پخش زنده
امروز: -
جمهوری اسلامی ایران با تلاش های خود در مبارزه با قاچاق مواد مخدر با منشا تولید در افغانستان، هزینه صلح و امنیت جهانی را پرداخت میکند.
جمهوری اسلامی با ارزیابی وضعیت جاری جهت مقابله با قاچاق و اعتیاد، ضمن پایبندی به تعهدات بینالمللی و اعتقاد به همکاریهای منطقهای در سطح ملی با اتخاذ استراتژی متوازن تلاش کرده تا اصلاحیه قانون مبارزه با مواد مخدر را مشتمل بر مقابله جدی با تولید و مصرف داروهای روانگردان، آمفتامینها و متآمفتامینها، کنترل دلیوری، قانون مبارزه با پولشوئی، پیشسازهای شیمیایی تصویب کند. همچنین با وضع قانون مقابله با جرائم الکترونیکی، ایجاد بانک اطلاعاتی و اجرای سرشماری مصرف کنندگان مواد افیونی، راههای مبارزه با این مسئله را تسهیل و تسریع کند.
عملکرد مبارزه با قاچاق مواد مخدر از نگاه کارشناسان
1- عبدالرضا رحمانیفضلی، وزیر کشور و دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر: ـ جمهوری اسلامی ایران بعنوان کشوری که بیشترین میزان کشفیات مواد مخدر جهان را در کارنامه خود دارد، همواره از سوی نهادهای بینالمللی و کشورهای موثر در عرصه بین المللی مورد توجه و قدردانی قرار گرفته است.
*جمهوری اسلامی ایران، در مقابله با ورود و شیوع این مواد خانمانسوز، به منظور کنترل و حفاظت مرزهاى شرقى، اقدام به احداث بیش از هزار کیلومتر جاده، دهها پاسگاه مرزی، برجک و دیدبانى و حفر چندین کیلومتر کانال و ... کرده است و هزاران نفر از فرزندان این مرز و بوم نیز، در این میدانگاه به شهادت رسیدهاند.
ـ جمهوری اسلامی ایران به رغم برخوردار نبودن از کمکهای بینالمللی، در سال ۹۴ بیش از ۲ هزار و ۵۲۲ مورد عملیات را علیه قاچاقچیان موادمخدر انجام داد. به دنبال اجرای این عملیاتها حدود 618 تن انواع موادمخدر کشف، 3 هزار و 17 باند قاچاق متلاشی و بیش از 220 آشپزخانه تولید شیشه منهدم شد.
ـ کشت و تولید موادمخدر به مثابه شمشیر دولبهای است که در نتیجه آن حدود 27 میلیون نفر معتاد و بیش از 200 هزار از آنان هر ساله جان خود را از دست میدهند. از سوی دیگر براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی سهچهارم جمعیت جهان به داروهایی با منشأ مواد افیونی دسترسی ندارند و حدود 5.5 میلیون نفر بیمار سرطانی و یک میلیون نفر مبتلا به ایدز که برای تحمل دردهای جانکاه خود نیازمند این داروها هستند از داشتن این دارو محروم هستند.
2- پرویز افشار معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر ریاست جمهوری: بیش از سه هزارسازمان مردم نهاد در حوزه مواد مخدر فعالیت می کنند. ۲۶ درصد معتادان شیشه مصرف میکنند. اطلاعات موجود حکایت از این دارد که به دلیل همجواری ما با کشورهای افغانستان کماکان مواد مخدر سنتی شامل تریاک و هروئین در کشور وجود دارند و بعداز این مواد شایعترین مواد مخدر ترکیبات آمفتامینها مانند شیشه است که چیزی بین 25 تا 26 درصد معتادان ما شیشه مصرف میکنند و ممکن است در آینده توسعه نیز پیدا کند. تشکیل فراکسیون مبارزه با مواد مخدر در مجلس شورای اسلامی لازم است.
3- سردار سرتیپ پاسدار حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی (ناجا): میزان کشف مواد مخدر طی سال گذشته نسبت به سال 93 در مجموع رشد 16 درصدی داشته است.
4- سردار مویدی، رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا: در سال 94 کشفیات مواد مخدر رشد 14درصدی داشته است و ۳۴۰ هزار نفر دستگیر شده اند که ۲۳۰هزار نفر قاچاقچی و بقیه معتادان آلوده به مواد بوده اند.
به گفته رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا، ۲۸۰ هزار پرونده در بحث مبارزه با مواد تشکیل شده و ۲هزار و ۶۰۰ باند متلاشی شده و ۱۱۰ قبضه سلاح کشف شده و ۶۱ قاچاقچی به هلاکت رسیده اند.
5- چناریان، دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر کرمان: 450 نوع مواد مخدر از نوع روانگردان طبق برآورد انجام شده در کشور وجود دارد به طوری که برخی از کارشناسان این حوزه نیز برخی از این مواد را نمی شناسند.طی سال جاری 600 نفر از طلبه های کشور در دوره های ویژه آگاه سازی مردم از مضرات مواد مخدر شرکت کرده اند. تذکرات ائمه جمعه می تواند در پیشگیری از ابتلای افراد به اعتیاد در جامعه نقش اثرگذاری داشته باشد.
استاندار اصفهان: نرخ ابتلای بانوان از مردان پیشی گرفته است، براساس آمار یک مرد می تواند ۴-۶ نفر را معتاد کند در حالی که یک زن می تواند ۸-۱۲ نفر را معتاد کند و همچین مرد معتاد خود را نابود می کند در حالی که زن معتاد باعث نابودی یک خانواده خواهد شد. تقدیم۳۷۰۰ شهید و نزدیک به ۱۳ هزار جانباز در نیروی انتظامی نشان دهنده ی مبارزه ی بی امان با مواد مخدر است.
مبارزه با مواد مخدر عزم جزم می خواهد
کشور ما در راه مبارزه با قاچاق مواد مخدر با تقدیم صدها شهید راه خود را همچنان ادامه می دهد و در حوزه مقابله امنیتی، بهداشتی، اجتماعی و فرهنگی نیز دستگاه های مختلف متولی امور نیز برنامه هایی را در سالیان گذشته داشتهاند که برخی از برنامه های اجرا شده نتوانسته است همگام با سرعت رشد و گسترش این بلای سیاه حرکت کرده و در کاهش تقاضا موثر واقع شوند.
اما دولت یازدهم با باور این مهم که معضل اعتیاد و مصرف مواد مخدر یک پدیده و مساله اجتماعی است و مبارزه با آن نیز رویکردی متناسب با خود را می طلبد، رویکرد اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر را مطرح نموده و انتظار می رود در صورتی که عزم جزمی از سوی متولیان امر وجود داشته باشد کاهش تقاضا و در نتیجه کاهش آسیب های اجتماعی و سلامت جامعه را به ارمغان آورد.
ـ از ارکان اصلی رویکرد اجتماعی مبارزه با مواد مخدر میتوان به این موارد اشاره کرد:
1ـ آموزش؛ آگاهسازی جامعه از خطرات و مضرات مواد مخدر و اعتیادآور با ترویج و توسعه آموزش های مرتبط
2ـ رسانه های جمعی؛ که می توانند به عنوان ابزارهای آگاهی دهنده در انتقال مفاهیم و اطلاعات مرتبط با مواد مخدر و مضرات آن به جامعه ایفای نقش نمایند.
3ـ گروهها و افراد مرجع و ذی نفوذ؛ مانند هنرمندان، ورزشکاران، سیاستمداران و … که می توانند با ایجاد کارزارهای رسانهای و مجازی در خصوص مضرات مواد مخدر، بر دوستداران خود و عموم مردم تاثیرگذار باشند.
4ـ خانوادهها؛ که با افزایش آگاهی و دانش خود در خصوص مواد مخدر و همچنین برخورد مناسب با فرزندان و اعضای خانواده آنان را در مسیر داشتن زندگی سالم و عاری از مواد هدایت و محافظت نمایند که در این خصوص شعار روز جهانی مبارزه با مواد مخدر با عنوان ” ابتدا بشنو ! گوش کردن به کودکان و جوانان گام نخست در کمک به رشد سالم و ایمن آنهاست” مبین این امر و وظیفه خطیر خانواده ها در مقابله با گرایش اعضای خانواده به ویژه فرزندان به مواد مخدر و غلطیدن در دام شوم اعتیاد می باشد.
پژوهش خبری صدا و سیما:نرگس شامحمدی