روزهای طلایی ماه رمضان با رویت هلال ماه شوال پایان مییابد
ماه نو بهطور معمول در هرگردش هلالی کره ماه به دور زمین رخ میدهد، یکی از گامهای ماه است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، ماه نو بهطور معمول در هر گردش هلالی کره ماه به دور زمین رخ میدهد، یکی از گامهای ماه است و آن زمانی است که ماه در مسیر خود از مقارنه با خورشید(محاق) گذشته و پس از اولین یا دومین شب، غروب هنگام به شکل هلال نورانی باریکی از جانب مغرب با ارتفاع کمی خود را نمایان میکند.
ماه نو سرآغاز زمانبندی ماه قمری است. ماه قمری ممکن است 29 یا 30 روز باشد مشاهده ماه نو، گاه به دلایل گوناگون اعم از آلودگی هوا ممکن است هلال با چشم مسلح دیده نشود، گاه رویت هلال ماه، کاری دشوار و نیازمند محاسبات نجومی است.
هر سال در روزهای پایانی ماه مبارک رمضان منجمان مسلمان محاسبات نجومی را برای ساعت دقیق رویت هلال ماه انجام می دهند و در یکی دو روز پایانی ماه مبارک رمضان در سراسر ایران گروه های بسیاری همراه با تلسکوپ ها و دوربین های دو چشمی و ابزار لازم برای رصد و رویت هلال ماه شوال تلاش می کنند.
روزهای طلایی ماه مبارک رمضان با رویت هلال ماه شوال به پایان می رسد و بندگانی که یک ماه را به دعوت پروردگارشان لب به آب و غذا نگشودند مگر در ساعات سحر و افطار و با وجود گرمای هوا و ساعات کاری زیاد اما باز هم سر تسلیم فرود می آورند.
مخلصان درگاه پروردگار با دل هایی شاد فردای آن روز به مصلاها و مساجد می روند و شانه به شانه هم می ایستند و نماز عید فطر را برپا می کنند و صدای اللهم اهل الکبریایشان شهر را عطرآگین می کند.
عضو هیئت علمی ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما با بیان اینکه در ایران مختصات هلال ماه شوال نشان می دهد که در شامگاه سه شنبه هلال ماه در تمام پهنه ایران درشرایط مساعد آب و هوایی با چشم غیر مسلح قابل رویت باشد، می گوید: در مناطق شمالی کشورمان هلال ماه کمی سخت تر و در مناطق جنوبی راحت تر دیده خواهد شد.
سید محسن قاضی میرسعید با اشاره به اینکه تفاوت ارتفاع هلال در مناطق شمالی تا جنوبی حدود دو و نیم درجه خواهد بود می افزاید: منطقه سرخس در شمال شرقی کشور با ارتفاعی حدود 6 درجه سخت ترین مکان کشورمان برای رویت هلال و در جزایر خلیج همیشه فارس کشورمان هلال ماه شوال با ارتفاع کمی بیش از 8 و نیم درجه از افق در لحظه غروب خورشید آسان ترین مکان جهت رویت هلال ماه شوال خواهند بود.
رکوردار رویت هلال ماه در جهان، برابر بودن سمت خورشید در لحظه غروب در روز سه شنبه 29 رمضان در تمام پهنه ایران (با اختلاف دهم دقیقه که ناچیز هست و می توان از ان صرف نظر کرد) با سمت خورشید در غروب 30 شعبان گذشته را نکته کلیدی برای رصد هلال ماه شوال می داند.
قاضی میرسعید با بیان اینکه اختلاف سمت یک تا دو درجه ماه در پهنه ایران برای هلال ماه شوال با هلال ماه رمضان نیز کمک ارزشمندی برای رصد هلال شوال است می گوید: از این رو اگر در همان رصدگاه اقدام به رصد می کنید کمک بسیار زیادی است به رصد هلال ماه شوال چون این هلال نسبت به رمضان تقریبا ارتفاع و فازش 45 درصد کمتر شده پس رصد خیلی اسانی در این زمان که گرد و غبار سراسر ایران را فرا گرفته نخواهد بود.
عضو هیئت علمی ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری با بیان اینکه لحظه مقارنه ماه و خورشید به وقت بین المللی در ساعت 11:01 دوشنبه 14 تیر ماه 1395 خورشیدی است می افزاید: این مقارنه به وقت ایران درساعت 15:31 تابستانی برابر با 28 رمضان 1437هجری قمری و مطابق با 4 جولای 2016 میلادی است.
وی با اشاره به اینکه در غروب روز دوشنبه هلال ماه شوال در هیچ قاره ای حتی با قویترین ابزار قابل رویت نیست می گوید: این هلال در غرب اقیانوس آرام جنوبی (نیمکره جنوبی) با چشم غیرمسلح رویت پذیر خواهد بود.
قاضی میرسعید تاکید می کند: به علت جنوبی بودن عرض دایره البروجی هلال ماه، در نیمکره جنوبی وضعیت رویت هلال ماه بسیار مناسب تر از نیمکره شمالی است.
عضو هیئت علمی ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری درباره وضعیت رویت هلال ماه شوال در غروب روز سه شنبه 15 تیر 95 برابر با 29 رمضان 1437 در جهان می گوید: در قاره آمریکا این هلال در غروب سه شنبه در تمام این قاره با چشم غیر مسلح قابل رویت خواهد بود و در مناطق شمالی تر این قاره مثل شمال کشور کانادا و منطقه آلاسکا هلال ماه فقط با ابزار قابل رویت است.
وی خاطرنشان می کند: در غروب روز سه شنبه هلال ماه در تمام قاره آفریقا با چشم غیر مسلح رویت می شود.
قاضی میرسعید می افزاید: در غروب روز سه شنبه هلال ماه شوال در جنوب و مرکز قاره اروپا با چشم غیر مسلح قابل رویت خواهد بود اما در مناطق شمالی برای رویت این هلال نیاز به ابزار اپتیکی است و در کشورهای فرانسه-انگلیس-آلمان... و البته در مناطق شمالی تر مانند کشورهای دانمارک، نروژ، سوئد و فنلاند هلال ماه زودتر از خورشید غروب خواهد کرد و قابل رویت نخواهد بود.
وی اظهار می کند: هلال ماه شوال در مناطق جنوبی و مرکزی قاره آسیا با چشم غیر مسلح و در کشورهای ژاپن، شمال چین، مغولستان، تاجیکستان، ترکمنستان و قزاقستان با ابزار اپتیکی و در مناطق شمالی تر قابل رویت نخواهد بود و هلال ماه شوال در تمامی خاک استرالیا و زلاند نو با چشم غیر مسلح رویت می شود.
گزارش از: فاطمه رهبر