خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، نقطه آغاز فروپاشی این اتحادیه
رهبران اروپایی از تاثیر دومینویی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا و فروپاشی این اتحادیه نگرانند.
روز پنجشنبه نزدیک به 52 درصد از مردم انگلیس در همهپرسی به خروج کشورشان از اتحادیه اروپا رأی دادند.
اما سئوالی که پس از این حادثه تاریخی در اتحادیه اروپا پیش می آید این است که آیا اتحادیه اروپا پس از تکان شدید زلزله تاریخی برگزیت (خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا) در چه مسیری خواهد افتاد؟
دونالد توسک رئیس شورای اروپا در گفتگو با نشریه بیلد اعلام کرد: « می ترسم که برگزیت نه تنها آغاز تخریب اتحادیه اروپا بلکه آغاز فروپاشی تمدن غرب باشد.» دومنیک مویسی از موسسه روابط بین الملل فرانسه نیز گفت: "زمین لرزه برگزیت (خروج انگلیس از اتحادیه اروپا) یک لحظه سیاه در تاریخ اروپا است که می توان آن را با سقوط کمونیسم مقایسه کرد."
همچنین برخی مقامات سیاسی کشورهای عضو اتحادیه اروپا از آینده شومی که پیش روی این اتحادیه است خبر دادند. معاون صدر اعظم آلمان رای دادن مردم انگلیس به خروج از اتحادیه اروپا را روز شوم برای اروپا توصیف کرد. نایجل فاراژ رئیس حزب استقلال انگلیس «یوکیپ» نیز اعلام کرد: «اتحادیه اروپا در حال شکست است، اتحادیه اروپا رو به مرگ است.»
الکسیس سیپراس نخست وزیر یونان هم گفت پیروزی موافقان خروج انگلیس باید ما را از خواب غلفت بیدار کند که آغاز ورود در راه پر خطر واپس گرایی برای مردم اروپا است.»
وزیر خارجه ایتالیا نیز اعلام کرد: "با رای انگلیسی ها به خروج این کشور از اتحادیه، اروپا باید در مسیر تغییرات و تقویت آینده این اتحادیه گام بردارد." پائولو جنتیلونی در گفتگو با خبرنگاران افزود: « در سطح سیاسی اکنون زمانی است که ما نمی توانیم متوقف شویم. تصمیم انگلیس برای خروج این کشور از اتحادیه اروپا باید یک زنگ هشدار باشد و اکنون زمان بسیار دشواری برای اتحادیه اروپاست.»
به نظر میرسد رای مردم به خروج از اتحادیه اروپا زلزله سیاسی و اقتصادی به ویژه در اتحادیه اروپا ایجاد کرد که پس لرزه های آن به مراتب شدید تر از اتفاقات صورت گرفته در این اتحادیه خواهد بود. که سقوط ده درصدی بورس اتحادیه اروپا یکی از این پس لرزه هاست.
از طرفی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا همچنین ممکن است دیگر اعضای این اتحادیه را نیز به سمت " یک اروپای دوگانه" متمایل کند، اروپایی که برای متحد کردن هر چه بیشتر اعضا یک هسته مرکزی دارد و دیگر اعضا نیز حول آن می چرخند. اعضای چنین اتحادیهای ممکن است از امتیازات مشابهی که لندن و کپنهاگ در زمینه قضایی و امور داخلی از آن برخوردار بودند، بهرهمند شوند. اما آنچه که رهبران اروپایی بیش از همه چیز از آن بیم دارند «تأثیر دومینوی» خروج انگلیس از اتحادیه اروپاست.
بنابراین مهمترین پیامد تصمیم انگلیس به خروج از اتحادیه اروپا آن است که کشورهای دیگری از اعضای اتحادیه اروپا، امکان برگزاری همه پرسی مشابه را بررسی خواهند کرد. این شرایط می تواند به فروپاشی تراژدیک و خطرناک اتحادیه اروپا منجر شود. همچنین می توان گفت نتایج همه پرسی امروز انگلستان، گویای نارضایتی مردم از آثار سوء جهانی شدن باشد.
شایان ذکر است، اگر چه همه چیز یک شبه در اتحادیه اروپا دگرگون نخواهد شد اما خروج انگلیس از این اتحادیه که اتفاقی بی سابقه در درون این نهاد است، به ناچار تغییراتی اساسی را در اتحادیهای که با مخالفتها و بحرانهای متعدد (مهاجرت، رکود اقتصادی، تروریسم و غیره) مواجه است، به دنبال خواهد داشت.
-------------------
پردازش و تحلیل / مسلم ملکی