المللی آغاز کرد و در راستای توسعه همکاری های مشترک ، قراردادها و تفاهم نامه های متعددی با طرف های اروپایی به امضا رسانده است.
وی گفت : گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران خطوط حمل و نقل کانتینری و فله خود را به اروپا و آمریکای جنوری راه اندازی و هم اکنون کشتی های این شرکت در حال جابجایی کالا بین بنادر ایرانی و اروپایی هستند . این ترددها تاکنون شامل اعزام شش کشتی کانتینربر، اعزام شش شناور فله بر و حمل بیش از 350 هزار تن کالا بین بنادر ایرانی و اروپایی بوده است . همچنین در این دوراه شبکه نمایندگی در اروپا احیا شده و اهتمام خاص در گسترش هر چه بیشتر این شبکه در شمال و جنوب اروپا و حوزه مدیترانه وجود دارد.