بلاتکلیفی طرح گازی نورد استریم2
آمریکا و اتحادیه اروپا همچنان به شرکای شرکت روسی گازپروم در اروپا فشار وارد می کنند تا آنها را مجبور کنند از طرح گازی نورد استریم2 صرفنظر کنند.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا وسیما خبرگزاری اسپوتنیک،در طرح گازی نورد استریم 2 ساخت دومین خط لوله انتقال گاز میان روسیه و آلمان از طریق دریای بالتیک پیش بینی شده است.
زیگمار گابریل معاون صدر اعظم آلمان سه شرط برای اجرای این پروژه مطرح کرده است. اولین شرط این است که احداث خط لوله گاز با معیارهای رایج در اتحادیه اروپا مطابقت داشته باشد. شرط دوم این است که این پروژه آثار منفی بر انتقال گاز روسیه از طریق اوکراین نداشته باشد و شرط سوم این که خط لوله مدنظر در این پروژه در تامین گاز کشورهای شرق اروپا خللی وارد نکند.
معاون صدر اعظم آلمان در برلین تاکید کرد دولت آلمان پروژه نورد استریم 2 را به لحاظ توسعه اقتصادی مد نظر قرار داده است نه به عنوان یک اقدام سیاسی.
اما از میان بازیگرانی که تلاش می کنند در روند اجرای این طرح مانع تراشی کنند می توان به کشورهایی اشاره کرد که در حال حاضر گاز روسیه برای ورود به اروپا از خاک آنها عبور می کند. این کشورها بیم آن دارند در صورت ساخت خط لوله جدید انتقال گاز که هزینه آن بالغ بر هشت میلیارد یورو پیش بینی شده است، سالانه میلیاردها دلار از دست بدهند.
آلمان از همان ابتدا اعلام کرد به پروژه نورد استریم2 علاقمند است چرا که ساخت خط لوله جدید در این پروژه امکان کاهش پنجاه درصدی هزینه های انتقال گاز روسیه به اروپا را در مقایسه با هزینه های انتقال گاز این کشور از طریق اوکراین فراهم خواهد کرد.
الکساندر پاسچنیک تحلیلگر بنیاد ملی امنیت انرژی روسیه اعلام کرد اظهار نظرهای معاون آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان نشان دهنده آن است که میان دولت آلمان و رهبران اتحادیه اروپا درباره این پروژه اختلاف نظرهایی وجود دارد. بدیهی است که گابریل مایل است از شرکتهای آلمانی حمایت کند اما در عین حال می کوشد که از بروز تنشهای سیاسی با بروکسل نیز بپرهیزد.
وی تصریح کرد برلین تلاش می کند از منافع خود دفاع کند اما با بروکسل و واشنگتن وارد نزاع نشود به همین علت در موضع گیریهای آلمان هنوز هم ابهاماتی وجود دارد.
پروژه نورد استریم2 به ویژه در زمانی که بحران سیاسی و نظامی اوکراین بالا گرفت، مشاجرات و اختلافات سیاسی زیادی در اروپا به وجود آورد. اما همه اینها بازیهای سیاسی است. یکی از علل اصلی این اختلافات احساسات روسستیزانه است که در میان مقامات اتحادیه اروپا دیده می شود. بروکسل مایل نیست که روسیه بازار انرژی اروپا را تحت کنترل خود درآورد هر چند روسیه چنین هدفی را دنبال نمی کند و گازپروم هیچگاه تلاش نکرده است پنجاه درصد یا سهم بیشتری از بازار انرژی اروپا را تصاحب کند.
در پروژه نورد استریم 2 ساخت دو خط لوله انتقال گاز زیردریایی با ظرفیت سالانه پنجاه و پنج میلیارد متر مکعب گاز میان روسیه و آلمان پیش بینی شده است. این پروژه در واقع توسعه پروژه گازی نورد استریم است که در حال حاضر نیز فعال است. توافق نامه ساخت خط لوله جدید انتقال گاز سپتامبر سال دو هزار و چهارده در مجمع اقتصادی ولادیووستوک روسیه به امضا رسید. در همین راستا کنسرسیوم جدیدی از شرکتهای گازپروم، شل، وینترشال، او ام وی و انجی تشکیل شد. شرکت روسی پنجاه درصد سهام این کنسرسیوم را در اختیار دارد. یکی از اهداف این پروژه کاهش وابستگی روسیه به اوکراین در انتقال گاز به اروپا است به همین علت مقامات کیف برای مسدود کردن اجرای پروژه نورد استریم 2 به شدت تلاش می کنند.
زورآزمایی جدی کیف و مسکو در زمینه گاز از زمانی آغاز شد که یک رژیم طرفدار غرب در اوایل سال دو هزار و چهارده در اوکراین روی کار آمد. اولین بار در سال دو هزار و چهارده تحویل گاز روسیه به اوکراین به مدت چندین ماه متوقف شد اما بر اساس توافق موقتی که در این باره منعقد شد، روسیه متعهد شد صادرات گاز به اوکراین را تضمین کند با این حال از آن زمان تحویل گاز تولیدی روسیه به اوکراین چند بار دچار وقفه شده است.