صدراعظم آلمان امروز در ادامه کنفرانس خبری مشترکش با حضور سران فرانسه و ایتالیا در برلین اظهار داشت: در این زمینه مایلم بگویم که ما همه بر این مساله وحدت نظر داریم که مطابق ماده پنجاهم معاهده اروپایی (لیسبون) که البته بسیار هم صراحت دارد، اعضای کشورهای عضو اتحادیه اروپا در صورت تمایل به خروج از اتحادیه باید درخواست متناسب خود را خطاب به شورای اروپا تنظیم و ارسال کنند و پیش از ارسال این درخواست، هیچ گام دیگری در مسیر اجرایی شدن فرآیند خروج صورت نخواهد پذیرفت. سپس شورای اروپا خطوط اصلی را تصویب می کند. این اقدامات در نهایت به خروج (رسمی) انگلیس از اتحادیه منجر خواهد شد.
وی افزود: این یعنی آنکه ما بر این مساله اتفاق نظر داریم که هیچ نوع گفتگوی رسمی یا غیررسمی در مورد مساله خروج انگلیس متصور نیستیم؛ آنهم مادامی که درخواستی رسمی از خروج انگلیس به شورای اروپا واصل نشود. در خصوص تخصیص زمان برای طی شدن فرآیند خروج بشرط آنکه این مساله، مشمول گذر زمان نشود و به تعویق نیفتد، مشکلی نداریم. چون لازم است انگلیس، فرصت اقدامات خروج خود از اتحادیه را داشته باشد. از سوی دیگر ما در حال بررسی اهمیت مذاکرات خروج انگلیس از اتحادیه اروپا هستیم. البته باید بگویم که بیست و هفت کشور عضو اتحادیه همچنان قوی ترین اقتصاد جهان محسوب می شوند و ما کمافی السابق همان جامعه بزرگ هستیم.
آنگلا مرکل ادامه داد: ما در زمینه اقدامات خود و داشتن یک نگاه اشتراکی نیز با هم اتفاق نظر داریم و می دانیم با سیاست «مرکز گریزی» نمی توانیم اتحادیه اروپای قدرتمندی داشته باشیم. بنابراین همکاران ما پیشنهادی را مطرح کردند که تکانه و محرکه جدیدی را ایجاد و حوزه های تعیین شده ای را برای کار در این باره آنهم برای ماههای آتی طراحی و فراهم کنیم. این حوزه ها امنیت داخلی و خارجی را نیز در بر می گیرند. شما می دانید که در مبارزه با تروریسم یا در مساله آوارگان و حفاظت از مرزهای خارجی اروپا و همین طور توسعه همکاری های اروپا در آفریقا و توافقنامه اتحادیه اروپا با ترکیه باید راهبردی های جدیدی اتخاذ کنیم.
صدراعظم آلمان افزود: دومین کانون بحثهای ما توجه به رشد اقتصادی و توان رقابت پذیری بود. ما باید به اندازه کافی فرصتهای شغلی در اتحادیه اروپا داشته باشیم؛ چیزی که الان نداریم و به همین خاطر لازم است تا این بررسی را داشته باشیم که چه تغییراتی را باید در برنامه ها و اقدامات خود بدهیم. ما باید به ویژه به فکر جوانانمان باشیم. اکثریت جوانان انگلیسی موافق ابقاء کشورشان در اتحادیه اروپا هستند و جوانان کشورهای ما نیز انتظارات بجا و بحقی دارند و باید برای نسل جوان، چشم انداز تعریف کنیم. بر این اساس ما باید در این موارد نیز با هم گفتگو کنیم و دریابیم که جوانان ما چه درجه و سطحی از پیامها و سیگنالهای خاص را برایمان ارسال می کنند. قرار است ما به طور مشترک روز چهارشنبه برای نخستین بار در ارتباط با این موارد با همکارانمان صحبت کنیم.
وی در ادامه اظهاراتش، گفت: ما باید در ارتباط با آن اقداماتی که قرار است در ماه سپتامبر (تشکیل دولت جدید در انگلیس) به طور خاص انجام دهیم با هم صحبت کنیم. ما شصتمین سال معاهده اروپا را که موسوم به معاهده رم است نیز در ماه مارس سال آینده خواهیم داشت اما نمی توانیم تا به این لحظه پیشنهادهای خاصی را برای این رویداد داشته باشیم بلکه باید گام به گام، پیشنهادهای جدید را در حوزه های دفاعی، امنیت و رشد اقتصادی و نیز توان رقابت پذیری ارائه کنیم و بعد در این موارد با همکارانمان صحبت کنیم.
مرکل: انگلیس است که باید درخواست رسمی خروج خود از اتحادیه اروپا را ارسال کند
مرکل در پایان این کنفرانس خبری در پاسخ به سئوال خبرنگاران اظهار داشت: به نظرم ماده پنجاهم معاهده لیسبون بسیار صراحت دارد و این انگلیس است که باید درخواست (رسمی خروج خود از اتحادیه اروپا) را ارسال کند. طبعا ما در این مساله با همکارمان، دیوید کامرون (نخست وزیر انگلیس) نیز صحبت خواهیم کرد. امروز در مورد کوتاه کردن برنامه زمانی (این خروج) در مخالفت با اظهاراتی که در مورد انتخاب رئیس جدید حزب حاکم در انگلیس مطرح شد نیز صحبت کردیم و من معتقدم که اکنون، زمان آن رسیده است که در مورد انگلیس بسیار صحبت کنیم. طبعا این گفتگوها به وصول درخواست خروج انگلیس مطابق ماده پنجاهم مربوط می شوند و بعد از آن باید ببینیم که چه رابطه ای میان انگلیس و اتحادیه اروپا شکل خواهد گرفت و در نهایت این ما هستیم که بررسی می کنیم چه چیز به نفعمان است. البته من نمی توانم در مورد بازه زمانی که لازم است این فرآیند طی شود، اظهارنظر کنم اما بار دیگر تکرار می کنم حتی الامکان از به تعویق افتادن فرآیند وصول این درخواست جلوگیری می کنیم.