آغوش پرمهر جامعه، جایگاهی بی بدیل برای انسان سازی
رئیس سازمان زندان ها: نگاه مردم، قانون گذار و دستگاه قضایی باید به زندانی تغییر کند؛ هدف از زندانی کردن، اصلاح مجرم و بازگرداندش به جامعه است؛ زندانی نباید طرد شود.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، اصغر جهانگیر با حضور در برنامه تیتر "امشب" شبکه خبر با بیان اینکه پارسال 1100 نفر از زندانیانی را که آزاد شدند را شاغل کردیم، گفت: 23 هزار نفر پس از آزدای اکنون در حمایت سازمان زندان ها و اقدامات تأمین و تربیتی کشور قرار دارند و در پی ایجاد تسهیلات اشتغال برای آنان هستیم.
رئیس سازمان زندان ها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور با اشاره به اینکه 44 درصد از زندانیان فعلی کسانی هستند که حداقل یک بار سابقه دارند، اضافه کرد: با بررسی سه سال 90 تا 92 ، کسانی که تحت برنامه های توانمند سازی نبودند 25 درصد در سال 90؛ 18 درصد در سال 91 و 13 درصد در سال 92 به زندان بازگشتند.
جهانگیر ادامه داد: امّا آمار بازگشت زندانیانی که بر روی آن ها برنامه های توانمند سازی از جمله آموزش های کلاسیک، عقیدتی و دینی، مهارت های زندگی انجام شد در سال 90 از 25 درصد به 15 درصد، در سال 91 از 18 به 13 و در سال 92 از 13 درصد به 9 درصد رسید.
رئیس سازمان زندان ها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور گفت: در سال 94 بیش از 7 هزار نفر در کلاس های سواد آموزی زندان ها شرکت کردند که از این تعداد 4500 نفر توانستند دوره نهضت را بگذارنند و گواهینامه سواد آموزی دریافت کنند.
جهانگیر افزود: کمتر از سه درصدکسانی که پس از آزادی از زندان تحت مراقبت های ویژه از جمله ایجاد تسهیلات و اشتغال قرار گرفتند به زندان بازگشتند.
وی ادامه داد: در سال 90 تا 94 هزار و 34 نفر در خراسان رضوی تحت توانمند سازی در داخل و بیرون از زندان قرار گرفتند که از این تعداد فقط یک نفر به زندان بازگشت.
جهانگیر در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه طرح کاهش جمعیت کیفری پارسال آغاز شده است، گفت: مهمترین چالش در زندان، تورم جمعیت کیفری است که با توجه به کمبود فضا و اعتبار، مشکلات جدی را ایجاد کرده است.
وی افزود: اکنون حدود 70 درصد از زندانیان ما مربوط به مواد مخدر هستند.
////جهانگیر گفت: قانون جدید آئین دادرسی کیفری هم دست قاضی را برای زندان نفرستادن باز گذاشته و این موجب شده است که از پارسال تاکنون 5 درصد از زندانیان موجود و ورودی زندانیان هم حدود 12 تا 13 درصد کاهش یافته است.
وی افزود: تعلیق اجرای حکم، تعویق تعقیب، آزدی مشروط و مجازت های جایگزین مانند استفاده از سامانه های نظارتی الکترونیکی از ظرفیت های قانون جدید است.
جهانگیر گفت: به زندانی به عنوان فردی که باید خدمت رسانی کنیم نگاه می کنیم بنابراین مسایل بهداشتی، درمانی، تغذیه و آموزش آن ها برای ما مهم است.
وی ادامه داد: اکنون به رغم کمبود امکانات و بودجه روزانه 24 تن گوشت قرمز، 20 تن گوشت سفید، 21 تن برنج و 80 تن آرد در زندان های کشور توزیع و مصرف می شود.
رئیس سازمان زندان ها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور گفت: 2200 پزشک و بیش از 250 مطب و درمانگاه در زندان داریم که شبانه روزی خدمت رسانی می کنند.
جهانگیر درباه زندانیان بلاتکلیف هم گفت: آنها کسانی هستند که با قرار قانونی مانند بازداشت موقت وارد زندان شده اند امّا هنوز محکوم نشده اند .
وی افزود: همچنان با کمبود کادر قضایی و در نتیجه تراکم پرونده ها در دادگاه ها و دادسراها مواجه هستیم و این موضوع رسیدگی ها را طولانی می کند.
رئیس سازمان زندان ها و اقدامات تأمین و تربیتی کشور با بیان اینکه برای کنترل بدنی افراد به دستگاه های اسکن بدن نیاز داریم،گفت: بسیاری از چیزهایی که وارد زندان می شوند از طریق بازرسی های بدنی قابل کشف نیست مثلاً در برخی اوقات زندانی مواد مخدر را از طریق بلعیدن وارد زندان می کند.
جهانگیر افزود: موردی داشتیم که حدود 10 گوشی تلفن همراه از طریق بالگرد اسباب بازی کنترل از راه دور وارد محوطه باز زندان شد و در برخی موارد هم برخی افراد وسایل ممنوع را از روی دیوار بیرونی زندان به داخل پرتاب می کنند و در برخی موارد هم از طریق افراد وارد زندان می شود که این موارد بسیار کم است.
وی درباره شیوع بیماری های پرخطر مانند ایدز در زندان ها گفت: ما در سه دوره متوالی موفق شدیم توسط سازمان ملل در حوزه بهداشتی به صورت کتبی تقدیر شویم زیرا در مبارزه با بیماری های واگیردار مانند اچ آی وی و سل پیشتاز بودیم و برنامه های ما برای دیگر کشورها الگو شده است.
جهانگیر افزود: آمار بیماری های واگیردار در زندان های ما نه تنها افزایش نیافت بلکه در سال 83 این آمار سه و 4 دهم درصد بود که اکنون به زیر یک درصد رسیده است زیرا ما زندانیان را غربالگری،بیماریابی و کنترل می کنیم.
وی تاکید کرد: پزشکان ما به طور مرتب زندانیان را رصد و از برخی ها نمونه گیری می کنند.
جهانگیر در پاسخ به این پرسش که آیا زندان اوین منتقل می شود؟ گفت: در پی دستور رئیس قوه قضائیه هفته پیش جلسه مقدماتی را با آقای قالیباف شهردار تهران به همراه کارشناسان برگزار کردیم و قرار شد کارشناسان سازمان زندان ها و شهرداری تهران این موضوع را بررسی کنند.
وی افزود: در صورتی که نیازهای سازمان زندان ها برطرف شود در آینده می توانیم شاهد انتقال زندان اوین باشیم.
رئیس سازمان زندان ها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور اضافه کرد: بر اساس صحبت هایی که شد مکان فعلی زندان اوین به فضای سبز و بوستان تبدیل می شود.
جهانگیر گفت: بیش از 10 سال از تصویب قانون انتقال زندان ها به خارج از شهرها می گذرد اما هنوز به طور کامل اجرایی نشده زیرا زیرساخت های انجام آن فراهم نشده و اعتبارات لازم پرداخت نشده است.
وی افزود: در صورتی که اعتبارات لازم تخصیص داده شود در سال های آینده می توانیم انتقال زندان ها را به صورت جدی در دستور کار قرار دهیم.
جهانگیر در بخش دیگری از سخنان خود گفت: سازمان زندان ها مظلوم است زیرا کارکنان این سازمان با محرومیت ها و مظلومیت هایی رو به رو هستند و مأموران ما مشکلاتی دارند بنابراین لازم است به آنان بیشتر توجه شود.