کاهش 10 میلیارد دلاری قاچاق کالا
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز از کاهش 10 میلیارد دلاری قاچاق کالا از سال 92 تا 94 خبر داد.
قاسم خورشیدی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما افزود: در سال 92 مجموع کشفیات قاچاق کالا حدود هزار و 200 و در سال 93 حدود هزار و 800 و در سال 94 به 5 هزار میلیارد تومان افزایش یافت.
وی درباره دلایل کاهش 10 میلیارد دلاری قاچاق کالا از سال 92 تا 94 گفت: این کاهش ناشی از اقدامات مختلف دولت از جمله اقدامات مقابله ای و پیشگیرانه است.
خورشیدی افزود: در بحث اقدامات مقابله ای دستگاه های کاشف عملکرد خود را به طور موثری افزایش دادند به طوری که مجموعه کشفیات وزارت اطلاعات از 280 میلیارد تومان در سال 93 به 2 هزار و 800 میلیارد تومان در سال 94 رسید.
وی گفت: کشفیات نیروی انتظامی از هزار و 100 میلیارد تومان در سال 93 به هزار و 700 میلیارد تومان در سال 94 افزایش یافت.
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز افزود: همچنین کشفیات گمرک از 37 میلیارد تومان در سال 93 به 473 میلیارد تومان در سال 94 افزایش یافت.
خورشیدی گفت: هر چقدر که آمار کشفیات افزایش یابد حجم قاچاق کاهش می یابد و خطر پذیری قاچاق کردن کالا افزایش می یابد.
وی اقدامات پیشگیرانه دولت را نیز در امر کاهش قاچاق موثر دانست و افزود: با یکسان سازی نرخ ارز و سیاست های دولت در این زمینه شاهد کاهش قاچاق خروجی به خصوص فرآورده های نفتی یارانه ای هستیم به طوری که از 10 میلیارد دلار رقم کاهش قاچاق کالا از 92 تا 94 حدود شش میلیارد دلار آن مربوط به فرآورده های نفتی یارانه ای است.
خورشیدی گفت: در سال 92 روزانه 247 میلیون لیتر نفت گاز ، نفت کوره ، نفت سفید ، بنزین و گاز مایع در کشور مصرف می شد که با اقدامات پیشگیرانه دولت در سال 94 این رقم به 196 میلیون لیتر یعنی حدود 51 میلیون لیتر در روز کاهش یافت.
وی با اشاره به اجرای طرح پیمایش برای خودروهای دیزلی افزود: در سال 92 در حمل و نقل دیزلی روزانه 54 میلیون لیتر مصرف می شد اما این رقم در سال 94 به 42 میلیون لیتر یعنی کاهش 12 میلیون لیتری رسید.
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: از 12 میلیون لیتر کاهش یافته 9 میلیون لیتر آن مربوط به اجرای طرح پیمایش است.
خورشیدی با اشاره به اینکه سامانه پرتال ارزی هم اینک همه بانک های عامل ، بانک مرکزی ، سازمان توسعه تجارت و گمرک را به شکل الکترونیکی به هم متصل کرده است ، افزود: این موضوع باعث کاهش ضریب خطا در شبکه های مالی و تأثیرگذار بر کاهش موثر قاچاق کالا بوده است.
وی با اشاره به فعال شدن پرتال جامع دارویی کشور گفت: ما الان می توانیم داروهای یارانه ای را تا سطح داروخانه رهگیری کنیم که این امر قاچاق کالاهای دارویی را به شدت کاهش داده است.
خورشیدی همچنین از آماده شدن سامانه شناسایی و رهگیری کالا خبر داد و افزود: بزودی گروه کالای دخانی کد شناسه رهگیری می گیرد و درباره بقیه کالاها نیز به تدریج انجام خواهد شد و قابلیت رهگیری کالا را تا مصرف کننده خواهد داشت.
وی از راه اندازی سامانه جامع ترانزیت با همکاری وزارت راه و شهرسازی و گمرک خبر داد و گفت: با این سامانه واحدهای ترانزیتی از گمرک مبدا تا مقصد قابل رهگیری هستند.
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز افزود: از وقتی که دولت یازدهم روی کار آمده تنش ارزی کشور مدیریت شده و در دو سال و نیم گذشته حداقلی بوده که این امر صرفه قاچاق را کاهش داده است.
خورشیدی از کاهش تورم به عنوان عامل دیگر کاهش صرفه قاچاق یاد کرد و گفت: اصلاح نظام تعرفه ای از 14 به 8 طبقه از دیگر دلایل کاهش قاچاق در طول تصدی دولت یازدهم است.
وی افزود: همچنین ضریب نفوذ تعرفه اصلاح شده و از 27 به 18 و 7 دهم درصد در سال 94 کاهش یافته است و این موید آن است که در اقتصاد کلان کشور اتفاقات خوبی افتاده که بر کاهش قاچاق تأثیرگذار بوده است.
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: البته کاهش قیمت جهانی نفت نیز در کاهش قاچاق سوخت و ارزش آن موثر بوده است.
خورشیدی افزود: شرایط رکود در کشور باعث کاهش تقاضا برای کالاهای مختلف از جمله کالاهای قاچاق شده است.