به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، آیت الله صادق آملی لاریجانی در همایش سراسری قوه قضائیه گفت: 15 میلیون پرونده در دستگاه قضایی کشور رسیدگی شده است.
وی با اشاره به گزارش عملکرد سالانه این قوه افزود: بیش از 11 میلیون پرونده در محاکم دادگستری و بیش از 3 میلیون پرونده در شورای حل اختلاف رسیدگی شده است و این حجم گسترده خدمات در دستگاه قضایی کشور حاکی از تلاش کارکنانی است که بار این خدمات را بر دوش کشیده اند و به دلیل کثرت این خدمات ممکن است این فعالیت ها را نبینیم.
رئیس دستگا قضا گفت: مدیران ستادی که در ستادها فعالیت می کنند با ارائه خدمات متنوع، علاوه بر خدماتی است که سازمان های تابعه از جمله سازمان ثبت، بازرسی کل کشور، پزشکی قانونی و زندان ها در این راستا به انجام می رسانند.
رئیس دستگاه قضا با اشاره به اینکه گاهی نسبت به این زحمات شبانه روزی بی توجهی می شود که باید این زحمات را قدر دانست افزود: اعتماد مردم نیز در امنیت کشور دخیل است و در سخنان رییس جمهوری نیز به این امر اشاره شد که قوه قضائیه نقش مهم و قابل توجهی در امنیت کشور ایفا می کند.
وی گفت: اگر قضات شجاع حضور نداشتند در دادسراها و دادگاه ها امنیت برقرار نبود و قوه قضائیه با مبارزه با اشرار، قاچاقچیان مواد مخدر، سارقان مسلح و متجاوزان به نوامیس مردم در امنیت کشور سهمیندکه باید قدر آن را دانست.
رییس قوه قضاییه با تشکر از همه کسانی که با مفسدان اقتصادی برخورد می کنند گفت: کسانی که با مفسدان اقتصادی برخورد کردند در حل پاره ای از معضلات بانکی تدبیر به خرج دادند در حالیکه اگر این تدبیر نمی بود تبدیل به یک معضل اجتماعی بزرگ می شد.
تلاش سازمان بازرسی برای مقابله با مانع تراشی دستگاه های اجرایی
رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه نقش این قوه، یک سویه نیست، گفت : طرف دیگر اطمینان بخشی به سرمایه گذارانی است که می خواهند به نحو صحیحی در کشور سرمایه گذاری و کار کنند .
آیت الله آملی لاریجانی افزود : بنا نبود که با بگیر و ببند ابتدایی که سخت ترین کار است یکباره یک مشکل اجتماعی درست و میزان زیادی از پرونده ها را در قوه قضائیه انباشته کنیم.
وی با بیان اینکه تدبیر صورت گرفته ، تدبیر معقولی بود ، گفت: همینطور در بحث اطمینان بخشی در اقتصاد ، رئیس جمهور و رئیس مجلس تاکید کردند که البته حرف درستی است و بنده نیز کرارا در جلسه مسئولان عالی قضائی تاکید کردم که نقش قوه قضائیه، یکسویه نیست و برخورد با مفاسد اقتصادی یک وجه قضیه است.
رئیس قوه قضائیه افزود: طرف دیگر، اطمینان بخشی به سرمایه گذارانی است که می خواهند به نحو صحیحی در کشور سرمایه گذاری و کار کنند.
آیت الله آملی لاریجانی گفت: قوه قضائیه باید چتر حمایتی خود را برای آنان نیز داشته باشد تا بتوانند در سایه حمایت قوه قضائیه فعالیت اقتصادی کنند و اثر آن در بحث اشتغال و رونق اقتصادی روشن است.
وی با اشاره به نقش موثر قوه قضائیه در این موضوع افزود: در حال حاضر نیز این نقش کاملاً مشهود است و بازرسی کل کشور در بسیاری از موارد جلوی مانع تراشی های دستگاه اجرایی را گرفته است.
رئیس قوه قضائیه تصریح کرد : ان شاءالله ریاست سازمان بازرسی گزارش می دهد که در موارد متعددی جلوی مانع تراشی های دستگاه های اجرایی گرفته شده است .
آیت الله آملی لاریجانی افزود: تاکید دارم که هم خود قوه قضائیه و هم سایر قوا به مجموعه عظیم خدماتی که در دستگاه قضایی در حال انجام است توجه داشته باشند و ما نباید از این موضوع غفلت کنیم و خود را به تغافل نزنیم تا ارزش کار این عزیزان که شبانه روز در تلاشند کم جلوه شود.
آراء قضایی وحی مُنزل نیست
رئیس قوه قضائیه گفت: آراء قضایی وحی مُنزل نیست و ممکن است اشتباهاتی داشته باشد.
آیت الله صادق آملی لاریجانی در ادامه سخنرانی خود در همایش سراسری قوه قضائیه افزود: در ارزیابی های قوه قضائیه، برخی انتقاداتی را به این دستگاه وارد می دانند که بنده به عنوان رئیس قوه و همین طور قضاتی که در این مجموعه خدمت می کنند اعتراف و اذعان داریم که در دستگاه قضا کاستی هایی وجود دارد.
وی گفت: بسیاری از این کاستی ها به ما تحمیل می شود، برخی قصور دستگاه قضاست و برخی دیگر از کاستی ها نیز تقصیراتی است که بروز می کند و البته ما در دستگاه قضا با جدیت با چنین تقصیراتی برخورد می کنیم.
رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه ما از نقدهای سازنده استقبال می کنیم، افزود: عقل چنین اقتضاء می کند که نقادی منصفانه و سازنده باشد، ما نقد به دستگاه قضا را اشکال نمی دانیم بلکه آن را راه سازنده ای می دانیم برای کاهش کاستی ها.
آیت الله آملی لاریجانی گفت: در نقد دستگاه قضا، قضات، مسئولان بیرون مجموعه قوه قضائیه، حقوقدانان، استادان دانشگاه ها و مسئولان نهادهای مختلف می توانند ورود کنند و ما می دانیم که همه اینها علاقه مند به پیراستگی دستگاه قضا از نقایص هستند.
وی با اشاره به اینکه آراء قضایی وحی مُنزل نیست، افزود: ممکن است اشتباهاتی در صدور رأی صورت بگیرد اما عقل و تواضع اقتضاء می کند دستگاه قضا به نقدهای سازنده توجه داشته باشد، البته تا به حال نیز همین طور بوده و بر خلاف برخی ادعاها، از نقدهای سازنده استقبال می کنیم ولی نسبت دادن نقد به چیزهای دیگر نکته دیگریست.
رئیس قوه قضائیه گفت: نکته مهم در ارزیابی قوه قضائیه توجه به محدودیت هاست مثلاً بحث اطاله دادرسی بارها و بارها مطرح می شود و یکی از مهمترین علت های آن کمبود نیروی انسانی است.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: وقتی در یک شعبه بازپرسی یا دادگاه های عمومی، انقلاب و تجدیدنظر مثلاً در یک شعبه 150 یا 200 پرونده در ماه ورودی داریم چه انتظاری وجود دارد که رسیدگی ها تسریع شود؟
وی گفت: وقتی ورودی پرونده ها به دیوان عدالت اداری زیاد می شود و نیرو هم جذب نمی کنیم، چه انتظاری داریم رسیدگی به پرونده ها با سرعت انجام شود؟
رئیس قوه قضائیه افزود: همه مسئولان می گویند از قوه قضائیه حمایت می کنیم و امروز دو رئیس فرهیخته قوای دیگر گفتند موظفیم به قوه قضائیه از جهت نقش مؤثری که در امور اجرایی و پیشرفت کشور دارد حمایت کنیم، ولی عملاً این حمایت ها واقع نشده و یا کم بوده است.
با محدودیت بسیار فزاینده در نیروی انسانی مواجهیم
رئیس قوه قضائیه گفت : ما چه توقعی از قاضی داریم که در ماه باید 150 تا 200 پرونده را رسیدگی کند ؟
آیت الله آملی لاریجانی افزود: این قاضی همین که از حیث اطاله دادرسی کارش طول نکشد و همینکه رایش متقن باشد، ما مجال برای فکر کردن کافی داده ایم .
وی گفت: در برخی از بازدیدها و ملاقات های حضوری اخیری که مسئولان قوه قضائیه در استان تهران داشتند در یکی از مجتمع های خانواده گفتند ما هر یک ربع، یک وقت برای رسیدگی به یک پرونده می دهیم .
آیت الله آملی لاریجانی افزود : ما برای اینکه طلاق توافقی را کم کنیم و یا پرونده های طلاق را به نحو منصفانه ختم کنیم و مختومه شوند آیا یک ربع کافی است ؟ و در یک ربع می شود به طرفین دعوا نصیحت کرد ؟ توجیه کرد ؟ و یا آنها را آرام کرد و مسیر معقول صلح و سازش نشان داد ؟
رئیس قوه قضائیه اضافه کرد: هرکاری یک روشی دارد و با یک ربع نمی شود این کارها را انجام داد .
وی گفت : ما با یک محدودیت بسیار فزاینده در زمینه کمبود نیروی انسانی و کمبود اعتبارات و بودجه مواجهیم و این محدودیت را باید در مقام اجرا ببینیم.
آیت الله آملی لاریجانی افزود : از همین جا از برخی ارزیابی ها نسنجیده می خواهم گلایه کنم که در شبهای لیالی قدر که شب حق و صدق است حرف هایی در ایام قوه قضائیه زده می شود در حالیکه این همه خدمات عظیم دستگاه قضایی و تلاش هایشان برای امنیت کشور و سازمان یافتن امور اقتصادی جای تشکر دارد که به جای تشکر در هفته قوه قضائیه گاهی با استدلال های سخیف علیه قوه قضائیه سخن گفته می شود.
رئیس قوه قضائیه اضافه کرد: متاسفم در عین اینکه ما باید از نقد سازنده استقبال کنیم اما این گونه نیست که هر کسی از راه می رسد با هر سخن بی حساب و کتابی و بدون توجه به محدودیت ها سخن می گوید.
وی گفت : یکی گفته است که چرا پرونده ای در قوه قضائیه 10 ، 12 سال طول می کشد ، البته میزان متوسط رسیدگی به پرونده ها اینگونه نیست اما پرونده هایی وجود دارد که بیش از 10 ، 12 سال و حتی 20 سال طول می کشد .
آیت الله آملی لاریجانی افزود : مثلا این افراد توجه کرده اند که اگر قاتلی در یک پرونده ای فراری باشد، چگونه باید این پرونده را مختومه کنیم و یا اگر پرونده مهریه ای وجود دارد که تقسیط شده است و این باید دائما اقساط خود را بپردازد چگونه باید آن را مختومه کرد ؟
رئیس قوه قضائیه اضافه کرد: این افراد حتی توجه فنی نیز به این مسائل ندارند که برخی از پرونده ها را نمی شود فعلا مختومه کرد و در دست اجرا هستند.
وی با بیان اینکه گاهی توقعات ناصحیح و استدلالات نیز سخیف است، گفت : آقایی استدلال کرده است که من در دفترکارم بودم که شخصی آمده و به من گفته است من هیچ توقعی ندارم مگر اینکه شما بگویید در دادگستری عادلانه به پرونده من رسیدگی کنند و این فرد استدلال می کند که چرا باید اینگونه باشد که تن مردم بلرزد.
آیت الله آملی لاریجانی افزود : شما واقعا استدلال را می بینید که به چه صورت است ؟ یک کسی توقع دارد که دادگاه عادلانه رسیدگی کند و بعد استدلال می کند که چرا کاری می کنید که تن مردم بلرزد ؟
رئیس قوه قضائیه اضافه کرد: من برای این جور ارزیابی ها و ارزیابی های بی حساب و کتاب خیلی متاسفم .
وی گفت : ما گاهی نقش خودمان را اشتباه می کنیم ، کسانی که الحمدالله از مواهب انقلاب به اندازه کافی بهره مند بوده اند اکنون نقش اپوزسیون پیدا کرده اند .
آملی لاریجانی افزود : تمام محسنات و پیشرفت های انقلاب را زیر سئوال می برند و امیدهای مردم را می خواهند ناامید کنند، چرا ؟ بدون اینکه توجه کنند کاستی ها وجود دارد .
دستگاه قضایی بنای سازش با تخلف ندارد
آیت الله صادق آملی لاریجانی با انتقاد از برخی از افراد که بعد از 37 سال لب به انتقاد باز کرده اند، افزود: این افراد خود زمانی در این کشور مسئول بودند و الان اپوزیسیون شده اند که این موضوع عجیبی است.
وی با بیان اینکه اشرافیگری را برخی از این افراد خود اشاعه داده اند، گفت: گویا این افراد یادشان رفته است که باعث اشاعه اشرافیگری در کشور خودشان هستند.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: این افراد باید به خود، آقازادهها و سرمایه داران مفسدی که با آنها ارتباط دارند نگاه کنند و بعد متوجه می شوند مشکل از کجاست.
رئیس قوه قضائیه ادامه داد: من نمی خواهم دفاع کنم؛ اشکالات، تخلفات و کمبودهایی در قوه قضائیه وجود دارد ولی باید بیندیشیم که در زمین کار می کنیم و یا در آسمان؟
آیت الله آملی لاریجانی افزود: ما باید ببینیم با تمام محدودیتها و کمبودها آیا قوه قضائیه در مسیر تکاملی سیر می کند یا خیر؟ آیا با متخلفین برخورد می کند یا آنها را تشویق می کند؟ آیا با قاضی متخلف و رشوهگیر می سازد یا برخورد می کند؟
وی با اشاره به اینکه در سال گذشته بیش از 50 انفصال از خدمت کردهایم، گفت: دستگاه قضا بنای سازش با تخلف را ندارد.
آیت الله آملی لاریجانی تصریح کرد: دستگاه قضاء در استخدام کارمند معمولی دستش بسته است در استخدام قاضی در حد محدود می تواند انجام دهد با این بستر چه انتظاری می شود از قوه قضائیه داشت؟ از رئیس جمهور و رئیس مجلس می خواهم که به این مساله توجه کنند.
وی تاکید کرد: اگر قوه قضائیه مقتدر باشد به نفع همه است که متاسفانه گاهی در دولت و مجلس به آن توجه نمی شود.
رئیس قوه قضائیه ادامه داد: امام خمینی (ره) نظامی را رهبری کردند که علی رغم تمام دشمنی ها در دنیا به پیروزی رسید و حکومتی تشکیل دادند که شبیه هیچ یک از حکومتهای دنیا به لحاظ ساختار سیاسی و مبانی نبود.
آیت الله آملی لاریجانی گفت: در دنیا ادعای تشکیل کشور اسلامی وجود داشت ولی رهبری الهی آن را هدایت نمی کرد.
رئیس دستگاه قضاء خاطرنشان کرد: روش و منش امام خمینی(ره) و رهبر معظم انقلاب و ساختار سیاسی جمهوری اسلامی، الگو است.
وی با بیان اینکه کاستی هایی نیز وجود دارد، گفت: در حالی که از زمان تکون این نظام سیاسی بی بدیل، تمام دشمنی ها متوجه این نظام شد تحریم های سخت و هشت سال جنگ تحمیلی و جنگهای نیابتی باعث شد بهترین سرمایه های این کشور از بین برود با چنین وضعیتی آیا جمهوری اسلامی رو به جلو نبوده است؟
رئیس دستگاه قضاء افزود : کاستی ها و اشکالاتی وجود دارد و کسی نیز منکر آن نیست ولی نحوه ارزیابی مهم است.
قوای کشور باید با یکدیگر کار کنند
رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه قوای کشور باید با یکدیگر کار کنند، گفت: قصد و عزم جدی قوه قضائیه نیز در این راستاست اما باید این کمک متقابل باشد چرا که فرصت ها و وقت های دستگاه قضایی نباید به علت کمبود قاضی و نیرو ضایع شود.
آیت الله صادق آملی لاریجانی افزود: ما برخی از تعرفه هایی را که واقعاً افزایش آن چندان فشاری بر مراجعان نمی آورد تعدیل کردیم اما می بینیم که نماینده دولت با همین ها نیز در کمیسیون تلفیق مجلس مخالفت می کرد که نباید اینطور باشد.
وی با بیان اینکه باید قوای کشور با یکدیگر کار کنند، گفت: قصد و عزم جدی قوه قضائیه نیز همین است چرا که دولت امروز بار کل دستگاه اجرایی را می کشد و بار اجرائیات کشور بر عهده دولت است.
رئیس قوه قضائیه افزود: قوای دیگر باید دولت را در این راه کمک کنند، عزم قطعی ما نیز همین است و هر کمکی از قوه قضائیه برآید انجام خواهیم داد منتها باید این کمک متقابل باشد چرا که فرصت ها و وقت های دستگاه قضایی نباید به علت کمبود قاضی و نیرو ضایع شود.
آیت الله آملی لاریجانی با انتقاد از نبود اجازه استخدام در قوه قضائیه و کمبود نیرو در این بخش گفت: چقدر از نیروی مدیران دستگاه ها از بالا تا پایین باید مصروف اجازه استخدام چند نفر و یا تحقق بودجه قوه قضائیه شود؟
وی افزود: کارهای مرکز فناوری اطلاعات قوه قضائیه جزء امور تملک دارایی نیست چرا که بحث نگه داشتن سرورها در کل کشور و سرور مرکزی و اتصال شعب دادگاه ها و دادسراها به سیستم سامانه مدیریت پرونده های قضایی کاری روزمره و اجرایی دستگاه قضایی است لذا نباید بودجه آن را به حساب تملک دارایی بگذارید.
رئیس قوه قضائیه گفت: اگر ساختمانی از قوه قضائیه بودجه نداشت آن را تعطیل می کنند البته گرچه در آنجا نیز خیلی هزینه ها هدر می رود اما شما نمی توانید سامانه فناوری اطلاعات قوه قضائیه را تعطیل کنید.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: توقع این است که در فضایی که محدودیت های اساسی در ناحیه جذب نیروی انسانی و اعتبارات بودجه ای وجود دارد، ارزیابی ها معقول و منطقی و در این چارچوب باشد اما متأسفانه سخنان غیرصحیح و استنباط های سخیفی گفته می شود.
وی گفت: نباید به کار قوه قضائیه به عنوان شغل و احتساب درآمد و امثال آن نگاه کنیم.
رئیس قوه قضائیه افزود: اگر واقعاً یک قاضی این طور فکر کند که اگر من وکیل می شدم میزان درآمدی دیگری داشتم لذا این فرد به درد قضاوت نمی خورد.
آیت الله آملی لاریجانی تأکید کرد: درست است که ما وظیفه و مسئولیت شرعی برای تأمین درآمد قضات را به عهده داریم اما وظیفه قاضی کار جهادی و خداپسندانه است.
کار ما در دستگاه قضا قابل ارزیابی دنیوی نیست
آیت الله صادق آملی لاریجانی افزود: بنده از همه قضات و مدیران قوه قضائیه می خواهم که با وجود همه مشکلاتی که در کار دارند با وجهه خدمت به خلق به کارشان توجه کنند.
رئیس قوه قضائیه گفت: کار ما در دستگاه قضا قابل ارزیابی دنیوی نیست چرا که کاری که قاضی انجام می دهد گاهی بسیار سنگین تر از کار وکیل است اما درآمدی به مراتب کمتر دارد.
وی افزود: برخی از مراجع تقلید که 70 الی 80 سال عمر می کنند تمام عمرشان وقف مردم است و من مراجع زیادی را می شناسم ، خدا رحمت کند والدمان را که تمام عمرش وقف مردم بود و هرگز نمی گفت چند ساعت کار کردم و چقدر باید معادل آن پول بگیرم .
َآیت الله آملی لاریجانی تصریح کرد: این شهدایی که در راه دین به شهادت رسیدند و بهره ای از دنیا نبرده اند حیات واقعی از آن آنهاست و ما نیز باید به کار خودمان به عنوان عبادت نگاه کنیم .
وی خطاب به قضات افزود: نباید اجازه بدهیم غفلت به سراغمان بیاید و نباید نگاهمان مادی باشد.
رئیس قوه قضائیه با اشاره به برخی آیات و روایات اهل بیت(ع) در باب خدمت به مردم گفت: خدمت به مردم آنقدر ارزشمند است که خداوند به هر قدمی حسنه و ثواب می دهد و بنده هم در اینجا به برخی از این روایات تبرک می جویم که اشاره دارد"خداوند بندگانی روی زمین دارد که برای حوائج مردم تلاش می کنند و در روز قیامت در امن و امان هستند، هر کس به نحوی سروری به خلق خدا برساند خداوند قلب او را در قیامت خوشحال می کند"
آیت الله آملی لاریجانی تصریح کرد: اینکه انسان در قیامت در امان و امنیت باشد اتفاق کوچکی نیست ،آنجا که پای اولیای الهی نیز می لرزد خدا امنیت را به انسان می دهد و اگر شما قضات محترم نیز بر اساس قانون و شرع کار کنید بسیاری از مشکلات مردم حل می شود.
رئیس قوه قضائیه در ادامه به یکی دیگر از روایات امام صادق(ع) اشاره کرد و افزود: "اگر مومنی در حل مشکل مومنان دیگر حرکت کند خداوند به هر قدمش حسنه می دهد" و شما قضات محترم مصداق این روایت هستید ، هر روز که از خانه بیرون می آیید از خدا بخواهید در حل مشکل خلق به شما کمک کند.
عزم دستگاه قضا در برخورد جدی با تخلفات
رئیس قوه قضائیه گفت : عزم دستگاه قضایی در برخورد با تخلفاتی که جرم محسوب می شود جزم است و باید ساحت بدنه دستگاه قضایی از هر گونه تهمتی مبرا شود.
آیت الله صادق آملی لاریجانی افزود: در چند روایت این مسئله آمده است که خداوند وقتی کسی را مورد حب خود قرار می دهد چگونه می شود .
وی گفت: نفس حب الهی به کسی تعلق می گیرد که خداوند او را دوست داشته باشد .
رئیس دستگاه قضا با اشاره به روایتی که در ارشاد دیلمی و بهار ذکر شده است، افزود: خداوند فرموده است هر کسب به رضایت من عمل کند من سه وپژگی را برای او قرار می دهم .
آیت الله آملی لاریجانی با اشاره به ویژگی اول گفت: خداوند فرموده است شکر به او عطا می کنم که جهلی در آن نیست و همچنین یادی از خود در دل او قرار می دهم که نسیانی در آن نیست .
وی افزود: ما وقتی نسبت به خداوند عبد باشیم و بگوییم یا سیدی و مولای و رضای خدا را تحسین کنیم، خداوند محبتی از خود در دل ما می نهد که محبت خدا را به محبت همه مخلوقین ترجیح می دهیم .
آیت الله آملی لاریجانی گفت: در ادامه این روایت آمده است که خداوند می فرماید وقتی عبد مرا دوست داشت، من او را دوست دارم و آن زمان چشم قلب او را به جلالم باز می کنم و مخلوقات خاص خود را از آنها پنهان نمی کنم .
رئیس دستگاه قضا افزود: چیز عجیبی است زیرا حق متعال به بنده خاکی می فرماید در تاریکی شبها با بنده خود مناجات می کنم و سخن می گویم تا اینکه سخن او با مخلوقین قطع شود .
آیت الله آملی لاریجانی در ادامه با بیان اینکه باید نگاه ما تغییر کند، گفت: البته برخی ها گلایه، توهین و تخریب می کنند که اولا باید گوش ما به این انتقادها باز باشد زیرا برای اصلاح خودمان این امر لازم است.
وی افزود: راه این است که باید بگوییم خدا همه چیز است و تمام، اگر با خدا اینگونه معامله کردیم و از ابتدای شروع کار هر روز و هر سالمان اینگونه شروع شود و همه وظایفمان را برای رضای خدا انجام دهیم، آن هنگام برای کل قدم های ما حسنه می نویسند و محبت الهی حاصل می شود .
رئیس دستگاه قضا با بیان اینکه اگر نگاه ما عوض شود بسیاری از مسائل نیز حل خواهد شد، گفت: مسئله دیگر مسئله سلامت دستگاه های قضایی و نظارتی است که باید مدیران دستگاه قضا و قضات حساس باشند .
وی افزود: متاسفانه گاهی در گوشه ای قاضی یا کارمندی تخلف کرده و آن را به پای همه دستگاه قضا می نویسند .
آیت الله آملی لاریجانی اضافه کرد: خیلی وقتها تخلفی هم نیست اما آن را نیز برای دستگاه قضا می نویسند و کسی که محکوم می شود می گوید حتما قاضی رشوه گرفته است و اگر رشوه نمی گرفت حق مرا ضایع نمی کرد .
رئیس دستگاه قضا با بیان اینکه متاسفانه کسانی به من می گویند رشوه همه جا را گرفته است، افزود : به آنها می گوییم حداقل چند نفر را به ما معرفی کنید اما آنها حرفی برای گفتن ندارند که البته کسی که این ادعا را می کند باید به صورت ثبوت بینه و قطعی این مسئله را مطرح کند .
وی اضافه کرد: سلامت دستگاه قضایی مطلب مهمی است وکم آن برای ما قابل قبول نیست، ما باید بپذیریم متاسفانه تخلفاتی واقع می شود اما عزم دستگاه قضایی در برخورد با برخی از این تخلفات جزم است.
آیت الله آملی لاریجانی تصریح کرد : بحث برخورد با تخلفاتی که جرم محسوب می شود گرچه بحث ظریفی است اما باید بدنه دستگاه قضا از این تهمت ها مبرا شود.
نظارت نظام مند و سیستماتیک در دستگاه قضا
رئیس قوه قضائیه گفت: ما ابعاد نظارتی این قوه را گسترش دادیم و به طور نظام مند و سیستماتیک نظارت می کنیم.
آیت الله صادق آملی لاریجانی افزود: دو سال است افرادی به صورت پنهانی در میان مردم و شعبات می روند و حضور دارند و برخورد قاطع با افراد متخلف صورت می گیرد.
رئیس قوه قضائیه افزود: بدنه دستگاه قضایی سالم است و افراد سختکوشی هستند، همه را نباید به یک شیوه نگاه کنیم.
آیت الله آملی لاریجانی گفت: رعایت اخلاق حرفه ای در دنیا و در ایران بسیار مهم است، در مشاغلی همچون تجارت و پزشکی و همچنین در دستگاه قضا اخلاق حرفه ای وجود دارد؛ ما باید پیشتاز در بحث اخلاق حرفه ای باشیم، نباید بگذاریم چیزی که از توان ما بر می آید دیگران انجام دهند و ما عقب بمانیم.
وی افزود: در زندگی شخصی و حرفه ای، در نحوه مواجهه با متهم باید اخلاق حرفه ای را رعایت کنیم، شکایت های متعددی از برخی قضات صورت گرفته که با تندی با مراجعان برخورد می کنند که این کار درستی نیست.
رئیس قوه قضائیه گفت: قاضی شریفی که قانوناً عمل می کند باید اخلاق حرفه ای داشته باشد کسی که با هزار امید به ما مراجعه می کند نباید راند.
آیت الله آملی لاریجانی ادامه داد: کرامت مراجعه کننده اصل است زیرا ما با رأی مردم و حضور آنان اینجا هستیم.
وی گفت: در ساختار نظام سیاسی توانستیم دستگاه اسلامی داشته باشیم و نباید رفتارهای غیر خداپسندانه در آن صورت گیرد.
رئیس قوه قضائیه با اشاره به اینکه حرف های نادرستی در مورد نظر منفی من درباره وکلا گفته شده است، افزود: وکلای محترم در دستگاه قضایی و احقاق حقوق نقش مؤثری دارند، وکیل خوب قانون را مد نظر قرار می دهد و قطعاً در رأی قاضی مؤثر است و من نظر منفی در مورد وکلا ندارم.
قضات حرمت وکلا را حفط کنند
رئیس قوه قضائیه گفت: باید در چارچوب اخلاق حرفه ای، حرمت وکیل را بها بدهیم و با وکلا تعامل معقول داشته باشیم زیرا وکیل یک طرف دعواست.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آیت الله صادق آملی لاریجانی در همایش قوه قضائیه با حضور سران قوا افزود: وکلا اگر بر اساس قانون در دادگاه عمل می کنند باید قضات دادگاه شأن و حرمت آنان را حتماً حفظ کنند تا خدای ناکرده از این منظر ضربه ای به دستگاه قضایی وارد نشود.
وی گفت: رفتار دستگاه قضا با وکلا باید متین و همراه با کرامت باشد چرا که وکیل کارش احقاق حق است.
رئیس قوه قضائیه افزود: از سوی دیگر گزارش های متعددی از رفتار خلاف شأن وکلا در دادگاه ها و بیرون دادگاه ها از جهات مختلف به ما گزارش شده که برخی از این گزارش ها موثق است.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: برخی از وکلا در آلوده کردن دستگاه قضایی، در وعده هایی که به موکلانشان می دهند و در سخنان ناحقی که به قوه قضائیه نسبت می دهند نقش مخربی دارند.
وی تصریح کرد: من شنیدم یک وکیل به موکلش می گوید فلان مبلغ را فراتر از تعرفه موجود می خواهم زیرا بخشی از آن برای قاضی، قسمتی برای دفتردار و مابقی برای من می ماند در حالی که این حرف خلاف واقع است چرا که نه قاضی و نه دفترداری در کار است.
رئیس قوه قضائیه گفت: برای اینکه مبلغ گزافی را از موکل بگیرند، این سخنان را می گویند البته این موضوع عمومیت ندارد و همانطور که تخلف در جاهای دیگر وجود دارد در قسمت وکلا هم هست منتها خود وکلا باید شئون را حفظ کنند.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: گاهی وکلا در نحوه حضورشان در دادگاه ها مشکلاتی دارند که باید آن را رفع کنند.
وی گفت: ما با دو مسئله به هم گره خورده روبرو هستیم یکی رفتار صحیح و اخلاق حرفه ای قضات و دیگری رفتار صحیح و مطابق قانون وکلا.
رئیس قوه قضائیه در بخش دیگری از سخنانش به مطلب ششم که توجه به تنقیه قوانین، طرح ها و لوایح جدید است پرداخت و افزود: ما برخی لوایح را مانند آیین دادرسی کیفری که از قبل مانده است داریم اما کار فراوانی برای برجستگی های این آیین شده است.
آیت الله آملی لاریجانی گفت: موضوع رعایت حقوق متهم از دیگر مواردی است که مورد توجه قرار گرفته است.
وی افزود: تأسیسات جدید زیادی را وارد دستگاه قضا کرده ایم و در طول این یک سال از اول تیر سال گذشته که این قانون اجرایی شد، واقعاً بار سنگینی بر دوش دستگاه قضا وارد شد برای اینکه بتواند این تأسیسات را فعلیت ببخشد.
رئیس قوه قضائیه گفت: قانون پیشگیری از جرم با آن سرنوشت عجیبی که بعد از 8- 10 سال داشت بالأخره در مجمع تشخیص مصلحت، مصوب و ابلاغ شد.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: متأسفانه بعد از ابلاغ نیز این قانون مشکلاتی داشت اما فعلاً اجرایی شده و بر عهده قوه قضائیه است که جلساتی را در این زمینه تشکیل بدهد.
وی گفت: امیدواریم با سرعت در این زمینه دبیرخانه ای فعال شود تا ببینیم چه مقدار شورای عالی پیشگیری از جرم و کمیته های وابسته به آن می توانند نقش ایفا کنند.
رئیس قوه قضائیه افزود: برخی از طرح ها و لوایح نیز به کار بیشتری نیاز دارند؛ طرح جرم سیاسی لایحه نبود و به صورت طرح در مجلس وجود داشت که اصلاحات فراوانی روی آن انجام شد و حالا به دست ما رسیده است که امیدواریم بتوانیم آن را اجرایی کنیم ولی هنوز خلأهایی در آن وجود دارد.
آیت الله آملی لاریجانی گفت: سخن من این است که هم مجلس موظف است نسبت به تنقیه قوانین گذشته تلاش کند هم مرکز پژوهش های مجلس و هم دولت محترم که برای بررسی لوایح، ساز و کارهای مناسبی دارد.
وی افزود: قوه قضائیه، معاونت حقوقی و بقیه معاونت ها نیز باید دست به دست هم بدهند و قوانین را با میزان و معیار دقیق بنویسند تا دستگاه قضا در مقام اجرا با مشکل مواجه نشود.
رئیس قوه قضائیه گفت: این قوانین هنوز نیاز به تنقیه بیشتر دارد البته در حال حاضر اجرایی شده و ما بعد از اجرا نیز طبیعتاً باید اصلاحات خود را ارائه کنیم.
آیت الله آملی لاریجانی ابراز امیدواری کرد معاونت حقوقی با همه قضاتی که در مقام اجرای قوانین هستند بتوانند مشکلات را به مجلس منتقل کنند و مجلس هم اصلاحات لازم را انجام بدهد.
رئیس قوه قضائیه : حقوق بشر ابزاری در دست دولت های بزرگ است
رئیس قوه قضائیه گفت : در بحث حقوق بشر ، مورد هجمه های بسیار حقوق بشری واقع می شویم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آیت الله آملی لاریجانی در همایش سراسری قوه قضائیه با حضور سران سه قوه افزود: ما در این خصوص سه مسئله با غربیها داریم یکی بحث های مبنایی است؛ معتقدیم در باب مبانی حقوق بشر بدون مراجعه به آن مبانی اصلی ما نمی توانیم تصمیم گیری کنیم.
وی گفت: کسانی که تمام حقوق را وضعی و قراردادی می دانند و مبدا آن را نیز قراردادهای اجتماعی می دانند، با مایی که مبدا ء آن را اصولا یک مبداء دینی می دانیم زمین تا آسمان فرق می کند.
آیت الله آملی لاریجانی افزود : وقتی حق متعال را پذیرفتیم از حق اوست که تمام حقوق متسری می شود ما نمی توانیم از لحاظ مبانی، با آنهایی که حقوقی را تنظیم می کنند و بعدا می خواهند آن را به همه جا تحمیل کنند این موضوع را بپذیریم .
رئیس قوه قضائیه اضافه کرد: اینها حق آزادی همسرداری را در حقوق بشر اثبات می کنند و بعد نیز همسرداری را به همجنس تعمیم می دهند چرا ما باید این حرف ها را گوش کنیم ؟ ما با داشتن آن مبانی دینی امکان ندارد زیر بار این حرف ها برویم و ما اینجا حرف برای گفتن بسیار داریم و آن مبانی را به هیچ وجه قبول نداریم.
وی گفت : بحث دیگر در تعمیم شئون حقوقی است که آنها حقوق بشر می دانند. فرض کنید که اینگونه باشد چه کسی گفته است که شما می توانید آنها را به ما تحمیل کنید ؟ تعمیم این حقوق بشر غربی به کل کشورها خودش خلاف حقوق بشر است، ما یک چیزی را حق نمی دانیم شما حق می دانید چطور می خواهید آن را به ما تحمیل کنید ؟
آیت الله آملی لاریجانی افزود : آنها یک حقوق عام الشمول را تصویر کردند و می گویند هر چه ما می گوییم همین باید به همه دنیا تحمیل شود این را از کجا آوردید ؟
رئیس قوه قضائیه اضافه کرد: سومین مسئله نیز اجرای این حقوق در دنیای امروز است که در واقع حقوق بشر ابزاری است در دست دولت های بزرگ و مجامع بین المللی برای فشار به هر کشوری که رفتار و منش آنها را نمی پسندد همانند جمهوری اسلامی ایران که مستقل است و سر به پیش امثال آمریکا فرود نمی آورد.
آیت الله آملی لاریجانی افزود : در خود آمریکا وضع حقوق بشری چگونه است ؟ در فلسطین اشغالی حقوق بشر چگونه است؟ در عربستان سعودی چه طور است ؟ چند انتخابات در عربستان رخ داده است ؟ در بحرین چه طور است ؟ بمباران مردم یمن چه طور است ؟ آیا آمریکاییها آمدند از این وضعیت انتقاد کنند ؟
رئیس قوه قضائیه اضافه کرد: دروغی از این بزرگتر در روزگار ما نیست و این دروغ حقوق بشری آمریکاییها و اروپاییهاست ، خودشان از حملات کوبنده عربستان علیه مردم یمن حمایت می کنند که تمام آنها جنایات جنگی است .
وی گفت : تمام جنایات جنگی را عربستان سعودی انجام می دهد آن وقت با یک گزارش بسیار سبکی که سازمان ملل داشت و یک گوشه ای از آن عربستان سعودی را گرفته بود آن را متهم به نقض حقوق بشر کردند و همین را نیز با زور بیرون بردند.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: این دنیایی است که حقوق بشر می خواهد در آن تجلی کند و این حقوق بشری است که آمریکا می گوید .
رئیس قوه قضائیه گفت: آن وقت جمهوری اسلامی که در بین هر فاصله یکی دو سال یک انتخابات داشته است ، محکوم می شود به اینکه خلاف حقوق بشر عمل می کند .
وی گفت : می گویند شما حقوق زنان را در جمهوری اسلامی ایران نقض می کنید ، زنان در جمهوری اسلامی پا به پای مردها در دانشگاه ها شرکت و در مدیریت ها دخالت می کنند.
آملی لاریجانی افزود : چه نقض حقوقی است ؟ شما ناقض حقوق زنان هستید و اسمش است که زن در امریکا آزاد است ، چه آزادی اگر شما از زن استفاده بَرده گونه می کنید، این اسمش آزادی است ؟
رئیس قوه قضائیه اضافه کرد : یک اختاپوس سازمان ها ، نهادها و ان جی اوها درست کرده اید به نام حامی زنان اما در پس پرده جز بردگی زنان چیز دیگری نیست .
وی گفت : از گسترش همین فساد جنسی میلیاردها دلار استفاده می کنید و آیا این بردگی زن در مغرب زمین نیست ؟ اما اسم این را آزادی زنان گذاشته اید و حقوق بشر.
آیت الله آملی لاریجانی با بیان اینکه حقوق بشر متاسفانه ابزار دست آنهاست ، افزود: با سیطره خبری و رسانه ای که دارند ، این حقوق بشر را این ور و آن ور مطرح می کنند در حالیکه باید دید وضع حقوق بشر خودشان چیست ؟
رئیس قوه قضائیه گفت: شخصی در جمهوری اسلامی ایران که مامور در حال بازجویی با وی رفتار سوئی داشته و متاسفانه این متهم از دنیا رفت که البته ما این را قبول نداریم و با آن شخص خاطی برخورد نیز کردیم و به نیروی انتظامی نیز تذکرات شدید دادیم اما این یک پروژه ضد حقوق بشری در جمهوری اسلامی شد اما در آمریکا جلوی چشم تمام رسانه ها طرف را به زمین می خوابانند و در ملاء عام گردنش را می شکنند و می کشند اما کسی دم در نمی دهد.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: آیا این ضد حقوق بشر نیست ؟ چند تا قتل از سیاه پوستان در ایام سال رخ می دهد و بر حسب گزارش حقوق بشر در هر روز یک سیاهپوست در آنجا کشته می شود.
وی گفت : این چه حقوق بشری است که شما می خواهید به دنیا تحمیل کنید یعنی یک دروغ بزرگ را می خواهید تحمیل کنید .
رئیس قوه قضائیه : تلاش ایران برای جلوگیری از توسعه موادمخدر در جهان
رئیس قوه قضائیه گفت: ایران برای جلوگیری از توسعه مواد مخدر در جهان تلاش می کند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صد اوسیما، آیت الله صادق آملی لاریجانی در همایش سراسری قوه قضائیه با اشاره به برخی هجمه ها درباره اعدام قاچاقچیان مواد مخدر افزود: جمهوری اسلامی ایران در بحث مبارزه با مواد مخدر و اعدام قاچاقچیان ایثار می کند و اگر این تلاشها نبود مواد مخدر در تمام دنیا پخش می شد .
وی گفت : دستگاه قضا و جمهوری اسلامی ایران گوششان به این حرفها بدهکار نیست و ما پیشتاز حقوق بشر هستیم چون پیامبر اسلام 1400 سال پیش بردگی را نهی کرد.
رئیس دستگاه قضا افزود : در قرن 19 بردگی در آمریکا همچنان جاری بود و این در حالی است که پیامبر(ص) ما همواره تاکید داشتند که مردم مثل دندانه های یک شانه هستند و عرب و عجم تفاوتی با هم ندارند .
آیت الله آملی لاریجانی تاکید کرد : اسلام برده داری را ریشه کرد و یکی از مهم ترین اهداف پیامبر (ص) این بود که حتی اگر یک اسیر جنگی سواد داشت و به ده نفر آموزش خواندن و نوشتن می داد وی را آزاد می کردند .
رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه ایران پیشتاز تحقق حقوق بشر است خطاب به قضات گفت : ما یک وظیفه اخلاقی داریم و رعایت حقوق مردم و حقوق شهروندی را باید در نظر بگیریم .
آیت الله آملی لاریجانی در پایان با اشاره به مناسبت پیش روی شب قدر افزود : به همه شما قضات شریف توصیه می کنم که از این ایام و لحظات باقیمانده ماه رمضان و شب های قدر به خوبی بهره برداری کنید و اجازه ندهید این ایام به غفلت بگذرد چنانکه در قرآن نیز به ما توصیه شده که همواره به دین توجه داشته باشیم .
وی تاکید کرد : باور کنید که خداوند اصل این عالم است، همه چیز از اوست باور کنیم که در محضر او هستیم و خداوند به همه چیز احاطه دارد که در این شرایط دنیا در چشممان کوچک خواهد شود و با خدا انس خواهیم گرفت .