امروز بلندترین روز ماه رمضان است
امروز 31 خرداد مصادف با 14 رمضان بلندترین زمان روزه داری در ماه مبارک رمضان است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، همچنین فردا اول تیرماه مصادف با 15رمضان و پس فردا دوم تیر مصادف با 16رمضان که از طولانی ترین زمان های روزه داری در ماه رمضان بشمار می روند، خورشید دیرتر از بقیه روزهای سال غروب می کند و روزه داران طولانی ترین زمان روزه داری خود را در این ماه مبارک تجربه می کنند.
از نظر اوقات شرعی نیز هنگام اذان صبح 4:02 دقیقه بامداد و هنگام اذان مغرب 20:45 دقیقه است.
اما چرا مدت روز طولانی تر می شود؟
انقلاب تابستانی یا روز 31 خرداد (روز ساعت های آفتابی) از لحاظ نجومی اول تابستان است و خورشید در حرکت سالانه خود در اول تابستان در شمالی ترین نقطه شرق طلوع و در شمالی ترین نقطه غرب غروب می کند و با زیاد شدن زاویه حرکتی خورشید در آسمان، خورشید باید مسافت بیشتری را در آسمان بپیماید و ما در این زمان شاهد بلندترین روز و کوتاه ترین شب سال هستیم.
می دانیم که در اواخر زمستان و اوایل بهار طول روز و شب تقریبا با هم برابرند بعد از آن کم کم روزها بلندتر می شوند تا جایی که اواخر خرداد و اوایل تیر شاهد بلندترین روزها هستیم. سپس طول روزها آرام آرام کم می شود تا در اواخر شهریور و اوایل مهر مدت زمان روز و شب دوباره برابر می شود. از این زمان طول روز شروع به کم شدن می کند تا در اواخر آذر و اوایل دی شاهد کوتاه ترین روزهای سال و بلندترین شب های سال هستیم. از این زمان دوباره روزها بلند می شود و این چرخه به همین ترتیب ادامه پیدا می کند.
به طور خلاصه اول فروردین را که طول روز و شب با یکدیگر برابر است "اعتدال بهاری" و اول تیرماه را که بلندترین روز سال است "انقلاب تابستانی" می نامند.
به همین ترتیب اول مهر که طول روز و شب برابر است "اعتدال پاییزی" و اول دی که کوتاهترین روز سال است "انقلاب زمستانی" نام می نهند.
از اوایل فروردین تا اواخر شهریور، نیمکره شمالی رو به خورشید قرار می گیرد و خورشید با زاویه عمودتری به سطح نیمکره شمالی می تابد یعنی مقدار انرژی که هر متر مربع از این بخش زمین دریافت می کند بیشتر می شود همچنین در این وضعیت طول روز بلندتر است و زمان روزه داری بیشتر می شود.
به عبارت تخصصی تر، مدار حرکت زمین با دایره البروج (مدار فرضی خورشید) 23/5 درجه اختلاف دارد و در نقطه انقلاب تابستانی زمین به بالاترین حد خود و بیشترین اختلاف با دایره البروج می رسد که برابر با 23/5 درجه است که این اختلاف در انقلاب زمستانی برابر با23/5 - است.
ولی از انقلاب تابستانی به بعد خورشید از شمالی ترین نقطه شرق و غرب فاصله گرفته و رفته رفته به نقطه شرق و غرب واقعی نزدیک می شود تا اعتدال پاییزی که در این زمان به علت حد وسط حرکتی خورشید در آسمان نسبت به انقلاب زمستانی و تابستانی زمان شب و روز با هم برابرند به مانند اعتدال بهاری (جشن نوروز).
گزارش از: مرتضی اذانی