چرا جوسازی غربی ها علیه برنامه موشکی ایران افزایش یافته است؟
به نظر می رسد غربی ها با هدف توجیه استقرار سامانه موشکی در شرق اروپا و کارشکنی امریکا در اجرای برجام، بار دیگر به فضاسازی منفی علیه برنامه موشکی ایران پرداخته اند.
نزدیک به یک سال از توافق هسته ای میان ایران و پنج بعلاوه یک گذشته وبا وجود گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مبنی بر اینکه تهران به همه تعهدات خود بر طبق این توافق عمل کرده است، امریکایی همچنان از عمل به تعهدات خود سرباز می زنند و با ترساندن شرکت های خارجی از اجرایی شدن تفاهم نامه های اقتصادی با ایران جلوگیری می کنند.
در آستانه گذشت یک سال از توافق هسته ای، این روزها بحث در باره برنامه موشکی ایران به سوژه اصلی نمایندگان کنگره امریکا تبدیل شده و به نظر می رسد آنها قصد دارند همانگونه که در موضوع برنامه هسته ای ایران به رویارویی با تهران پرداخته بودند اکنون وارد رویارویی بر سر برنامه موشکی شوند و حتی در مجلس نمایندگان امریکا جلسه استماعی در باره این برنامه برگزار و ادعاهایی مبنی بر تخلف ایران از توافق هسته ای در خصوص آزمایش های موشکی مطرح شده است.
کوین مک کارتی، رهبر اکثریت جمهوری خواه مجلس نمایندگان آمریکا ضمن طرح ادعای نقض توافق هسته ای از سوی ایران وعده داده است به زودی تحریم هایی جدیدی علیه ایران در مجلس نمایندگان به رای گذاشته می شوند.
بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد هم در گزارشی بدون متهم کردن ایران به نقض برجام اعلام کرده است پرتاب های موشکهای بالستیک ایران با « روح سازنده » یک توافق هسته ای بین تهران و قدرتهای جهانی « سازگاری ندارد » اما این امر به عهده شورای امنیت سازمان ملل است که مشخص سازد آیا آنها یک قطعنامه شورای امنیت را نقض کرده اند یا خیر.
بر اساس قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد از ایران « خواسته شده است » که به مدت هشت سال از فعالیت در مورد موشکهای بالستیکی که برای حمل سلاحهای هسته ای طراحی شده اند خودداری کند و این در حالی است که فعالیت های موشکی ایران شامل موشک های با قابلیت حمل سلاح هسته ای نیست ضمن اینکه با تائید آژانس بین المللی انرژی اتمی برنامه هسته ای ایران صلح آمیز بوده و ادعای فعالیت موشکی با قابلیت حمل سلاح هسته ای با واقعیت ها سازگاری ندارد.
در چار چوب این فضاسازی این روزها مقام های آلمان نیز در مورد برنامه موشکی ایران اظهار نظرهایی کرده اند که با توجه به خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، به نظر می رسد آنها قصد دارند با هم صدایی با امریکا جایگاه خود را در این اتحادیه بالابکشند.
سازمان اطلاعات داخلی آلمان گذشته اعلام کرده است تلاش های ایران برای دستیابی به فناوری هسته ای در این کشور پارسال «در یک سطح از لحاظ کمی بالا» ماند و تلاش ها برای دستیابی به فناوری موشکی یک «روند صعودی» را نشان داد.
بر اساس ادعای این سازمان، ایران حتی پس از توافق هستهای در تیرماه سال گذشته، باز برای دستیابی به تکنولوژی اتمی فعالیت داشته است. گزارش تلاش غیرقانونی ایران را برای تهیه فن آوری هسته ای حتی در سطح بالاتری از استانداردهای بین المللی ارزیابی کرده، بویژه در ارتباط با خرید کالاهایی برای فن آوری موشکی که بتواند در تولید کلاهکهای اتمی به کار گرفته شوند.
به نظر می رسد تمرکز مقام های غربی بر برنامه موشکی ایران وتلاش برای متهم کردن تهران به نقض توافق هسته ای با این ادعا که در مسیر فعالیت های موشکی با قابلت حمل سلاح هسته ای گام برداشته است دو دلیل دارد.
1/ توجیه کارشکنی امریکا در اجرای برجام
گفته شد که علی رغم اینکه تهران به همه تعهدات خود بر اساس توافق هسته ای عمل کرده است اما امریکا همچنان در اجرای تعهدات خود کارشکنی می کند.
2/ توجیه استقرار سامانه موشکی در شرق اروپا با هدف تهدید روسیه
در این ارتباط می توان به ادعای آنگلا مرکل صدراعظم آلمان اشاره کرد که روزپنجشنبه در پارلمان این کشور با استناد به گزارش نهاد اطلاعایت کشورش، ضمن متهم کردن ایران به نقض مقررات ممنوعیت توسعه موشکی گفت: سیستم ضد موشکی مستقردر رومانی و طرح استقرار این سیستم در لهستان، صرفا دفاعی و در واکنش به برنامه موشکی ایران صورت گرفته و نشانگر آن است که متحدان ناتو تا چه حد بلند پروازیهای غیر قانونی ایران را جدی می انگارند.
این در حالی است که پس از قدرت نمایی روسیه در تنش با اوکراین و الحاق کریمه به خاک خود، ائتلاف تحت رهبری واشنگتن تلاش می کند روسیه را نزدیک به دریای سیاه که از لحاظ راهبردی مهم است، محاصره کند.
آمریکا به سختی حضور دوباره روسیه در نظام بین الملل را به عنوان رقیب خود قبول کرده است و اروپای شرقی را ابزاری برای گسترش قدرت نظامی خود و مقابله با روسیه می داند.
طرح استقرار سپر موشکی امریکا در اروپای شرقی که با مخالفت و هشدارهای شدید روسیه در سال 2009 با دستور باراک اوباما رئیس جمهور امریکا لغو شده بود، اکنون در ماههای پایانی حضور اوباما در کاخ سفید به جریان افتاده و قرار است این سامانه در خاک رومانی و لهستان فعال شود.
در واکنش به این تحولات، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه گفته است سپر دفاع موشکی بالستیک که آمریکا در اروپا فعال کرده یک سامانه دفاعی نیست، این بخشی از توانایی راهبردی هسته ای آمریکا به شمار می رود که تلاش می کند آن را به اروپا بکشاند.
پوتین افزوده است: تهدید هسته ای تخیلی از طرف ایران که به بهانه آن استقرار سامانه موشکی (آمریکا) در اروپا توجیه می شد، دیگر به گذشته سپرده شده است. وی افزود که با وجود واقعیت پایان تهدید تخیلی ایران، استقرار این سامانه موشکی همچنان ادامه دارد و مسکو نیز اقدام های لازم را برای مقابله با رویکردهای تاسفبار آمریکا در کارگذاری این سامانه در شرق اروپا اتخاذ خواهد کرد.
وزارت خارجه روسیه نیز اعلام کرده است عملیاتی شدن سامانه دفاع ضد موشکی آمریکا در رومانی « تهدیدی مستقیم » برای امنیت روسیه است.
-------------------
بررسی و تحلیل / رضا محمدمراد