ثبت جهانی گبه و فرش قشقایی
گبه فارس و فرش قشقایی ثبت جهانی شدند.
به گزارش خبرگزاری صداو سیما، رییس اداره فرش دستباف سازمان صنعت، معدن و تجارت استان فارس گفت: فرش قشقایی و گبه فارس در سازمان جهانی مالکیت معنوی (WIPO) ثبت شده اند و این گواهی بین المللی پس از ماه مبارک رمضان به زودی در آیینی رونمایی می شود.
سازمان جهانی مالکیت فکری وایپو یکی از 16 آژانس تخصصی سازمان ملل است که با امضای تفاهمنامه ای در استکهلم سوئد در سال 1967برای تشویق آثار خلاقانه و با هدف حمایت از مالکیت معنوی در جهان تاسیس شد.
رییس اداره فرش دستباف سازمان صنعت، معدن و تجارت فارس گفت: از ویژگی های گبه فارس طرحها و نقشهای ذهنی بافت، تبعیت نکردن از قواعد خاص و قرینگیها در ایجاد نقوش، استفاده از رنگرزی گیاهی – سنتی، ترکیب بندی رنگ ها و استفاده از رنگهای شاد و زیبا، استفاده از رنگ طبیعی پشمها، نرمی و لطافت خاص آن و استفاده از خامههای دست ریس است.
مجید عباسی افزود: بافت گبه بیشتر در مناطق عشایرنشین فارس و شهرستانهای فیروزآباد، کازرون، نورآبادممسنی، شیراز، آباده و مرودشت رایج است.
کشورهای آلمان، ایتالیا، اسپانیا، کشورهای آسیای شرقی از جمله ژاپن و ترکیه از مشتریان اصلی گبه های فارس هستند.
هنر قالیبافی ایل قشقایی، حدود 600 سال سابقه دارد و در حال حاضر180 هزار بافنده فرش دستباف در فارس فعال هستند.
هم اینک کشورهایی مانند پاکستان، هند و نپال در زمینه تولید گبه و صادرات آن فعال هستند و حال آن که این محصول ریشه در ایران و استان فارس دارد و با ثبت جهانی آن، می توان از عرضه محصولات سایر کشورها با عنوان گبه به بازارهای بین المللی جلوگیری کرد.