الجزیره: سفر محمد بن سلمان به آمریکا در زمان پرتنشی انجام می گیرد
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما شبکه خبری الجزیره انگلیسی اعلام کرد سفر محمد بن سلمان جانشین ولیعهد عربستان سعودی به آمریکا در زمان پرتنشی در روابط دو کشور انجام گرفته است. این شبکه افزود روابط دو کشور بر سر مسائلی مانند جنگ سوریه و نقش ایران در خاورمیانه دچار تنش هایی شده است.
رزلین جردن خبرنگار الجزیره انگلیسی در واشنگتن در گزارشی در این باره گفت روابط واشنگتن و ریاض در سراشیبی قرار گرفته است. روابط دو کشور بر سر نقش آمریکا در حصول توافق هسته ای ایران، جنگ تحت رهبری عربستان در یمن، و عدم توافق بر سر راه حل نهایی بحران سوریه رو به وخامت نهاده است. با توجه به اینکه از دوره ریاست جمهوری باراک اوباما در آمریکا فقط هشت ماه باقی مانده است، این سوال مطرح است که چرا محمد بن سلمان در این زمان به آمریکا سفر کرده است. یک کارشناس امور خاورمیانه گفت جواب این پرسش ساده است: دولت آمریکا فقط به کسانی که در اتاق بیضی کاخ سفید یا پنتاگون می نشینند، محدود نمی شود.
بلال صعب، عضو ارشد شورای آتلانتیک گفت :«کسان دیگری هم (در دولت) آمریکا هستند که منصوبان سیاسی نیستند و از دیرباز روی این مسئله کار کرده اند و در سمت های خود باقی می مانند. بنابراین، این افراد همچنان در سیاست آمریکا در خصوص عربستان سعودی تاثیرگذار خواهند بود.»
با این حال، مقامات سعودی ناخرسندی خود را از دولت کنونی آمریکا پنهان نمی کنند. نواف الثاری ، مشاور امور ضدتروریسم عربستان سعودی در سازمان ملل در یک سخنرانی گفت :«ما اکنون شاهد این هستیم که ایران با هیچ تحریمی در زمینه عضویت کامل در سازمان ملل مواجه نیست و اکنون با وجوهی که به دستش می رسد آزاد است که از این گروهها و سازمان های (تروریستی) حمایت کند.»
گزارشگر الجزیره انگلیسی گفت سفر محمد بن سلمان به آمریکا فقط برای مسائل امنیتی نیست. وی اخیرا برنامه چشم انداز 2030 را اعلام کرده که قرار است سعودی های بیشتری را از بخش دولتی عربستان وارد بخش خصوصی کند. او همچنین می خواهد شرکت ملی نفتی آرامکو را خصوصی سازی کند و یک قطب مالی بین المللی، مشابه مراکز مالی لندن و نیویورک و توکیو در کشورش ایجاد کند.
آمریکا معتقد است چشم انداز 2030 نیز جدیدترین برنامه از یک رشته اصلاحات در عربستان است که به جایی نخواهد رسید. برخی کارشناسان می گویند محمد بن سلمان از خود شجاعت سیاسی نشان داده است.
بلال صعب گفت :«در عربستان برخی دست کم این تمایل را دارند یا به این درک رسیده اند که اصلاحات دیگر جزو گزینه های اختیاری نیست بلکه یک ضرورت است. محمد بن سلمان که در راس هرم حکومتی عربستان و نزدیک به پادشاه قرار دارد این ضرورت را درک کرده است و تلاش برای اجرای این اصلاحات به منزله دور شدن از رژیم قبلی است.»
هنوز معلوم نیست محمد بن سلمان از آمریکا چه می خواهد. اما قطعا این تضمین که واشنگتن همچنان یکی از شرکای اقتصادی و دفاعی اصلی ریاض باقی خواهد ماند، با استقبال وی مواجه خواهد شد.