حل مسئله ولنگاری فرهنگی در گرو نقشه مهندسی فرهنگی
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: اجرای نقشه مهندسی فرهنگی گامی بلند در حل مسئله ولنگاری فرهنگی است.
دکتر حسن بنیانیان در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما افزود: بخشی از ریشه شکل گیری مفهوم ولنگاری فرهنگی به تفاوت نگرش مفهوم فرهنگ و نقش دولت ها در نگاه مقام معظم رهبری و کارشناسان و مدیران حوزه اجرایی فرهنگ بر میگردد و تا این تفاوت نگاه در مدیران، مشاوران و مسئولان اصلاح نشود، مشکل حل نخواهد شد.
وی افزود: در نگاه مقام معظم رهبری، فرهنگ نظامی از اعتقادات، ارزش ها و الگوهای رفتاری است که باید در تمام عرصه های رفتاری دولت جاری شود و ذیل همین نگاه است که موضوع مهندسی فرهنگی و مفهوم پیوست نگاری فرهنگی متولد شده است.
باید به فرهنگ یک نگاه حداکثری داشت، این نگاه، فرهنگ را از سطح اقتصاد یا سیاست خارج می کند و به یک نظام فکری غالب در همه حوزه های تصمیم گیری تبدیل می کند
دکتر بنیانیان با تاکید بر محدود نکردن مفهوم فرهنگ تصریح کرد: باید به فرهنگ یک نگاه حداکثری داشت، این نگاه، فرهنگ را از سطح اقتصاد یا سیاست خارج می کند و به یک نظام فکری غالب در همه حوزه های تصمیم گیری تبدیل می کند و در این صورت است که از این نگاه سبک زندگی ایرانی و اسلامی نیز حاصل می شود.
رئیس کمیسیون فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی با انتقاد از وضعیت اجرای فرهنگ در جامعه گفت: اکنون فرهنگ در بدنه اجرایی دولت به این صورت درک و اعمال می شود که نخبگان فکری کشور در یک تخصص خاصی مثل مهندسی ساختمان تحصیل کرده اند اما در کسوت مدیریت فرهنگی قرار می گیرند.
به کارگیری مدیران غیر فرهنگی در حوزه فرهنگ باعث می شود تلقی مقام معظم رهبری از فرهنگ فهم نشود
وی افزود: به کارگیری مدیران غیر فرهنگی در حوزه فرهنگ باعث می شود تلقی مقام معظم رهبری از فرهنگ فهم نشود و مفهوم فرهنگ در حد برگزاری شعایر کوچک برداشت شود، به طور مثال با برگزاری نماز جماعت در سازمان متبوعشان احساس می کنند وظیفه فرهنگی خود را انجام داده اند و اینگونه بخش زیادی از فرهنگ رها می شود.
بنیانیان تاکید کرد: افرادی که سهم عمیق تری در فرهنگ دارند و نسبت فرهنگ با اقتصاد و سیاست را درک می کنند باید وقت بگذارند و نخبگان دیگر را آگاه کنند.
وی اجرای نقشه مهندسی فرهنگی را گامی بلند در حل مسئله ولنگاری فرهنگی خواند و گفت: با این مشکل روبهرو هستیم که اعتقادی به اجرای نقشه مهندسی فرهنگی وجود ندارد و اول باید اعتقاد به اجرای نقشه مهندسی فرهنگی کشور به وجود آید و ضرورت آن فهم و درک شود.
متاسفانه مبنای تفکر بر این است که بهتر است دولت ها در فرهنگ دخالت نکنند و هنوز این شناخت وجود ندارد که دولت ها در عمل دارند مداخله می کنند
رئیس کمیسیون فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: متاسفانه مبنای تفکر بر این است که بهتر است دولت ها در فرهنگ دخالت نکنند و هنوز این شناخت وجود ندارد که دولت ها در عمل دارند مداخله می کنند.
بنیانیان با اشاره به اینکه اگر پیامدهای فرهنگی هر کاری را نبینیم منجر به ولنگاری فرهنگی می شود، افزود: موضوع پیوست فرهنگی تنها درباره کارهای عمرانی و عملیاتی نیست بلکه در همه زمینه ها کاربرد دارد، اگر پیامدهای فرهنگی پرداخت یارانه و پیامدهای فرهنگی سیاسی و اجتماعی حقوق های نجومی مدیران و یا آثار فرهنگی مثبت و منفی طرح سلامت و... مطالعه و اصلاحات لازم در آنها اعمال می شد، امروزه این فرهنگ در بین تصمیم گیران شکل گرفته بود.
نباید برای راضی نگه داشتن جمعی از مخاطبان یا هنرمندان، فرهنگ جامعه را قربانی کنیم
رئیس کمیسیون فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه درکنار آثار اولیه فعالیت های فرهنگی باید آثار ثانویه آن را هم روی سایر اقشار مدنظر قرار دهیم گفت: نباید برای راضی نگه داشتن جمعی از مخاطبان یا هنرمندان، فرهنگ جامعه را قربانی کنیم.
بنیانیان در پایان گفت: اگر ما بخواهیم به سوی استقرار تمدن نوین اسلامی برویم و سبک زندگی اسلامی ایرانی را احیاء کنیم؛، چاره ای جز اتخاذ رویکرد فرهنگی مبتنی بر اسلام در اداره همه شؤون سیاسی، اقتصادی و اجتماعی نداریم که این امر در قالب مهندسی فرهنگی تبیین شده است و با اجرا شدن آن معایب خود را نشان خواهد داد و سپس اصلاحات بعدی اعمال خواهد شد و ما راه دیگری نداریم.