آیا آلمان نقش پلیس بد را بازی می کند؟
صدر اعظم آلمان با زیاده گویی علیه برنامه موشکی ایران نقش پلیس بد را بازی، یا انگیزه های اقتصادی را دنبال می کند.
نزدیک به یک سال از توافق هسته ای میان ایران و پنج بعلاوه یک گذشته است، پیش از این توافق پاریس همواره با کارشکنی در مسیر دسترسی به برجام، با بازی در نقش پلیس بد از یکسو در تلاش بود ایران را برای دادن امتیاز بیشتر تحت فشار قرار دهد و از سوی دیگر منافع اقتصادی خود را پس از برجام تامین نماید و اتفاقا همین فرانسه که در طول مذاکرات هسته ای بارها مذاکرات را تا آستانه شکست کشانده بود پس از امضای توافق اولین هیات اقتصادی چند صد نفره را راهی تهران کرد تا در زمینه های مختلف با ایران همکاری کند. پس از سفرهای متعدد دو جانبه، آقای روحانی رئیس جمهور در صدر هیاتی بلند پایه راهی پاریس شدند و در آنجا قرار داد خرید دهها هواپیمای ایرباس منعقد شد.
این در حالی است که در همین اوقات که پاریس مشغول تقسیم منافع حاصل از توافق هسته ای با ایران بود هنوز هیات حاکمه المان در باره این مسئله که از آقای روحانی برای سفر به برلین دعوت نماید یا نه دچار اختلاف ظاهری بود؟ به روشنی قابل لمس بود که مقام های دولت المان که تا پیش از توافق هسته ای با حسن نیت درصدد موفقیت مذاکرات گام بر می داشتند پس از توافق هسته ای تغیر رویکرد داده و ادعاهایی را در مورد لزوم رابطه ایران با رژیم صهیونیستی یا قطع حمایت ایران از مقاومت اسلامی حماس وحزب الله مطرح می کردند.
دویچه وله شبکه رسمی دولت آلمان سال گذشته به نقل از اشپیگل از اختلاف در دولت آلمان بر سر دعوت از روحانی خبر داده بود. براساس این گزارش، انگلا مرکل صدر اعظم المان گفته بود، ایران کماکان مدافع حزبالله لبنان و تهدیدی برای اسرائیل است اما معاونش زیگمار گابریل بر سودآوری معاملات اقتصادی با ایران تاکید می کرد و موافق این دعوت بود.
اکنون هم در آستانه گذشت یک سال از توافق هسته ای بار دیگر المان خبر ساز شده است و در باره برنامه هسته ای و موشکی ایران ادعاهایی را مطرح می کند که با رویکرد این کشور پس از برجام هماهنگ است.
بر اساس قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد از ایران « خواسته شده است » که به مدت هشت سال از فعالیت در مورد موشکهای بالستیکی که برای حمل سلاحهای هسته ای طراحی شده اند خودداری کند و این در حالی است که فعالیت های موشکی ایران شامل موشک های با قابلیت حمل سلاح هسته ای نیست ضمن اینکه با تائید آژانس بین المللی انرژی اتمی برنامه هسته ای ایران صلح آمیز بوده و ادعای فعالیت موشکی با قابلیت حمل سلاح هسته ای با واقعیت ها سازگاری ندارد.
با این حال سازمان اطلاعات داخلی آلمان ادعا کرده است ایران حتی پس از توافق هستهای در تیرماه سال گذشته، باز برای دستیابی به تکنولوژی اتمی فعالیت داشته است. بر اساس گزارش این سازمان، ایران در این مدت برای تهیه فن آوری هسته ای حتی در سطح بالاتری از استانداردهای بین المللی بویژه در ارتباط با خرید کالاهایی برای فن آوری موشکی که بتواند در تولید کلاهکهای اتمی به کار گرفته شوند تلاش کرده است.
آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان هم روز پنجشنبه در سخنانی در پارلمان این کشور ادعا کرده است آزمایش های موشکی بالستیک ایران که اوایل امسال انجام شد مغایر با قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد است که از ایران درخواست می کند از کار بر روی موشک هایی خودداری کند که برای حمل کلاهک هسته ای طراحی شده است.
در مورد رفتار دولت آلمان پس از توافق هسته ای و ادعاهای ضد ایرانی دولت مرکل چهار گمانه به نظر می رسد:
1/ دولت المان پس از توافق هسته ای با بازی در نقش پلیس بد به دنبال حفظ اهرم فشار بر ایران و متقاعد کردن تهران به قطع حمایت از مقاومت و شناسایی رژیم صهیونیستی یا مواردی از این دست مانند قبول محدودیت برنامه موشکی است.
در این باره می توان به گزارش گلد نیوز اشاره کرد که به نقل از رادیو فردا نوشت آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، تاکید کرده است که «روابط دوستانه» کشورش با ایران، تنها پس از «به رسمیت شناختن حق موجودیت اسرائیل» ممکن خواهد بود.
2/ دولت المان هم مانند فرانسه انگیزه های اقتصادی دارد و با طرح ادعاهای کذب درصدد فشار بر تهران و ترغیب ایران به بستن قراردادهای اقتصادی با شرکت های المانی است.
3/ پس از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، المان با طرح چنین ادعاهای دروغین در صدد تقویت جایگاه خود در اتحادیه است.
4/ دولت المان با تهدید قلمداد کردن برنامه موشکی ایران به دنبال توجیه اقدام ناتو در استقرار سپر موشکی در شرق اروپا و محاصره روسیه است.
در این باره به بخش دیگری از ادعاهای مرکل می توان اشاره کرد که در پارلمان کشورش گفت: سیستم ضد موشکی مستقردر رومانی و طرح استقرار این سیستم در لهستان، صرفا دفاعی و در واکنش به برنامه موشکی ایران صورت گرفته و نشانگر آن است که متحدان ناتو تا چه حد بلند پروازیهای غیر قانونی ایران را جدی می انگارند.
-------------------
بررسی و تحلیل / رضا محمدمراد