تراز تجاری مثبت فعلی ، مطلوب نیست ، باید تا چند برابر افزایش یابد
کارشناس ارشد اقتصادی تاکید کرد: اقتصاد ایران از استعدادها و مزیت های زیادی برای توسعه صادرات غیرنفتی برخوردار است و باید تراز تجاری کشور افزایش یابد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، حسین ساسانی در مصاحبه با رادیو اقتصاد با بیان اینکه تراز تجاری در سطح پایین برای اقتصاد ایران مطلوب نیست گفت: در سال جاری هم میزان واردات و هم صادرات رقم اندکی را تشکیل می دهد و در این حالت تراز مثبت تجاری نمی تواند برای ما ارزشمند باشد.
وی افزود: تراز تجاری به معنی فزونی صادرات بر واردات است و اگرچه در سالهای اخیر این رقم گزارش شده است اما حجم کل صادرات ما و مجموع تجارت خارجی ما در بخش غیرنفتی رقم قابل توجهی نیست و باید تا چند برابر افزایش یابد.
ساسانی گفت: اینکه بعضی ها تراز تجاری مثبت را حتی در سطح پایین مطلوب می دانند درست نیست چون درآمد خوبی برای کشور ایجاد نمی کند و جایگاه ما را در اقتصاد جهانی مخدوش خواهد کرد.
وی افزود: با توجه به جمعیت یکدرصدی جهان در ابتدا باید به سهم یک درصدی تجارت جهانی برسیم که تا چهارصد میلیارد دلار هم ارزیابی می شود و در ادامه با توجه به مزیت های برتری که در اقتصاد جهانی داریم مانند خدمات ترانزیتی و گردشگری باید بتوانیم به جایگاه شایسته خود برسیم که به نظر می رسد در حال حاضر شرایط خوبی نداریم.
ساسانی گفت: با توجه به افزایش تعامل دولت با اقتصاد جهانی انتظار داریم رونق صادرات غیرنفتی هم ایجاد شود و نباید به تجارت دو رقمی خوشبین باشیم بلکه باید به سرعت بستر را برای تجارت غیرنفتی سه رقمی و بالاتر از صدمیلیارد دلار فراهم کنیم که شان اقتصاد ایران بسیار بالاتر از این ارقام نیز است.
وی درباره اینکه تجارت خارجی در فصل بهار به 19.5میلیارد دلار نزدیک شده و تراز تجاری ایران همچنان مثبت است ، گفت : نباید به تراز تجاری مثبت دلخوش کنیم و باید از همه مزیت استفاده کنیم.
بنابراین گزارش در سه ماهه نخست سالجاری 27 میلیون و 780 هزار تن کالا به ارزش 10 میلیارد و 472 میلیون دلار صادر شد که در مقایسه با دو ماهه نخست سالجاری از لحاظ ارزش بالغ بر 3 میلیارد و 610 میلیون دلار افزایش داشته است.
از حیث وزنی نیز میزان صادرات کالا در مدت مذکور بیش از 9 میلیون و 660 هزار تن افزایش نشان میدهد.
در سه ماهه نخست امسال 7 میلیون و 263 هزار تن کالا به ارزش 9 میلیارد و یک میلیون دلار از طریق گمرکات اجرایی وارد کشور شده که این رقم در مقایسه با دو ماهه نخست سالجاری که در آن 4 میلیون و 560 هزار تن کالا به ارزش 5 میلیارد و 497 میلیون دلار وارد شده بود رشد نشان میدهد.
در دو ماهه اول سالجاری صادرات غیرنفتی کشورمان 14 و 68 صدم درصد و واردات 13 و 54 صدم درصد کاهش داشت.
در فصل بهار این مدت گاز طبیعی مایع شده به ارزش یک میلیارد و 690 میلیون دلار، سایر گازهای نفتی و هیدروکربورهای گازی شکل مایع به ارزش 434 میلیون دلار، محصولات از آهن یا فولاد غیرممزوج تخت فقط گرم نورد شده بهصورت طومار با 354 میلیون دلار، پروپان مایع شده با 343 میلیون دلار و روغنهای سبک و فرآوردهها به جز بنزین با 291 میلیون دلار عمدهترین کالاهای صادراتی و کشورهای چین، امارات متحده عربی، عراق، جمهوری کره و هند پنج کشور عمده مقصد صادرات کالاهای غیرنفتی بودند.
در سه ماهه اول سالجاری ، ذرت دامی با 272 میلیون دلار، لوبیای سویا با 221 میلیون دلار، کنجاله سویا با 215 میلیون دلار، برنج با 197 میلیون دلار، قطعات منفصله جهت تولید اتومبیل سواری با 160 میلیون دلار عمدهترین کالاهای وارداتی بودند و کشورهای چین، امارات متحده عربی، جمهوری کره، ترکیه و فدراسیون روسیه پنج کشور عمده صادرکننده کالا به کشورمان بودهاند.
متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی در این مدت 377 دلار و کالای وارداتی یک هزار و 239 دلار بوده است.
*رشد صادرات ایران به چین و کره جنوبی و هند
میزان صادرات ایران به چین در سه ماهه نخست سالجاری از لحاظ ارزش نسبت به مدت مشابه سال قبل 12 و 62 صدم درصد افزایش یافت.
چین در این مدت 21 و 49 صدم درصد از سهم ارزشی کالاهای صادراتی ایران را به خود اختصاص داد.
امارات متحده عربی دومین خریدار کالاهای ایران در این مدت بوده که 16 و 92 صدم درصد از سهم ارزش کل صادرات را دارا بوده و واردات آن از ایران نسبت به مدت مشابه سال گذشته 10 و 65 صدم درصد کاهش داشته است.
سومین کشور واردکننده کالاهای ایرانی کشور عراق است که طی سه ماهه اول سالجاری سهم آن از کل ارزش صادرات 14 و 49 درصد است و 5 و 76 درصد کاهش را نشان میدهد.
کره جنوبی با سهم ارزش 8 و 11 صدم درصد چهارمین کشور مقصد کالاهای صادراتی کشورمان بوده و واردات آن نسبت به مدت مشابه سال گذشته با رشد یک میلیون و 375 درصدی همراه بوده است.
هند پنجمین واردکننده کالاهای ایرانی است که 7 و 40 صدم درصد از سهم ارزش کالاهای صادرات را به خود اختصاص داد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 6 و 47 صدم درصد افزایش نشان میدهد.
سایر کشورها با سهم ارزش 31 و 58 درصدی، واردکننده کالاهای ایرانی بودهاند که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته 29 و 33 درصد کاهش داشته است.
میعانات گازی با ارزش یک میلیارد و 690 میلیون دلار، 16 و 14 صدم درصد سهم ارزش کالاهای صادراتی را در این مدت داشته است.
صادرات محصولات پتروشیمی با ارزش 3 میلیارد و 542 میلیون دلار، 33 و 82 صدم درصد سهم ارزش کالاهای صادراتی را به خود اختصاص داده است.