خبرگزاری صداوسیما مدیرکل امور سیاسی و امنیت بینالمللی وزارت خارجه ایران در بیستمین سالگرد معاهده منع جامع آزمایشات هسته ای (سی تی بی تی) در وین شرکت کرد.«حمید بعیدینژاد » امروز در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صداو سیما در وین گفت: اعتقاد ما این است که این پیمان بعنوان یک معاهده ای برای محدود کردن توسعه سلاح های هسته ای به ان نگاه شود و نه فقط محدود کردن انفجارات هسته ای که یک هدف بسیار محدود تری هست.
سی تی بی تی ، الزامی تر شود
این مقام ایرانی افزود: جمهوری اسلامی ایران از اعضای اصلی این معاهده بوده که ان را امضا کرده است و برای همین در این اجلاس شرکت کرده تا دیدگاههای خود را در قبال این معاهده بیست سال بعد از انعقاد آن با کشورهای دیگر درمیان بگذاریم.
بعیدی نژاد گفت: به اعتقاد جمهوری اسلامی ایران؛ هدف اصلی این معاهده محدود کردن امکان گسترش و توسعه سلاحهای هسته ای از طریق منع تمامی انواع آزمایشات هسته ای بود که متاسفانه این هدف انطور که مورد نظر کشورهای غیرمتعهد بوده عمل نشده است.
وی تصریح کرد: البته این معاهده توانسته است انجام ازمایشات هسته ای و انفجارات هسته ای ازطریق محدود کردن کشورهای هسته ای را بمقدار زیادی پایین بیاورد اما انتظار کشورهای عدم تعهد از همان روز اجرایی شدن معاهده این بود که اهداف سی.تی.بی .تی فراتر از این دیده شود و کلا کشورهای هسته ای با محدود کردن تمام روش هایی که برای ارتقای سلاح های هسته ای خود انجام می دهند؛ توسعه سلاحهای هسته ای را محدود بکنند.
بعیدی نژاد با اشاره به اینکه متاسفانه این هدف محقق نشده است ؛گفت : ما این دیدگاه را به روشنی در این اجلاس مطرح خواهیم کرد و انتظار خودمان را با دیگر کشورها در میان خواهیم گذاشت که انتظار ما این است که سی.تی.بی .تی واقعا بعنوان معاهده ای برای محدود کردن توسعه سلاح های هسته ای به ان نگاه شود و نه فقط محدود کردن انفجارات هسته ای که یک هدف بسیار محدود تری هست.
چالش غربی ها و رژیم صهیونیستی
مدیرکل امور سیاسی و امنیت بینالمللی وزارت خارجه خاطرنشان کرد : همچنین یکی از نگرانی هایی که ما در این اجلاس مطرح خواهیم کرد این است که اصرار برخی از کشورهای غربی و رژیم اسراییل برای اینکه اسراییل در گروه کشورهای غرب آسیا و جنوب آسیا قرار بگیرد ؛باعث شده است گروه مهمی از کشورها نتوانند در همه سازو کارهای دبیرخانه سی.تی.بی.تی نقش ایفا کنند.
بعیدی نژاد گفت : ما در زمان مذاکرات و بعد از آن از روز اول که این معاهده امضا شد این نگرانی خود را ابراز کردیم که کشورهای دیگر نمی توانند برای گروه کشورهای غرب آسیا و جنوب آسیا تصمیم بگیرند و یک رژیمی که مشروعیتی از نظر این کشورها ندارد به این گروه تحمیل کنند .
وی تاکید کرد: متاسفانه این موضوع سیاسی اتخاذ شده از طرف کشورهای غربی و رژیم اسراییل باعث شده که سازو کارهای لازم در سی.تی.بی تی. بطور کامل شکل نگیرد و گروه غرب آسیا و جنوب اسیا طی این بیست سال نتواند تشکیل و رسما موجودیت خود را اعلام و بتواند در همه سازو کارهای معاهده نقش ایفا کند و این هم یکی از نگرانی هایی است که ما در این جلسه با دیگر کشورها درمیان خواهیم گذاشت.
بیستمین سالگرد تکمیل معاهده منع جامع ازمایشات هسته ای در سطح وزرا و با شرکت صدو ده کشور درمقر این سازمان در وین برگزار شد. براساس این پیمان کلیه آزمایشات هسته ای که به منظور تولید سلاح هسته ای انجام میپذیرد ؛ممنوع شده است .
صدو هشتادو سه کشور این پیمان را امضا کرده اند و از این تعداد صدو شصت و چهار کشور ان را تصویب کردند.برای اجرایی شده این معاهده ؛تصویب ان توسط هشت دیگر نیز نیاز است.