نازک شدن رشته ابریشم در ایران
صنعت نوغانداری در مسیر ورشکستگی قرار دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، ابریشم ارزشمند ترین نخ دنیاست که ایران در روزگاران نه چندان دور از تولیدکنندگان عمده آن بود اما اکنون با کاهش تولید پیله تر ، این رشته ابریشمی نازک و نازک تر شده و به مرز پارگی رسیده است.
20 سال پیش در ایران بیشتر از 5 هزار و 400 تن پیله تر ابریشم تولید می شد که با ورود بی رویه پیله و نخ ابریشم آن هم از نوع نا مرغوب چه از مبادی قانونی و چه از طریق قاچاق ، میزان تولید پیله در کشور به مرور کاهش یافت تا جایی که چند سالیست که به 900 تن رسیده است.
مدیر اداره بررسی های اقتصادی مرکز توسعه نوغانداری کشور امروز به خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما گفت : پارسال 358 تن نخ ابریشم و 183 تن پیله از مبادی قانونی وارد کشور شد این درحالیست که آماری از میزان واردات قاچاق در دسترس نیست.
نوید توانا یکی از دلایل عمده کاهش تولید پیله و نخ ابریشم در کشور را قاچاق عنوان کرد و افزود : 203 هزار جعبه تخم نوغان سال 1379 در کشور تولید و به پیله ابریشم تبدیل می شد در حالی که این رقم در سال های اخیر به حدود 30 هزار جعبه رسید.
از طرفی کاهش تولید پیله ابریشم سبب کاهش سطح توتستان ها و تعطیلی هر 4 کارخانه بزرگ ابریشم کشی در کشور ، ( سه کارخانه در گیلان و یک کارخانه در استان خراسان رضوی) شده است و پیله های تولیدی هم اکنون در کارگاه های کوچک و خانگی روستای بایک خراسان رضوی به نخ تبدیل می شود.
علی منتظری رئیس سازمان صنعت معدن و تجارت گیلان هم امروز در پاسخ به سوال خبرنگار ما مبنی بر بازگشایی مجدد این کارخانه ها گفت : تا زمانی که وضع تولید پیله ابریشم به همین منوال پیش برود و مواد اولیه برای تولید نخ وجود نداشته باشد چاره ای جز تعطیلی این واحدها وجود ندارد.
این در حالیست که رئیس مرکز توسعه نوغانداری کشور معتقد است واحدهای کوچک نخ کشی می تواند جایگزینی برای کارخانه های بزرگ صنعتی باشد.
علی اصغر داداش پور با اشاره به اینکه باید زنجیره تولید پیله تا نخ و فرآورده های ابریشمی در تمام استان ها راه اندازی شود گفت: در صدد هستیم با توسعه پرورش کرم ابریشم در تمام استان ها و راه اندازی کارگاه های کوچک ، تعطیلی کارخانه های بزرگ را جبران کند.
وی گفت : امسال با توزیع 28 هزار جعبه تخم نوغان ، پرورش کرم ابریشم را از 16 استان به 27 استان رسیده است.
نوغانداران هم از نامرغوب بودن تخم نوغان گلایه دارند و یکی از دلایل کاهش تولید را بی کیفیتی تخم نوغان تولید داخل می دانند.
نتیجه اینکه با این روند به نظر می آید آیندگان فقط نامی از نوغانداری و پرورش ابریشم را خواهند شنید.