شرکت های دانش بنیان ، زیربنای توسعه صنعت نفت در سال اقتصاد مقاومتی
تغییر رویکرد از خام فروشی به فروش فراورده ، تبدیل طلای سیاه به محصولات پتروشیمی همراه با داخلی سازی...
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما ؛ تغییر رویکرد از خام فروشی به فروش فراورده ، تبدیل طلای سیاه به محصولات پتروشیمی همراه با داخلی سازی فن اوری صنعت نفت و تسیهل در ایجاد زیرساخت های صادرات گاز ، چهار رویکرد صنعت نفت در سال 95 است.
توسعه میادین مشترک و صنایع پایین دستی نفت ، گاز و پتروشیمی محور توسعه صنعت نفت است ، سالی پرکار برای این صنعت که افت قیمت نفت هم به عنوان عاملی شتاب دهنده برای رونق و گسترش شرکتهای دانش بنیان در این صنعت شده است.
اجرای 120 طرح پژهشی دانش بنیان
کاتوزیان رئیس پژوهشکده صنعت نفت می گوید: امسال 120 طرح در پژوهشگاه طراحی شده که 95 درصد از این طرح ها مربوط به متقاضیانی است که با طرح مشکلات شان مراجعه کردند.
وی می افزاید : "در صنایع پایین دستی بسیاری از نیازها از جمله واحدهای پالایشگاهی و پتروشیمی را با قیمت های گزاف از دیگران تهیه می کردیم که ما توانستیم با بومی سازی دانش آن در کشور، واحدهای مختلف پالایشگاهی و پتروشیمی را در کشور ایجاد کردیم ."
صنعت نفت با اتکای به شرکتهای دانش بنیان ایجاد شده در این صنعت گام های بعدی خود برای کاستن از وابستگی و تکمیل زنجیره های تولید را محکم تر بر می دارد و بومی سازی و تجاری سازی 10 گروه کالای پرمصرف این صنعت را در اولویت خود قرار داده است ، رویکردی که میزان خود اتکایی این صنعت را به حدود 90 درصد می رساند.
تجاری سازی 10 کلای پرمصرف صنعت نفت
پرویز سنگین مدیرکل تجاری سازی فناوری و ساخت وزارت نفت می گوید : طرح تجاری سازی 10 قلم از تجهیزات پرمصرف صنعت نفت اغاز شده است.
وی می افزاید : این طرح که از چهار سال پیش کلید خورده است از یک سال و نیم پیش با تشکیل کارگروه حمایت از ساخت داخل و مصوبه هیات دولت برای اجرا به شرکت ملی نفت ایران ابلاغ شده است.
وی با بیان اینکه تاکنون نیمی از مسیر امور اجرایی ساخت داخل این 10 قلم کالای مورد نیاز صنعت نفت انجام شده است، افزود : امسال 45 هزار میلیارد ریال اعتبار پیش بینی شده است و تاکنون 52 قرارداد با شرکتهای دانش بنیان سازنده این تجهیزات منعقد شده است.
این مقام وزات نفت تاکید کرد : با تجاری سازی این 10 قلم کالای مورد نیاز صنعت نفت میزان خود اتکایی این صنعت به حدود 90 درصد می رسد.
مدیرکل تجاری سازی فناوری و ساخت وزارت نفت می افزاید : تولید رقابتی به لحاظ قیمت تمام شده تولید و فن اوری و انتقال دانش فنی شرط اصلی قراردادها با شرکت های دانش بنیان داخلی است.
وی با بیان اینکه با به ثمر نشستن تجاری سازی این 10 قلم کالای مورد نیاز صنعت نفت زمینه برای تولید دیگر اقلام مورد نیاز این صنعت در داخل کشور نیز فراهم خواهد شد، می گوید : تجهیزاتی که تاکنون قرارداد ساخت انها با تولید کنندگان داخلی منعقد شده است عمدتا در زمینه تجهیزات سرچاهی ، درون چاهی، پمپ های سرچاهی و درون چاهی، انواع لوله ، الکتروموتورهای ضد انفجار و دور متغیر ، مته ها، لوله ها ، فولاد آلیاژی و پیل های هوشمند ، ماشین های دوار، و توربین های گازی است.
بومی سازی تجهیزات سرچاهی چا های نفت و گاز
محمود کریمی مدیر بازاریابی و فروش ماشین سازی اراک در این زمینه به خبرگزاری صداوسیما می گوید : این گروه صنعتی مراحل مهندسی وطراحی ساخت تجهیزات سرچاهی مورد نیاز صنعت نفت را آغاز کرده است.
وی می افزاید : ماشین سازی اراک از بزرگترین شرکت های ماشین سازی کشور است که با ایجاد زیرساخت های لازم در دوران دشوار تحریم توانسته است بسیاری از تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت را طراحی و تولید کند.
کریمی می گوید : در حال حاضر این شرکت با اتکای به تجربه و توان اجرایی نیروهای متخصص بومی قادر به تولید تجهیزات سرچاهی چاه های نفت و گاز در کشور است و تولیداتی که به لحاظ کیفیت و قیمت تمام شده است با بهترین نمونه های خارجی خود رقابت می کند.
کریمی می افزاید : "ماشین سازی اراک قادر به تولید سالانه 150 دستگاه از تجهیزات سر چاهی است و فن اوری این تولیدات را کاملا بومی کرده است."
بهر برداری از میادین مشترک
قطع وابستگی به قطعات پرمصرف صنعت نفت ، برنامه ریزی برای افزایش بهره برداری از میادین نفتی را تسهیل کرده رویکردی که تاکنون به رشد 280 هزار بشکه ای برداشت از میادین مشترک منجر می شود.
رکن الدین جوادی معاون وزیر نفت هم با اشاره به افزایش 280 هزار بشکه ای برداشت از مخازن نفتی تا مهر امسال به خبرگزاری صداوسیما می گوید: این افزایش ظرفیت در چارچوب برنامه ابلاغی از سوی معاون اول رئیس جمهوری و تکلیف تعیین شده برای وزات نفت درسالجاری تعیین شده است.
وی می افزاید : ظرفیت برداشت از پارس جنوبی تا پایان امسال با 140 میلیون متر مکعب افزایش نسبت به اسفند پارسال به 540 میلیون متر مکعب می رسد.
جوادی می گوید : باید مراحل 17 و 18 و 19 به اضافه مراحل 20 و 21 پارس جنوبی به بهره برداری برسد و تلاش می کنیم مراحل 22 تا 24 این پروژه نیز برای نیمه نخست سال اینده به اتمام برسد.
جوادی ، توسعه میادین نفتی غرب کارون را از دیگر تکالیف بخش نفت و گاز در قالب برنامه های اقتصاد مقاومتی اعلام می کند و می افزاید : تا پایان خرداد امسال مرحله نخست توسعه میدان نفتی یادآوران با ظرفیت 85 روزانه هزار بشکه به بهره برداری می رسد ، همچنین مرحله نخست طرح توسعه آزادگان شمالی نیز با ظرفیت روزانه 75 هزار بشکه تا پایان تیرامسال بهره برداری خواهد شد.
وی می گوید: مرحله نخست طرح توسعه میدان یاران شمالی هم قرار است با ظرفیت روزانه 30 هزار بشکه تا پایان مهر ماه به بهر برداری برسد ، علاوه براین مرحله دوم فاز نخست آزادگان جنوبی با ظرفیت روزانه 80 هزار بشکه تکمیل خواهد شد.
جوادی می افزاید : در حوزه توسعه میادین مشترک نیز مرحله نخست فاز اول میدان آذر با ظرفیت 35 هزار بشکه بعد از 14 سال در آذر امسال تکمیل می شود ، همچنین فاز نخست لایه نفتی پارس جنوبی که طی دوسال گذشته 60 درصد پیشرفت فیزیکی داشته در دهه فجر امسال با 30 هزار بشکه در روز بهره برداری می رسد.
وی می گوید: مجموعه راهبردهای طراحی شد در صنعت نفت بر توسعه میادین مشترک متمرکز شده است و مراحل دوم توسعه میادین نفتی یادآوران، آزادگان شمالی، آزادگان جنوبی، آذر و فازد دوم لایه نفتی پارس جنوبی امسال آغاز خواهد شد.
معاون وزیر نفت خاطر معتقد است : فعالیت در دیگر میادین مشترک نیز امسال دنبال خواهد شد و میدان فرزاد B و میدان مشترک بلال تا پایان سال جاری به نتیجه خواهد رسد همچنین امسال میدان سلمان راه اندازی شد و امیدواریم ظرفیت این میدان با دو دکل جدید مستقر شده به 500 میلیون فوت مکعب برسانیم.
وی توجه به انتقال دانش فنی و حرکت در جهت تقویت شرکت های دانش بنیان را از دیگر الویت های طراحی شده برای صنعت نفت عنوان کرده می افزاید : با توجه به 9 قرارداد امضا شده با دانشگاه های کشور در سال گذشته مراحل تصویب RFD این قرار دادها به انجام رسیده و تامین اعتبار لازم انجام شده است و پیش بینی می شود عملکرد این بخش در سالجاری سه برابر پیش بینی ها باشد.
تلاش برای کاستن از خام فروشی رویکردی که است که ترجمه ان در صنعت نفت با توسعه صنعت پتروشیمی مفهوم پیدا می کند و دوازده طرح پتروشیمی امسال به بهره برداری می رسد ، صادرات 20 میلیارد دلاری محصولات پتروشیمی امسال قرار است ، افزایش یابد.
افزایش 10 درصدی صادرات محصولات پتروشیمی
عباس شعری مقدم نایب رئیس هیات مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی به خبرگزاری صداوسیما می گوید : با تحقق اهداف طراحی شده درامد کشور از محل صادرات محصولات پتروشیمی امسال 10 درصد افزایش می یابد.
وی می افزاید : در حال حاضر درامد کشور از تولیدات صنایع پتروشیمی سالانه 20 میلیارد دلار است که نیمی از این مبلغ صرف مصارف داخلی می شود و نیمی دیگر به صادرات اختصاص می یابد.
شعری مقدم می گوید : اشتغالزایی ، محرومیت زدایی و ایجاد درامد از محل صادرات مهم ترین اهداف طرحهای پتروشیمی در کشور است ضمن اینکه پتروشیمی به عنوان صنعتی دانش بنیان نقش محوری در کاهش خام فروشی در بخش نفت و انرژی دارد.
نایب رئیس هیات مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی می افزاید : امسال طرحهایی همچون پتروشیمی کردستان و مهاباد با هدف محرومیت زدایی و اشتغالزایی در مناطق محروم به بهره برداری می رسد و طرحی مانند پتروشیمی مرودشت با هدف تولید کود شیمیایی مورد نیاز کشاورزان و البته صادرات ان از دیگر طرح هایی است که با هدف تامین نیاز داخل و ارزاوری تکمیل می شود.
شعری مقدم می افزاید :در همین چارچوب طرح های متعدد پتروشیمی نیز در حاشیه خلیج فارس طراحی شده است که جنبه صادراتی و درامدزایی و کاستن از خام فروشی انها بر دیگر ویژگی های ان برتری دارد.
وی می گوید : صنعت پتروشیمی از ابعاد مختلف در زندگی روزمره مردم نقش افرین است از صنایع بسته بندی گرفته تا پوشاک و لوازم بهداشتی و درمانی ؛ محصولی را نمی توان یافت که مواد پتروشیمی در ان نقش افرین نباشد.
نایب رئیس هیات مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به نقش راهبردی صنعت پتروشیمی در تحقق اقتصاد مقاومتی گفت : درون زایی و برون نگری دو هدف راهبردی در اقتصاد مقاومتی است که صنعت پتروشیمی مصداق عینی این سیاستها محسوب می شود.
براساس ابلاغیه معاون اول رئیس جمهور در قالب سیاستهای شعار امسال یعنی اقتصاد مقاومتی ، اقدام و عمل قرار است دوازده مجتمع بزرگ پتروشیمی با سرمایه گذاری بخش های دولتی و غیر دولتی به بهره برداری برسد.
این دوازده طرح شامل طرح های پتروشیمی خرم آباد در استان لرستان، پتروشیمی سنندج و استان کردستان، پتروشیمی های مهاباد و شهدای مرودشت در استان شیراز، پتروشیمی کارون در ماهشهرپتروشیی کاوه در دیر، و پتروشیمی های کاویان ، پردیس ،مروارید، انتخاب، تخت جمشید، دالاهو، در عسلویه است.
افزیاش 13 میلیون تونی تولید متانول
اسماعیل قنبری مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی هم می گوید: ظرفیت کنونی تولید متانول در کشور 5 میلیون تن است که تا 4 سال آینده به 18 میلیون تن افزایش می یابد اما با توجه به کاهش قیمت متانول و توجیه نداشتن صادرات آن، تولید پروپیلن از متانول، خام فروشی در صنعت پتروشیمی را به سمت توسعه زنجیره ارزش در پایین دست هدایت می کند. با توجه به دستیابی به دانش فنی تولید پلی پروپیلن از پروپیلن قادریم زنجیره ارزشمند از تبدیل گاز به متانول، متانول به پروپیلن و پروپیلن به پلی پروپیلن را در کشور داشته باشیم.
اما تامین خوراک اصلی این واحدهای پتروشیمی به توسعه گاز گره خورده است ، گازی ها امسال قرار است در کنار تامین خوراک پتروشیمی ها و نیروگاه ها و البته گاز مورد نیاز مصارف خانگی و صنعتی ؛ صادرات خود به عراق وپاکستان را گسترش دهد.
گاز رسانی به 200 هزار خانوار
عزیزاله رمضانی معاون بین الملل شرکت ملی گاز از امادگی ایران برای تحویل گاز به عراق از خرداد ماه امسال خبر می دهد و در مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری صداوسیما می گوید: گازرسانی به یک میلیون و 200 هزار خانوار جدید در استانها و شهرهای دور افتاده را از دیگر تکالیف شرکت ملی گاز درسال جاری است و شرکتهای گازسراسر کشور در 31 استان برای اجرای پروژه های گازرسانی تجهیز شده اند.
رمضانی می افزاید : در کنار این عملیات گازرسانی ، چرخه کاملی از اشتغالزایی در بخش های ایجاد شبکه، لوله کشی ساختمان و فروش تجهیزات مورد نیاز در این مناطق ایجاد می شود ضمن اینکه از نفت گاز و سوخت مایع مصرفی در این مناطق نیز می توان برای صادرات و کسب ارزش افزوده بیشتر استفاده کرد.
وی با بیان اینکه کاهش نیم درصدی هدررفت در شبکه گاز کشور از دیگر تکالیف و برنامه های این بخش در سالجاری است ، می گوید : هم اکنون مصرف سالانه گاز کشور 700 میلیون مترمکعب است که با توجه به هدف گذاری کاهش نیم درصدی در هدررفت گاز در شبکه گازرسانی کشور در کنار حفاظت از محیط زیست ارزش اقتصادی خوبی نیز عاید کشور خواهد شد.