مجلس 19 بازوی عملیاتی و نظارتی دارد
برجام؛ فصل مشترک کمیسیونهای مجلس
برخی کمیسیونهای تخصصی مجلس شورای اسلامی با تشکیل کمیتهای با محوریت «هستهای» درصدد حفظ و صیانت از دستاوردهای صنعت هستهای کشورمان هستند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری
صدا و سیما، «برجام» تا چند روز دیگر یکساله خواهد شد و مجلس شورای اسلامی یکی از بازیگران عرصه نظارت بر اجرای دقیق این «توافق بینالمللی» است.
طبق تبصره یک قانون «اقدام متقابل و متناسب دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام»،کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس موظف است «هر شش ماه یک بار گزارش اجرای برجام را به صحن علنی مجلس شورای اسلامی ارائه کند» و این کمیسیون در سال پایانی مجلس نهم، سه جلسه با محوریت «نظارت بر اجرای برجام» تشکیل داد و حتی مقصد اولین « گزارش سه ماهه وزارت خارجه در اجرای برجام» کمیسیون یادشده بود.
در مجلس نهم، هیئت رئیسه کمیسیون امنیت ملی وسیاست خارجی، مسئول نظارت «بر اجرای برجام» بود اما این رویه در مجلس دهم تغییر کرده است چرا که کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم برای اولین بار با تشکیل «کمیته هستهای» موافت کرده است تا به صورت «دقیق و تخصصی» نظارت براجرای برجام را برعهده بگیرد.
آقای بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در مصاحبه با خبرنگار ما، ضمن تائید تشکیل چنین کمیتهای در کمیسیون متبوعش میگوید« تشکیل کمیته هستهای را مصوب کردیم تا به صورت مستمر پیگیر اجرای برجام باشد».
آقای نقویحسینی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در مورد هدف تشکیل «کمیته هستهای» میگوید: «چون در حال اجرای برجام هستیم و نظارت اجرای برجام بر عهده این کمیسیون است و هر 6 ماه یکبار کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی باید گزارش خود را به صحن علنی مجلس بدهد، به همین جهت کمیته هسته ای تشکیل می شود».
اولین ماموریت «برجامی» کمیته هستهای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم نیز «تهیه و ارائه» اولین گزارش 6 ماهه اجرای برجام به صحن علنی خواهد بود، گزارشی که پایههای آن در مجلس نهم بنا نهاده شده و بارها مسئولانی از وزارتخانههای «امورخارجه»، «امور اقتصاد و دارایی» و بانک مرکزی برای ارائه گزارشی از نحوه اجرای برجام راهی بهارستان شدهاند.
چند بعدی بودن برجام، سبب شده است تا سایر کمیسیونهای تخصصی مجلس دهم با تشکیل «کمیتههستهای» در حسن اجرای برجام نقش ایفا کنند.
هرچند بُعد سیاسی و امنیتی برجام بر سایر ابعاد این توافق میچربد و طبعا کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی نقش مهمی در این باره دارد و حتی این کمیسیون مشخصا موظف به ارائه گزارش از «نحوه اجرای برجام» به صحن علنی مجلس شورای اسلامی شده است اما سایر کمیسیونهای تخصصی نیز میتوانند نقش مکملی برای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در «نظارت بر اجرای برجام» و «حفظ صنعت هستهای» داشته باشند.
کمیسیون انرژی مجلس دهم یکی از کمیسیونهای تخصصی مجلس است که با تشکیل «کمیته هستهای» درصدد نظارت بر اجرای برجام است البته نقش این کمیسیون فنی خواهد بود.
آقای امیرخامکانی نائب رئیس کمیسیون انرژی در مصاحبه با خبرنگار ما، ضمن تائید تشکیل کمیتههستهای در این کمیسیون میگوید « رویکرد کمیسیون انرژی مجلس دهم، حمایت از انرژیهای پاک از جمله انرژی هستهای خواهد بود».
آقای قره خانی سخنگوی کمیسیون انرژی نیز در این باره میگوید« هدف از تشکیل کمیته هستهای در این کمیسیون، بررسی و نظارت موضوعات هستهای از بُعد فنی و اعتباری به صورت تخصصی است».
کمیسیون صنایع و معادن نیز برای اولین بار تصمیم به تشکیل کمیتههستهای گرفته است، و بنا دارد بر «صنعت هستهای» نظارت داشته باشد صنعتی که «کشف»، «استخراج» و «نگهداری معادن» جزو چرخه این صنعت بوده و کمیسیون صنایع و معادن میتواند نقش مهمی در این زمینه ایفا کند.
خبر تشکیل کمیته صنعت هستهای در کمیسیون صنایع و معادن را آقای باستانی سخنگوی این کمیسیون مطرح کرده است.
کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس دهم نیز از دیگر کمیسیونهای مهمی است که بنا دارد کمیتهای با محوریت «هستهای و نظارت بر بعد حقوقی برجام» تشکیل دهد.
آقای کاظمی عضو کمیسیون حقوقی و قضایی در مصاحبه با خبرنگار ما میگوید « از آنجایی که بخش اعظمی از برجام حقوقی است میطلبد تا کمیتهای در کمیسیون قضایی و حقوقی برای نظارت بر بعد حقوقی برجام تشیکیل شود».
وی میافزاید« تشکیل کمیته هستهای در کمیسیون حقوق و قضایی مطرح خواهد شود تا با تشکیل چنین کمیتهای بر بعد حقوقی برجام نظارت شود».
به گفته وی، «تشکیل کمیته هستهای در کمیسیون حقوقی و قضایی تقریبا قطعی است».
هرچند کمیسیونهای «اقتصادی» و « برنامه، بودجه و محاسبات» بنا ندارند کمیتههستهای تشکیل دهند اما بارها بر حمایت از صنعت هستهای از جمله حمایت اعتباری تاکید کردهاند.
مجلس شورای اسلامی 19 بازوی «عملیاتی» و «نظارتی» شامل 13 کمیسیون تخصصی و 6 کمیسیون خاص در اختیار دارد و قطعا از ظرفیت همه این کمیسیونها در حُسن نظارت بر اجرای برجام استفاده خواهد کرد.
به گفته آقای امیرآبادیفراهانی عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی، 26 تیرماه موعد ارائه اولین گزارش «برجامی» کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به صحن علنی خواهد بود.
بنابراین باید سه هفته صبر کرد و دید که اولین آزمون «برجامی» مجلس دهم چه محتوا و پیامدهایی خواهد داشت؟
گزارش: وحید عظیمنیا