دعای روز بیست و چهارم ماه مبارک رمضان
مرحوم آیت الله مجتهدی تهرانی (ره) در شرح دعای روز بیست و چهارم ماه مبارک رمضان می گوید: برای اینکه متوجه شوید خداوند از شما راضی است یا نه اول به دل خودتان نگاه کنید.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ در روز بیست وچهارم از ماه مبارک رمضان از خداوند می خواهیم توفیق بندگی مخلصانه را به ما بدهد تا در پناه آن دوری کنیم از هرچه که موجب ناخشنودی خداوند می شود.
اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ فِيهِ مَا يُرْضِيكَ، وَ أَعُوذُ بِكَ مِمَّا يُؤْذِيكَ، وَ أَسْأَلُكَ التَّوْفِيقَ فِيهِ لِأَنْ أُطِيعَكَ وَ لا أَعْصِيَكَ، يَا جَوَادَ السَّائِلِينَ.
خدایا در این ماه آنچه تو را خشنود می کند از تو درخواست می کنم، و از آنچه تو را ناخشنود می کند به تو پناه می آورم، و از تو در این ماه توفیق اطاعت و ترک نافرمانی ات را خواستارم، ای بخشنده به نیازمندان.
تفسیر دعای روز بیست وچهارم ماه مبارک رمضان از دیدگاه استاد مجتهد تهرانی:
شرح اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ فِيهِ مَا يُرْضِيكَ:
مرحوم آیت الله مجتهدی تهرانی(ره) در شرح فراز ابتدایی دعای روز بیست و چهارم ماه رمضان می گوید: در این دعا از خداوند خواستاریم که به ما توفیق دهدآنچه را که رضایت او در آن است انجام دهیم.
وی افزود: حال می خواهیم بدانیم که رضایت خداوند در چه چیزی است؟ و چه چیزهایی موجب رضایت پروردگار عالمیان می شود؟ باید در جواب بگوییم هر عملی را که خداوند انسانها را به انجام آن امر فرموده است؛ موجب رضایت خداوند از بندگان است.
بیشتر بدانیم :
این عالم ربانی می گوید: اگر بنده ای به آن دستورات عمل کند رضایت خداوند را برای خود واجب کرده و اگر نافرمانی از آن دستورات کند خشم و غضب الهی را بر خود واجب کرده است.
هر عملی را که خداوند انسانها را به انجام آن امر فرموده است؛ موجب رضایت خداوند از بندگان است.اگر بنده ای به آن دستورات عمل کند رضایت خداوند را برای خود واجب کرده و اگر نافرمانی از آن دستورات کند خشم و غضب الهی را بر خود واجب کرده است
مرحوم آیت الله مجتهدی تهرانی (ره) افزود: اگر میخواهید بدانید که خدا از شما راضی هست یا نه، ببینید خودتان در ته دل از خدا راضی هستید؟ اگر راضی باشید، خدا هم از شما راضی است.
وی با اشاره به حدیثی که انسانها را مانند بیمار و خداوند را مانند طبیب توصیف می کند؛ یادآور می شود: همانطور که دکتر هر چه بگوید، بیمار میپذیرد، خدا هر چه به ما داد، ما هم باید رضایت داشته باشیم.
این عالم ربانی می گوید: اگر در مصیبتها و نداریها از خدا گله نکنیم و تسلیم خدا باشیم، یعنی اینکه ما از خدای راضی هستیم و خدا هم از ما رضایت دارد.
مرحوم آیت الله مجتهدی تهرانی (ره) ادامه می دهد: خیلی سخت است که انسان ذرهای گله از خدا نداشته باشد. به عنوان مثال: انفاق کردن، اقامه نماز، پرداخت زکات موجبات رضایت الهی از بندگان، و دروغ و تهمت و غیبت، موجبات خشم و غضب پروردگار عالمیان است که ما در این روز از خداوند خواستاریم ما را جزو کسانی قرار دهد که به دنبال جلب رضایت او باشیم نه خشم و غضب او که همانا خداوند سخت عذاب است ”أَنَّ اللّهَ شَدِیدُ الْعِقَابِ”.
بیشتر بخوانیم :
شرح فراز و اعوذ بک مما یوذیک
این استاد فقید اخلاق در شرح «و اعوذ بک مما یوذیک» می گوید: در اینجا منظور از مما یوذیک «آنچه که ترا ناپسند است» انجام اعمالی است که خداوند انسان را از انجام آن اعمال منع کرده است.
مرحوم آیت الله مجتهدی تهرانی (ره) می افزاید: دروغ، غیبت، تهمت، فحش که هنگامی که انسانی یکی از این اعمال را انجام دهد موجبات عذاب و عقوبت الهی را فراهم می سازد.
این عالم ربانی می گوید: امام موسی بن جعفر (ع) در حدیثی فرمودند: "ان الله حرم الجنه علی کل بذی قلیل العیاء لایبالی ما قال و ما قیل فیه” یعنی: "خداوند بهشت را حرام کرده بر کسانی که دارای زبانی فحاش اند و حیای آنها کم است، باک ندارند از اینکه خودشان چه می گویند و باک ندارند که درباره آنان چه گفته می شود” که این نمونه ای از اعمالی است که در پیشگاه خداوند زشت و ناپسند است و انجام آن باعث عقوبت الهی می شود، که ما نیز در این روز به خداوند پناه می بریم تا ما را از تمامی اعمالی که موجبات خشم و غضبش را فراهم می کند دور سازد.
فیلم شرح دعا استاد مجتهدی
شرح فراز «و اسئلک التوفیق فیه الان اطیعک و لااعصیک یا جوادالسائلین»
مرحوم آیت الله مجتهدی تهرانی (ره)در شرح فراز «و اسئلک التوفیق فیه الان اطیعک و لااعصیک یا جوادالسائلین» می گوید: مؤمن
باید 3خصلت داشته باشد. وی ادامه می دهد: اول توفیق داشته باشد، دوم خودش را موعظه کند و سوم اینکه نصیحت دیگران را قبول کند.
این عالم ربانی تصریح می کند: وارثان خود را به خدا بسپارید و نه به پول. حدیث داریم که اگر وارث خوب هستند، خدا خودش نگهبان آنهاست و اگر بد و دشمن خدا هستند؛ چرا برای دشمنان خدا زحمت میکشید؟
وی می گوید: در پایان دعا برای استجابت دعا میگوییم؛ ای خدایی که به هر کسی که از تو چیزی سؤال میکند، تو جود میکنی و نسبت به او بخشش داری، دعای ما را اجابت کن!
مرحوم آیت الله مجتهدی تهرانی (ره) می افزاید: ما گاهی سائلین را رد میکنیم؛
هر بنده ای برای آنکه به هدایت و رستگاری دست یابد لازمه آن این است که از خداوند و رسولش اطاعت کند، زیرا رسول، فرستاده خداوند است که دستورات خدا را برای مردم بیان می دارد.
اما خدا درخواست همه را میدهد و رد نمیکند؛ ولی گاهی چیزی که صلاح ما نیست را از خدا میخواهیم و خدا نمیدهد؛ البته آن خواسته را هم در قیامت برآورده میکند.
وی در ادامه اظهار می کند: در قیامت بندگان میپرسند؛ خدایا اینها که به ما میدهی چیست؟ خطاب میآید که در دنیا خواستی صلاح نبود بدهیم و الان آن را برآورده میکنیم.
این استاد فقید اخلاق تهران در پایان تصریح می کند: هر بنده ای برای آنکه به هدایت و رستگاری دست یابد لازمه آن این است که از خداوند و رسولش اطاعت کند، زیرا رسول، فرستاده خداوند است که دستورات خدا را برای مردم بیان می دارد.
مرحوم آیت الله مجتهدی تهرانی (ره)می گوید: اگر کسی از رسول خدا (ص) اطاعت نکند یقینا خدا را اطاعت نکرده است و کسی که خدا را اطاعت نکند از پیروان شیطان گشته و کافر تلقی می شود.
وی می افزاید: خداوند عزوجل در قرآن کریم می فرماید: "قل اطیعوالله و الرسول فان تولوا فان الله لا یحب الکافرین”(آل عمران32) یعنی "بگو از خداوند و رسولش اطاعت کنید؛ پس اگر روی برگردانید به درستی که خداوند کافران را دوست ندارد”.
این عالم ربانی اظهار داشت: کسانی که نافرمانی خداوند و رسولش را می کنند جزو کافرانند و از رحمت خداوند به دور هستند و خداوند آنان را هدایت نمی کند چنانچه در قرآن می فرماید: "إِنَّ اللهَ لاَیَهْدِی القَوْمَ الکَافِرینَ ” (مائده67) یعنی "و خداوند قوم کافر را هدایت نمی کند.”پس ما نیز در این روز از خداوند می خواهیم که به ما توفیق دهد تا از دستوراتش پیروی کرده و هیچ گاه نافرمانی او را نکنیم.