چین صادرات کالاهای با کاربرد دوگانه به کره شمالی را ممنوع کرد
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از خبرگزاری فرانسه، چین صادرات مجموعه ای از فناوری ها را به کره شمالی ممنوع کرده است که می توان از آنها برای ساخت تسلیحات استفاده کرد.
این جدیدترین بخش از تلاش ها برای جلوگیری از برنامه هسته ای کره شمالی به شمار می رود که با محکومیت بین المللی روبرو است. وزارت بازرگانی چین فهرستی از کالاها را که صادراتشان به کره شمالی ممنوع است منتشر و اعلام کرد این اقلام می توانند در ساخت تسلیحات کشتار جمعی به کار گرفته شوند. آلیاژهای بسیار قوی آلومینیوم، تجهیزات جوشکاری لیزری و مجموعه ای از ترکیبات که می توان از آنها در ساخت تسلیحات هسته ای و شیمیایی استفاده کرد بخشی از این کالاهای ممنوعه به کره شمالی به شمار می رود.
این فهرست از کالاها با کاربرد دوگانه، پس از آن منتشر شد که آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرد به نظر می رسد کره شمالی تاسیسات تولید پلوتونیوم خود را مجددا راه اندازی کرده است.
وزارت بازرگانی چین در بیانیه ای که در پایگاه اینترنتی این وزارتخانه منتشر شده است اعلام کرد انتشار این فهرست بدین معنی است که چین به تحریم های جدید شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه کره شمالی پایبند است. شورای امنیت سازمان ملل متحد ماه مارس در واکنش به چهارمین آزمایش هسته ای کره شمالی که ماه ژانویه انجام شد تحریم هایی شدید را علیه این کشور اعمال کرد.
این فهرست جدید وزارت بازرگانی چین به فهرست قبلی این کشور در خصوص صادرات کالاهای ممنوعه به کره شمالی افزوده خواهد شد. فهرست قبلی چین سال 2013 پس از سومین آزمایش هسته ای کره شمالی در همان سال منتشر شد.
تحلیلگران زمانی که فهرست سال 2013 چین منتشر شد گفتند این اقدام نشانه ای مثبت است مبنی بر اینکه پکن در حال گام برداشتن در جهت اجرای تحریم های شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه پیونگ یانگ است، تحریم هایی که هدف از آنها برنامه هسته ای و موشکی بالستیک کره شمالی است.
در فهرست جدید چین نام دهها قلم کالا از جمله مواد مغناطیسی، فیبرهای شیمیایی و تجهیزات لیزری وجود دارد. در این فهرست همچنین به نام 12 ماده شیمیایی نیز اشاره شده است که می توان از آنها در ساخت تسلیحات شیمیایی استفاده کرد.
وزارت بازرگانی چین در بیانیه خود اعلام کرد از این کالاهای ممنوعه می توان در ساخت تسلیحات هسته ای، میکروبی یا شیمیایی استفاده کرد.
چین در گذشته از اعلام فهرستی کامل از کالاهای ممنوعه برای صادرات به کره شمالی خودداری کرده بود و این مسئله باعث شده است تا آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کند ارزیابی این موضوع که چین واقعا به اجرای تحریم ها علیه کره شمالی متعهد است یا خیر دشوار است.
چین بزرگ ترین شریک تجاری و تنها متحد کره شمالی به شمار می رود. تحلیلگران چینی بارها ابراز نگرانی کرده اند اگر سیاست های پکن در قبال پیونگ یانگ بسیار سخت گیرانه شود، کره شمالی ممکن است در معرض فروپاشی قرار گیرد.
آژانس بین المللی انرژی اتمی دوشنبه گذشته اعلام کرد نشانه هایی وجود دارد دال بر اینکه کره شمالی بازفرآوری هسته ای را آغاز کرده است. آژانس همچنین اعلام کرد این تحولات نشان می دهد فعالیت های تسلیحاتی کره شمالی در حال گسترش است.
کره شمالی سال 2013 متعهد شد همه تاسیسات هسته ای خود از جمله رآکتور اصلی در مجتمع هسته ای یونگبیون را که پیشتر تعطیل شده بود و بخش اصلی برنامه تسلیحات هسته ای پیونگ یانگ به شمار می رود مجددا فعال خواهد کند.
کره شمالی ماه سپتامبر اعلام کرد مجتمع هسته ای یونگبیون در حال فعالیت است و هدف از آن ارتقای « کمی و کیفی » تسلیحات هسته ای این کشور است.
آژانس بین المللی انرژی اتمی که هیچگونه دسترسی به کره شمالی ندارد و عمدتا با استفاده از ماهواره بر فعالیت های هسته ای این کشور نظارت دارد سال گذشته اعلام کرد نشانه هایی دال بر از سر گرفته شدن فعالیت در مجتمع هسته ای یونگبیون از جمله رآکتور اصلی این مرکز مشاهده کرده است.
یوکیا آمانو مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در در نشست فصلی شورای حکام آژانس گفت ازسرگیری فعالیت ها در این رآکتور پنج مگاواتی، گسترش تاسیسات مربوط به سانتریفوژها و فعالیت بازفرآوری، همگی نمونه هایی است که از فعالیت در مجتمع هسته ای یونگبیون حکایت دارد.
اطلاعات زیادی در مورد مقدار اورانیوم یا پلوتونیوم تسلیحاتی که کره شمالی در اختیار دارد یا توانایی این کشور در زمینه تولید هر کدام از این دو مواد، در دست نیست.