پخش زنده
امروز: -
قدیمی ترها می گویند : طعم و مزه میوه و سبزی ها و حتی نانی که در گذشته مصرف می کردند با حالا خیلی تفاوت دارد .
به گزارش واحد مرکزی خبر؛ خیلی از ما هم وصف سبزی های خوش طعم ، انارهای یاقوتی پرآب و نان خوشبوی قدیم را از آنها شنیده ایم وقتی علت این طراوت و تازگی و طعم و بوی دلپذیر را از کارشناسان می پرسی می گویند : امروزه استفاده بیش از حد کود و سم و مواد شیمیایی ، علاوه بر اینکه از غنای محصولات کشاورزی می کاهد در طعم و مزه آنها نیز تاثیر می گذارد و در نهایت منجر به تولید محصولاتی می شود که برای ارگانیسم بدن هم مضر است .
چند سالی است موضوع تولید محصولات کشاورزی بدون استفاده از روش های شیمیایی با تولید محصول پاک ( یعنی محصولی که در تولید آن از سموم شیمیایی استفاده نمی شود یا اگر استفاده شود بسیار محدود و تحت نظر کارشناسان خواهد بود ) در کشور مطرح و مورد توجه قرار گرفته است .
افشین صفوی مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه می گوید : بر اساس برنامه توسعه پنجم 25 درصد از سطح زیر کشت محصولات زراعی و باغی کشور باید زیر پوشش برنامه مدیریت تلفیقی آفات ( یعنی استفاده از روش های زراعی مکانیزه و مبارزه غیر شیمیایی دفع آفات بیولوژیکی ) قرار گیرد و از روش های شیمیایی به عنوان آخرین راهکار با نظر کارشناسان گیاه پزشکی و در زمان های تعیین شده استفاده شود .
در این میان استان کرمانشاه با 948 هزار هکتار زمین زراعی و باغی به عنوان قطب کشاورزی کشور توانسته است در سال های اخیر گام های مؤثری در تولید محصول پاک بردارد ؛ تا جایی که به گفته مسئول دفتر محیط زیست و توسعه پایدار سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه این استان در زمینه تولید محصولات سالم ، یکی از استان های برتر کشور محسوب می شود .
فرشاد زندیان می گوید : ما در برنامه ریزی هایمان توسعه استفاده از کودهای آلی و ورمی کمپوست به جای کودهای شیمیایی و همچنین جایگزینی مبارزه بیولوژیک با آفات و سموم به جای مبارزه شیمیایی را مورد توجه قرار داده ایم و به همین منظور از 2 سال پیش ورود کودهای شیمیایی به شهرستانی چون پاوه ممنوع شده و حالا بخش زیادی از تولیدات این شهرستان را محصولات سالم تشکیل می دهد .
کارشناسان متعقدند در یک فرآیند کشت ، محصولات ارگانیک یا پاک زمانی که در معرض خطراتی چون خشکی ، گرما ، بارندگی های مفرط یا هوای سرد خارج از فصل قرار میگیرند ، عملکرد بهتری نسبت به محصولات رایج دارند ، همچنین محصولات ارگانیک مقاومت بیشتری در برابر آفات و بیماری ها دارند .
از سویی گفته می شود ارزش اقتصادی محصولات کشاورزی پاک در دنیا ، نسبت به محصولات معمولی چهار تا هفت برابر است و چنانچه کشاورزان بتوانند محصول پاک تولید و صادر کنند ، ارزش صادرات کشاورزی و میزان ارزآوری آنها نیز چهار تا هفت برابر بیشتر می شود .
به گفته افشین صفوی مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی برای تولید محصول پاک و مبارزه بیولوژیک با آفات و سموم در استان کرمانشاه در سال 1390 ، سه مرکز تولید حشرات مفید در شهرستان های کرمانشاه و هرسین راه اندازی شد و در این مراکز 7 میلیون زنبور براکون تولید شد.
از سوی دیگر ازآنجا که کرمانشاه از استان های برتر کشور در تولید نخود است و سالانه 140 هزار هکتار از مزارع استان زیر کشت این محصول قرار می گیرد و در سال های اخیر نیز کشت مکانیزه این محصول در استان در حال گسترش است لذا می توان امیدوار بود در مدت زمانی کوتاه نخود کرمانشاه به عنوان محصول پاک به بازار عرضه شود .
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه می گوید : امسال در استان کرمانشاه و در سطح 3 هزار هکتار از مزارع این استان محصول نخود پاک تولید می شود که در آمدزایی قابل توجهی برای کشاورزان خواهد داشت .
محصول دیگری که امسال در کرمانشاه به صورت پاک روانه بازار می شود گوجه فرنگی است .
امسال در سطح هزار هکتار از مزارع گوجه فرنگی نیز زنبورهای براکون رها سازی شده اند .
علاوه بر این به گفته مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه 23 هزار و 500 فرمول مخصوص شب پره مینور که ( نوعی مبارزه غیر شیمیایی است) در بین کشاورزان کرمانشاهی در حال توزیع است .
افشین صفوی می افزاید : 15 هزار تله هم به رایگان بین کشاورزان توزیع شده است که بازهم مصرف سم را تا حد زیادی پایین آورده است.
او می گوید : 173 کارشناس گیاه پزشکی در 601 مرکز بر تولید محصولات پاک نظارت دارند .
علاوه بر دو محصول نخود و گوجه فرنگی امسال تلاش هایی هم در کرمانشاه برای تولید گیلاس ،انگور و خیار سالم در حال انجام است که به گفته مسئولان روش های غیر شیمیایی دفع آفات این محصولات به باغدارن آموزش داده شده است .
تولید محصولات پاک در کرمانشاه تنها به حوزه های زراعی و باغی محدود نشده است بلکه در تولید سایر فرآورده های شیری و گوشتی هم چنین رویکردی از سالها پیش مورد توجه قرار گرفته است تا جایی که تولیدات یک باب مرغداری در شهرستان روانسر تولیدات صد در صد پاک روانه بازار می کند ؛ در دور دوم سفر هیئت دولت به استان کرمانشاه ، وزیر وقت جهاد کشاورزی ضمن بازدید از این مرغداری خواستار الگوسازی از این ابتکار در سطح کشور شد .
به نظر می رسد تداوم این تلاش ها برای افزایش محصولات پاک و سالم در کرمانشاه می تواند این استان را به الگویی ملی درکشور تبدیل کند .