واحد پولی اتحادیه اروپا (یورو) تحت تأثیر دلار آمریکا قرار دارد و یک اقتصاددان آمریکایی مقیم ایتالیا در سال 1990 آن را معماری کرده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، دکتر ساسان شاه ویسی، اقتصاددان در مصاحبه با رادیو اقتصاد اظهار داشت: تا سال 2007 ارزش یورو به پشتوانه اقتصاد کشورهای عضو اتحادیه اروپا یورو بیشتر از دلار بود که در ادامه کاهش یافت.
وی افزود: در برخی سالها کشورهای عضو این اتحادیه خواستار خروج از آن و استفاده از پول های ملی خود بودند و حتی یونان برای حل بحران اقتصادی خود تلاش می کرد از دراخما استفاده کند و به نظر می رسد یورو نتوانسته است آن انضباط اقتصادی و امنیت پولی و توسعه را برای کشورهای عضو به ارمغان آورد و برخی ها معتقدند که تحت تأثیر سیاست های دلار قرار دارد و نتوانسته است نقش جهانروایی خود را ایفا کند.
شاه ویسی گفت: در حال حاضر اتحادیه پولی یورو برخی انضباط ها و ضوابط را بر کشورهای عضو تحمیل کرده است و از طرف دیگر برخی کشورهای عضو نیز خواهان تحمیل برخی ضوابط بر یورو هستند که اگر تعادلی در این عرصه ایجاد نشود می تواند به فروپاشی این اتحادیه پولی منجر شود.
این اقتصاددان افزود: همزمان کشورهای دیگری هم تلاش می کنند از پیمان های دوجانبه پولی استفاده کنند که در شرق آسیا، ژاپن و چین به شدت استقبال می شود و امروزه هر بلایی که بر سر یورو می آید تحت تأثیر سیاست های دلاری است و حتی گفته می شود که خود آمریکایی ها از طریق اقتصاددانان خود این اتحادیه پولی را معماری کرده اند و آن را هدایت می کنند.
وی گفت: خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا نیز به تضعیف جایگاه یورو منجر می شود.
شاه ویسی افزود: یورو در ابتدای شکل گیری 30 درصد اقتصاد جهانی را شامل می شد و می خواست به عنوان ارز جهانروا در کنار دلار قرار گیرد اما همچنان بحث های جدی وجود دارد و در دوره بحران اقتصادی و مالی در اروپا نتوانسته است نقش اقتصادی، امنیتی و توسعه ای خود را ایفا کند.