پخش زنده
امروز: -
اقتصاد مقاومتی پایهریز یک نوع استراتژی و نقشه راه صحیح در جهت رشد اقتصادی است و در صورت اجرای درست آن، در سالهای آینده اقتصاد کشور بیمه می شود و هر دولتی بر سر کار بیاید، ملزوم به اجرای درست آن خواهد بود.
پژوهش خبری صدا و سیما: حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی 29 خرداد در دیدار جمعی از اساتید، نخبگان علمی و پژوهشگران دانشگاهها، پارکهای علم و فناوری و مراکز علمی و تحقیقاتی، با ترسیم اهداف بیست ساله نظام اسلامی برای دستیابی به جایگاه ایرانی «مقتدر، عزتمند، مستقل، متدین، ثروتمند، برخوردار از عدالت و دارای حکومتی مردمی، پاک، جهادگر، دلسوز و پرهیزگار»، دانشگاه ها را پایه و اساس این اهداف والا برشمردند و با اشاره به گزارش های برخی پایگاه های استنادی و مجلات معتبر دنیا درخصوص پیشرفت های علمی ایران افزودند: در این گزارش ها به پیشرفت های علمی ایران با عباراتی همچون «پیشرفتهای ایران خیره کننده است»، «ایران قدرت نوظهور علمی است»، «ایران به دنبال تبدیل اقتصاد منبع محور به اقتصاد دانش محور است»، و «پیشرفتهای ایران در سلولهای بنیادی، علوم هستهای، هوا – فضا، تبادل انرژی و فناوری اطلاعات» اشاره شده است که باید این واقعیت ها به نسل جوان منتقل شود تا آنان ضمن احساس هویت ، به ایرانی بودن خود نیز افتخار کنند.
ایشان در بخش دیگری از سخنان خود، اقتصاد مقاومتی را زمینه ساز عزت ملی و گره گشای نیازهای فعلی دانستند و گفتند: برخی می گویند با تأکیدهای مکرر بر عزت ملی، چگونه میخواهید نیازها و مشکلات فعلی جامعه را برطرف کنید که در پاسخ باید گفت: تنها راه علاج، اجرای واقعی و صحیح سیاست های اقتصاد مقاومتی است. سوال این است که ملزومات اجرای واقعی و صحیح سیاست های اقتصاد مقاومتی چیست؟ که می تواند زمینه ساز عزت ملی و گره گشای نیازهای فعلی کشور باشد.؟
جنگ اقتصادی دشمنان به ویژه آمریکای جنایتکار علیه ملت ما و همچنین مشکلات اقتصادی کشور، یک واقعیت انکارناپذیر است و همان گونه که رهبر معظم انقلاب در سخنرانی اول فروردین 95 فرمودند، در حال حاضر سه راهکار برای برونرفت از این مشکلات متصور است این سه راهکار عبارتند از:
1- تسلیم شدن در برابر دشمن و دست کشیدن و منصرف شدن از آرمان ها و دستاوردهای انقلاب اسلامی
2- پذیرش آثار جنگ اقتصادی دشمن و تحمل مشکلات
3- عمل و اقدام مسئولان و مردم بر اساس اقتصاد مقاومتی
البته دو راهکار اول و دوم، القای دشمن و برخی عوامل و رسانه های غربگرا است و راهکار سوم نظر رهبر معظم انقلاب و کارشناسان دلسوز و انقلابی است. اینکه چرا اقتصاد مقاومتی تنها راه درست مقابله با جنگ اقتصادی دشمن و حل مشکلات اقتصادی کشور است؟
اقتصاد مقاومتی یک نوع استراتژی و نقشه راه صحیح
اقتصاد مقاومتی پایهریز یک نوع استراتژی و نقشه راه صحیح در جهت رشد اقتصادی است و در صورت اجرای درست آن، در سالهای آینده اقتصاد کشور بیمه می شود و هر دولتی بر سر کار بیاید، ملزوم به اجرای درست آن خواهد بود. با داشتن نقشه راهی به نام اقتصاد مقاومتی در جاده پرپیچ و خم مشکلات اقتصادی، از سالم رسیدن به مقصد و گم نکردن مسیر صحیح اطمینان حاصل میشود. لذا مهم ترین اصل ایجاد اقتصاد رقابتی در داخل کشور تقویت تولید است، زیرا تا تولید داخلی تقویت شود، در بازارهای جهانی حرفی برای گفتن نداریم.
علیرغم اینکه مدیریت تهدیدات و مهار کنترل آن یک استراتژی قابل قبول و پذیرفته شده است، اما متاسفانه در رویکردهای اقتصادی در برخی دوره شاهد غفلت و ساده گرفتن مساله بودیم. برهمین اساس سیاستهای اقتصاد مقاومتی نه تنها یک نسخه درمان اقتصادی، بلکه یک بینش و زمینهساز مکتب با پشتوانه علمی، اسلامی و ملی که براساس شعارهایی است که در انقلاب اسلامی، مطرح و امروز از سوی رهبر معظم انقلاب، طرح شده است.
همچنین با توجه به مبانی اقتصاد مقاومتی، تفاوت این تفکر اقتصادی ریاضت اقتصادی یک اقدام مقطعی و تاکتیکی برای دورههای مخصوص بحران مالی است اقتصاد رقابتی را مورد تحلیل و بررسی قرار داد. اقتصاد مقاومتی ناشی از دلائل متعدد درک صحیح از محیط ملی و فراملی است.اقتصاد مقاومتی؛ یعنی نگاه به منابع گسترده داخلی، همراه با استراتژی پویا و پیش رونده در تعامل با دیگر کشورها اقتصاد مقاومتی یعنی کاهش وابستگیهای تهدیدزا در حوزههای استراتژیک و حیاتی که یکی از این حوزههای تهدیدزا وابستگی و تکیه بر درآمدهای نفتی به ویژه خام فروشی نفت یا در سطح یک مثال سادهتر گندم یا نان چون در سبد غذایی مردم در ایران نقش بالائی دارد لذا یک کالای استراتژیک محسوب است.
رهبر انقلاب به عنوان استراتژیست نظام با توجه به تحولات داخلی و خارجی، اولویتها را شناسایی و جهتگیریها را تبیین میکنند و این امر در نامگذار سالها از سوی ایشان مشهور است. مقام معظم رهبری با تشخیص اولویت اقتصاد در راستای تأمین منابع ملی و مصالح در خود حوزههای ملی؛ یعنی (امنیت، حفظ ارزشها و آرمانها و اقتصاد رفاه است) به تبیین اقتصاد مقاومتی پرداختهاند.
رفع اصلی شکل بیکاری از راه تولید ملی و تقویت و پشتیبانی از تولیدات داخلی آنهم بصورت جدی صورت خواهد گرفت.حمایت از بخش کشاورزی و ارتقای سطح تولید ناخالص ملی متکی ملی بر این بخش نیازمند تغییر نگرش باور هستیم و به طور قطع میتوان چنین نگرشی، نسخه ای شفابخش برای تقویت اقتصاد ملی و رفع برخی از مشکلات اقتصادی باشد.
ما براین باور هستیم که اجرای صحیح سیاست های اقتصاد مقاومتی زمینه ساز قدرتمند شدن ایران و تمدن سازی ایرانیان است. انقلاب اسلامی در بعد سیاست به دنبال دولت سازی و در بعد جامعه به دنبال جامعه سازی بود و دولت سازی انقلاب در شعار محوری استقلال ، آزادی ، جمهوری اسلامی تجلی یافت.در موضوع جامعه سازی، اهداف نظام در این عبارات از سند چشم انداز دیده می شود که "توسعه یافتگی، رتبه اول علم و فن آوری ، هویت اسلامی ، الهام بخش ، تعامل سازنده" و اگر از مراحل دولت سازی و جامعه سازی گذرکنیم، وارد عرصه آینده سازی و تمدن سازی می شویم.
دولت سازی محقق گردیده و در جامعه سازی گام های اولیه برداشته شده است و می توان گفت که سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی زمینه ساز تمدن سازی ایرانیان است. بیرون کردن فقر ، بیکاری ، تورم و عقب ماندگی کمتر از بیرون کردن شاه و صدام از ایران نیست . ملت ایران با اتکا به فضل خدا و توان داخلی، اقتصاد ایران را در جایگاه واقعی و سزاوار قرار می دهند. در شماره بعد چگونگی نقش آفرینی اقتصاد مقاومتی به عنوان زمینه ساز عزت ملی کشور خواهد شد میپردازیم.
پژوهشگر : اسماعیل کوشکباغی