آگاهی بخشیدن، راهکار مقابله با عادتهای نادرست کودکان
فلفل زدن؛ دعواکردن و جدال بر سر کوتاهی ناخن هیچ کدام نمیتواند مانع از عزم یک کودک در کاهش عادت ناخن جویدن باشد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ مطالعات نشان می دهد 30 درصد کودکان 7 تا 10 سال و 45 درصد نوجوانان ناخنهای خود را می جوند عادتی که با پا نهادن به دوران جوانی کم کم از زندگی نوجوان رخت بر می بندد.
دکتر عباس مومن زاده متخصص اطفال در این زمینه گفت: از جمله دلایلی که موجب ناخن جویدن کودک و نوجوان می شود، این است که او سعی می کند با انجام این کار از میزان استرس خود بکاهد.
وی ادامه داد: در کشور ما نیز آمارها نشان می دهد، یک سوم کودکان دبستانی، نیمی از نوجوانان دوره راهنمایی جویدن ناخن را در عادات رفتاری خود قرار داده اند که این رفتار ناصحیح مشکلاتی از جمله بیماری های جسمی از جمله عفونت های قارچی، باکتریایی و ویروسی را تشدید می کند.
دکتر مومن زاده گفت: این اختلال در کودکان به تغییر ساختار دندان ها نیز می انجامد و حتی ناخن قرمز شده و موجب ایجاد درد در ناحیه آسیب دیده می شود.
این متخصص عفونی اطفال اظهار داشت: معمولاً کودکانی که عادت ناخن جویدن دارند دچار اضطراب و افسردگی هستند و از ترس سرزنش دیگران این کار را مخفیانه یا در هنگام خواب انجام می دهند.
دکتر مومن زاده گفت: از آنجا که نقش والدین در کاهش استرس و هیجان های منفی کودک و نوجوان بسیار حایز اهمیت است بنابراین به نظر می رسد والدین و به خصوص مادران نباید زمینه را برای شکل گیری این عادت غلط در کودکان فراهم کنند.
وی افزود: آگاهی بخشیدن درخصوص مشکلاتی که این عادت غلط می تواند برای کودک ایجاد کند و همچنین تصویرسازی درست برای کودک از طریق مقایسه ناخن سالم و جویده و طرح موضوع در قالب داستان و تخیل پردازی راهکارهای مناسبی در سنین کودکی است.
آنچه مسلم است رفتارهای قهرآمیز تهدید و مقابله با روش هایی همچون فلفل زدن نه تنها در از بین بردن این عادت غلط نقشی ندارد بلکه آن را به عادتی مخفیانه و پناهی برای استرس های کودک مبدل می سازد.
دکتر زهرا یداللهی در این خصوص گفت: گام نخست در ترک این عادت شناسایی موقعیت های استرس زاست، برای مثال اگر کودک هنگام تماشای برنامه تلویزیونی خاص ناخن می جود، او را سرگرم کنید و نسبت به آنچه مضطرب است آگاه کنید، همچنین با تعیین پاداش برای کنترل عادت غلط کودک او را در ترک این رفتار نادرست تشویق کنید.
وی با بیان اینکه رفتار والدین کودکی که این گونه عادات غلط دارد نیز بسیار حایز اهمیت است ادامه داد: گاهی ممکن است عملکرد والدین و اطرافیان و باید نبایدهای بیش از حد، زمینه این رفتار و کاهش اعتماد به نفس برای کودک باشد و او برای رفع نگرانی خود به اینگونه عادات پناه می برد.
دکتر یداللهی با تاکید براینکه به هیچ عنوان والدین نباید به این عادت فرزند خود واکنش نشان دهند گفت: بهتر است ضمن حفظ حریم کودک درباره این عادت با او صحبت کنید؛ اما درباره رفتارش قضاوت نکنید و حتی سعی کنید با الگوهای کارتونی محبوب کودک و انرژی بخشیدن به او؛ او را در ترک این عادت نادرست همراهی کنید.
وی افزود: البته این عادت در سنین نوجوانی بیشتر در فصل امتحانات دیده می شود که باز هم ریشه در استرس و نگرانی نوجوان دارد و کوتاه کردن مداوم ناخن ها در این سن کمک شایانی به بهبود این رفتار نوجوان می کند.
به طور حتم والدین در مواجهه با مشکلاتی از این دست نیازمند آموزش هستند تا بتوانند با روشی درست ضمن حفظ آرامش و امنیت کودک خود سعی در حل مشکل وی داشته باشند.
گزارش از: طیبه کارگر