ضرورت مقابله جدی با قاچاق کالا، شناسایی گذرگاه های اصلی ورود کالای قاچاق ،توجه دولت به ظرفیتهای تولید داخلی در خریدهای خارجی و مشکلات فاعلان اقتصادی با سازمان امور مالیاتی محور اصلی این گفت و شنود دو ساعته بود.
ضرورت اعلام میزان واردات از مناطق ازاد
بحرینیان عضو اتاق ایران در این نشست به مشکل ورد کالا از مناطق ازاد تجاری اشاره کرد و گفت: گمرک آمار واردات مناطق ازاد را چندین سال است اعلام نمی کند در حالی که برای پی بردن به امار واقعی قاچاق دانستن این اطلاعات ضروری است.
توجه به توان داخلی در خریدهای خارجی
پورفلاح رئیس اتاق ایران و ایتالیا هم که از نزدیک در جریان تفاهمنامه های اخیر در مذاکرات با طرف های ایتالیایی است به بی توجهی دولت به توان ساخت داخل دولت در خریدهای خارجی اشاره کرد و گفت : ورشکسته شدن یا ورشکسته کردن برخی برندهای ملی فاجعه است.
بی اطلاعی از نرخ تسهیلات حمایت از صنایع
وی در بخش دیگر از سخنان خود خواستار شفاف سازی نرخ تسهیلاتی شدکه قرار است در قالب حمایت از صنایع در سالجاری تخصیص یابد و گفت : هنوز نرخ بهره 16 هزار میلیارد تومان تسهیلاتی که امسال برای کمک به تولید در نظر گرفته شده ، اعلام نشده است اما انجه که به گوش می رسد نرخ سود 18 تا 19 درصد است که اگر درست باشد کمکی به حال تولید نخواهد کرد.
ضرورت تامین مواد اولیه صنایع کوچک از دیگر مواردی بود که پورفلاح به ان اشاره کرد و افزود : مواد اولیه واحدهای کوچک و متوسط در واحدهای دولتی و عمومی داده نمی شود و همچنان این مواد یا در بورس یا از واحدهای بزرگ قابل تهیه است.
بانکها 15 درصد تسهیلات را حبس می کنند
جعفری رئیس اتاق بازرگانی استان مرکزی در این نشست با اشاره به اقدام بانکها در خصوص اجبار متقاضیان تسهیلات برای سپرده گذاری 15 تا 16 درصد مبلغ وام بصورت قرض الحسنه نزد بانک گفت: هر چند در ظاهر تسهیلات پرداختی با سود 18 تا 20 درصدی است اما درعمل نرخ سود برای تولید کننده بالای 30 درصد تمام می شود حالا کدام واحد تولیدی با این شرایط می تواند ادامه حیات دهد.
کم کاری سازمان امور مالیاتی
تولایی عضو هیات نمایندگان اتاق ایران هم به مشکلات فعالان اقتصادی با نظام مالیاتی اشاره کرد و گفت : قرار بود برای تعیین میزان مالیات گردش مالی کشف و زنجیره داد و ستدها پیدا شود اما سازمان مالیاتی این کار را نکرد و تاوان ان را از دیگران می گیرد.
وی می افزاید : امروز کالای تولیدی وارداتی و قاچاق در شبکه توزیع، عرضه می شود و در این شبکه از بخش قاچاق مطالبه مالیات بر ارزش افزوده نمی شود حتی برگه فروش هم خواسته نمی شود و همین امر به رونق قاچاق کمک کرده است.
واحدها صنفی فاقد شناسنامه یکه تاز بازار
تولایی خاطرنشان کرد : متاسفانه همین امر موجب شده است تا خرید از واحدهای صنفی معتبر متقاضی چندانی نداشته باشد اما در مقابل شاهد رونق خرید و فروش در واحدهای زیرپله ای باشیم که به هیچ ارگانی هم پاسخگو نیستند.
وی می افزاید : متاسفانه قانون به دلیل ضعف نیروی انسانی توان دریافت مالیات از برخی قسمتها را ندارد و به راحتی فرار مالیاتی دارند و توان این فرار را از تجار قانونمند و منضبط می پردازند.
عضو اتاق بازگانی ایران معتقد است : همه واحدهایی را که معاملات جعلی کرده اند باید توبیخ و جریمه شوند اما واحد تولیدی که از اول خط کالایش یا وارداتی بوده یا از واحدهای داخلی خرید کرده و مالیات ان را پرداخت کرده است به دلیل روند روبه رشد فعالیت صنوف بی هویت در فروش محصول با مشکل مواجه شده است چراکه سازمان امور مالیاتی صنوف شناسنامه دار را موظف کرده است به کسی جنس بفروشد که کد اقتصادی معتبر داشته باشد و پول نقد واریز کند.
وی خاطرنشان کرد : بیشتر این صنوف فاقد شناسنامه سالها است که با تولید کننده کار می کند نسیه هم می خرند ، همه زندگی تولید کننده هم در گرو همین کسبه است که کالا را برده است و حاضر نیست هیچ ردی از او باشد . رسما اعلام می کند اگر اسم ما جایی بیاید اموال شما را پس نمی دهیم اما سازمان امور مالیاتی باوجود انکه انها را می شناسد هیچگاه سراغ آنها نمی رود و با انها توافق کرده است اما تولید کننده ای را که پرداخت ها را انجام داده است دوباره جریمه می کند.
مالیات علی الراس واحدهای صنعفی متخلف
سید کامل تقوی نژاد بعد از شنیدن انتقادهای تند و جدی فعلان اقتصادی اینگونه پاسخ گفت : این سازمان تاکنون با فعالان اقتصادی و شرکت هایی که اسناد مالیاتی آنها مبتنی بر تخلف فاکتور فروش بوده بر اساس مالیات علی الراس رفتار نموده است.
رئیس سازمان امور مالیاتی گفت: 1500 شرکت که از کدها و فاکتورهای فروش جعلی استفاده می کردند سال گذشته شناسایی شدند و نام آنها در سامانه معاملاتی سازمان امور مالیاتی درج شده است.
جریمه 300 میلیاردی یک شرکت متخلف
وی اضافه کرد: هفته گذشته یک شرکت با تخلف 300 میلیارد اعتبار سازی، شناسایی و از آن 180 مهر جعلی ضبط شد که برای این شرکت 50 میلیارد تومان وثیقه در نظر گرفته شده است.
تقوی نژاد تاکید کرد : البته مالیات علی الراس به صورت موقتی است و زمان آن برای این قبیل شرکت ها به مدت 3 سال تعیین می شود.
تقوی نژاد گفت: محاسبه مالیات به این شیوه مختص شرکت هایی است که کد فروشی کرده اند و فاکتورهای آنها صوری است و باید به این نکته توجه داشت که این نوع شرکت ها، مکان خاصی ندارند و واهی بودن معاملات آنها محرز شده است.
رئیس امور مالیاتی افزود: معاملات این شرکت ها در سیستم بانکی منجر به تبادل هیچ پولی نشده و صرفا درصدی از معاملات به عنوان صدور فاکتور و حق العمل دریافت شده است.
کاهش نرخ سود بانکی و رشد اقتصادی
علی طیبنیا وزیر امور اقتصادی و دارایی بعد از شنیدن سخنان فعالان اقتصادی گفت : دولت بنا دارد نرخ سود بانکی را کاهش دهد و رشد اقتصادی را در ایران نهادینه کند.
وی با بیان اینکه اقتصاد باید از وضع کنونی خارج شود و به رشد 5 درصدی برسد ، افزود: یکی از مشکلات اصلی ما در سال 95 که فرآیند رشد اقتصادی را با مشکل تنگنای اعتباری مواجه می کند ، بالا بودن نرخ سود است.
طیب نیا خاطرنشان کرد : اگر رشد اقتصادی 5 درصدی از طریق افزایش تولید نفت حاصل شود پایدار و فراگیر نخواهد بود ، روی اشتغال تاثیر معنی ندارد و عامه مردم آن را نمی بینند.
انتقاد باید همراه با ارائه برنامه باشد
وی گفت:بخش خصوصی و دانشگاه ها به درجه ای از بلوغ رسیده اند که به جای صرفاً انتقاد می توانند برنامه ایجابی ارائه کنند.
طیب نیا با بیان اینکه امسال باید از رکود به صورت کامل خارج شویم ، گفت: امسال باید رشد داشته باشیم که صنایع کوچک، متوسط و عامه مردم آن را حس کنند.
وزیر اقتصاد با بیان اینکه پروژه انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم در کشور چند ماه است که کلید خوده است گفت: طرح این است که مسیر انتخابات را تغییر دهند و عملکرد دولت را که در برجام موفقیت داشته و رشد منفی 8 فصل را در سال 93 به رشد مثبت 3 درصد تبدیل کرد ، ناموفق جلوه دهند.
وی افزود: امسال چون در سال انتخابات هستیم رقبا همه تلاش خود را خواهند کرد تا اعتماد مردم از دولت سرد شوند که اگر چنین اتفاقی روی دهد همه برنامه های ما با شکست مواجه خواهد شد.
نقش کاهش قیمت نفت در رشد اقتصادی
طیبب نیا گفت : رشد اقتصادی سه درصدی در سال 93 اگر با کاهش قیمت نفت همراه نمی شد در سال 94 به 5 درصد می رسید اما کاهش قیمت نفت موجب شد بر اساس اطلاعات مرکز آمار به رشد مثبت یک درصد برسیم البته بانک مرکزی هنوز آماری اعلام نکرده است.
وی با بیان اینکه رشد اقتصادی سال 94 به مراتب کمتر از سال 93 بود گفت: به مراتب باید رشد اقتصادی منفی تری در سال 94 می داشتیم اما به دلیل مجموعه سیاست های دولت این اتفاق نیفتاد البته در سال 95 رشد اقتصادی بالاتری خواهیم داشت.
وزیر اقتصاد با اشاره به خبرهای منتشره در رسانه ها درباره پرداخت ها به مدیران دولتی گفت: از دو سال قبل اولین کاری که در وزارت اقتصاد انجام دادم خارج کردن مدیران وزارت خانه از همه مسئولیت های در شرکت های تابع این وزارت خانه بود ضمن اینکه ساماندهی حقوق و مزایا از برنامه های ما بود زیرا آثار منفی این قبیل پرداخت ها به اعتماد مردم ضربه می زند.
دولت را در تک نرخی کردن ارز کمک کنید
وی از اقتصاددانان خواست: به دولت در تک نرخی کردن ارز با حداقل هزینه کمک کنند.
طیب نیا اضافه کرد: بالا بودن نرخ سود، میزان عرضه اندک تسهیلات بانکی و انحراف در پرداخت تسهیلات از موانع رشد اقتصادی است از این رو بنا داریم تا نرخ مناسبی را برای سود بانکی انتخاب کنیم.
طیبنیا گفت: نرخ مناسب برای سود بانکی ، نرخی است که فاصله منطقی با تورم داشته باشد که هم اکنون تورم حدود 10 درصد پیشبینی شده و تا 2 ماه آینده تک رقمی خواهد شد بنابراین تلاش ما این است که نرخ سود سپرده و تسهیلات نیز سه تا چهار واحد درصد با تورم فاصله داشته باشد.
وزیر اقتصاد افزود: بانک ها نیز از نرخ سود شاکی هستند؛ زیرا نمی توانند مطالبات خود را دریافت کنند.