بارندگی ها در سال جاری آبی افزایش یافته اما صرفه جویی همچنان یک ضرورت است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ؛ محسن ذیحجه زاده مدیر کل دفتر برنامه ریزی تلفیقی شرکت مدیریت منابع آب ایران در مصاحبه با رادیو اقتصاد گفت : کشور ایران در منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد و محدودیت منابع آب در مقایسه با میزان نیازها همیشه پایدار است .
وی افزود: پایداری این محدودیت و کم آبی ایجاب می کند که در هر شرایطی اعم از بهبود بارندگی ها و ذخایر سدها همچنان مصرف بهینه ، درست و به موقع از منابع آب با حداکثر ارزش افزوده در اولویت بخشهای صنعتی ، کشاورزی و شرب باشد.
ذیحجه زاده گفت : برغم اینکه بارندگی ها در سال آبی جاری افزایش نشان می دهد ، همچنان استانهای اصفهان ، کرمان ، خراسان جنوبی و فارس و برخی مناطق دیگر با مشکل کمبود آب مواجه هستند و برای عبور بدون مشکل از دوره تابستان به همراهی و همیاری همه شهروندان و مشترکین و همچنین همکاری مسئولان و نهادها نیاز داریم .
وی افزود : تغییر اقلیم ادامه دارد و آب در دسترس هر روز کاهش می یابد و باید خود را با شرایط حال و آینده منطبق کنیم و برنامه جامع تامین آب برای تمامی شهرها و شهرستانهای کشور تدوین و تهیه شود.
مدیر کل دفتر برنامه ریزی تلفیقی شرکت مدیریت منابع آب ایران افزود: باید کشاورزی ما به سمت استفاده از سامانه های آبیاری نوین حرکت کند و کشت گلخانه ای که با وجود مصرف اندک آب ، بهره وری بالایی هم دارد مورد توجه قرار گیرد .
شاخص دسترسی به منابع آب به " کمبود آب ، تنش شدید آبی ، تنش آبی قابل تحمل ، نرمال و مرطوب " تقسیم می شود ، هیچ استانی در وضع قابل تحمل ،نرمال و مرطوب قرار ندارد.
کم آبی یعنی مجموعه آبی که داریم به اندازه مصرف نیست و به عبارت دیگر برای جمعیت منطقه کافی نیست و تنش آبی شدید یک پله بالاتر از کم آبی است که اگر مشترکان صرفه جویی نکنند با مشکل مواجه می شوند و مصرف بیشتر از ذخایر آبی است.
کارشناسان معتقدند با انتقال کشت گوجه فرنگی و خیار به گلخانه 3 میلیارد مترمکعب آب صرفه جویی خواهد شد.
با کشت گوجه فرنگی و خیار در گلخانه 3 برابر حجم مخزن سد کرج آب صرفه جویی می شود و توسعه گلخانه از طرحهای محوری وزارت جهاد کشاورزی است و برای ارائه تسهیلات به کشاورزان هیچ محدودیتی نداریم.
تولید بذرهای مقاوم به شوری و تنش کم آبی از دیگر اقدامات برای افزایش بهره وری مصرف آب است.
پیش بینی می شود تابستان امسال 301 شهر در تنش آبی قرار گیرد.
جمعیت این تعداد شهر 35 میلیون نفر است و جمعیت 78 شهر از این مجموعه هر کدام به حدود 100 هزار نفر می رسد.
پیش بینی می شود شیراز در پیک مصرف تابستان امسال دچار تنش آبی شود و براین اساس خط دوم انتقال آب از سد درودزن در حال اجرا و تونل خط انتقال آن نیز در حال ساخت است که البته این طرح در پایان سال 96 به پایان می رسد.
اصفهان نیز یکی دیگر از شهرهایی است که تابستان امسال دچار تنش آبی می شود چون سد زاینده رود شرایط سختی پیش رو دارد و کمترین حجم آب را پشت این سد داریم.
بیش از 5 میلیون نفر تحت پوشش سامانه ابرسانی اصفهان و یزد و روستاهای اطراف آن هستند.
کرمان شهر دیگری است که در تابستان پیش بینی می شود با تنش آبی مواجه شود انتقال آب از سد صفا به کرمان و تونل انتقال آب این خط نیز در حال اجراست و برای تامین لوله های انتقال آب نیز فاینانس انجام دادیم که پیش بینی می شود در پایان سال96 به بهره برداری برسد.
هم اکنون 10 هزار متر مکعب آب شیرین کن در بوشهر وارد مدار شده است و تلاش می کنیم نیروگاه اتمی بوشهر نیز 35 هزار متر مکعب آب از طریق آب شیرین کن که در حال ساخت است در اختیار این شهر قرار دهد.
استان های فارس و کرمان و همچنین مرکز فلات مرکزی ایران که بارش مناسب نداشت در تابستان با مشکلات آبی مواجه می شود.
امسال از نظر بارش نسبت به دو سال گذشته وضع بهتری داریم اما مشکلات آبی همچنان ادامه دارد و از مردم خواست در مصرف آب در تابستان صرفه جویی کنند.
میانگین بارش در کشور از ابتدای سال آبی جاری (اول مهر) تا کنون به 222 میلی متر رسید که 22 درصد افزایش نشان می دهد.
این میزان بارش در زمان مشابه پارسال 182 میلی متر و در دراز مدت 225 میلی متر بوده است؛ که یک درصد نسب به دراز مدت کاهش نشان می دهد.