پخش زنده
امروز: -
دفاع از حقوق شهروندی، بهانهای برای آزادی حمل سلاح در آمریکا شده است.
حادثه از این قرار بوده که بامداد روز گذشته- یکشنبه- فردی با در دست داشتن یک اسلحه وارد کلوپی شبانه در شهر اورلاندو ایالت فلوریدا میشود و با تیراندازی دستکم پنجاه تن را میکشد و بیش از 53 نفر را زخمی میکند. به گزارش رسانهها، اسلحهای که این فرد در دست داشته یک تفنگ نیمه خودکار با شکل نظامی بوده که در حوادث مشابه از کالیفرنیا گرفته تا کنتیکت مورد استفاده قرار گرفته است.
در این خصوص، جان مینا رئیس پلیس شهر اورلاندو گفته "عمر متین" مظنون اصلی این حادثه که یک شهروند 29 ساله آمریکایی و پسر یک مهاجر افغان بوده است، در حمله روز یکشنبه به کلوپی شبانه در اورلاندو یک تفنگ تهاجمی از نوع «آ آر - 15» و یک سلاح سبک همراه خود داشته است. تفنگ تهاجمی نوع آ آر - 15 برگرفته از تفنگ ام - 16 ارتش آمریکا است که دهه 1960 در جنگ ویتنام از آن استفاده میشد. در این باره بنا بر آمار مجله «مادر جونز» این نوع سلاحهای تهاجمی دستکم در 10 مورد تیراندازی مرگبار در آمریکا از سال 2011 تاکنون به کار رفته است. در این زمینه خبرگزاری رویتر به موارد ذیل اشاره و استناد کرده است:
"آدام لانزا دسامبر سال 2012 با استفاده از تفنگ «بوش مستر ایکس ام پانزده»، 28 کودک و بزرگسال را در مدرسه ابتدانی سندی هوک در کنتیکت کشت. تشفین مالک و سید فاروق نیز دسامبر سال 2015 با استفاده از دو تفنگ تهاجمی و دو اسلحه کمری، 14 نفر را در سن برناردینو ایالت کالیفرنیا کشتند. جیمز هولمز نیز زمانی که سال 2012 ، 12 نفر را در تئاتر کلورادو کشت یک تفنگ تهاجمی، یک شات گان و دو اسلحه کمری در اختیار داشت".
در این راستا به ویژه ظرفیتها و قابلیتهای اینگونه سلاحها باعث شده تا در کانون بحث بر سر قوانین اسلحه در آمریکا قرار گیرد به طوری که مخالفان میگویند غیرنظامیان نباید آنچه را که آنها «سلاح جنگی» مینامند در اختیار داشته باشند.
به هرحال جنجال و اختلافنظر 80 ساله بر سر مالکیت و حمل اسلحه در آمریکا نشان میدهد که آزادی حمل اسلحه طی این سالها همواره یکی از موضوعات جنجالی و خبرساز این کشور بوده است.
سنت مالکیت اسلحه گرم در آمریکا به قرن هفدهم بازمیگردد؛ از اینرو اعتراضات به خشونتهای مسلحانه در این کشور موضوع جدیدی نبوده و همواره مخالفان معتقد بودهاند که حمل سلاح گرم بازی با آتشی است که آبستن فاجعه است. به گونهای که پس از تیراندازی مرگبار اورلاندو برخی سیاستمداران دموکرات اظهار داشتهاند که کنگره باید بررسی ممنوعیت سلاحهای تهاجمی را ازسر گیرد.
این بحث پیشتر در قالب طرحی از جانب سناتورهای دموکرات ارایه شده بود که در سال 2004 توسط دولت "جرج دبلیو. بوش" تمدید نشد.
اما با وجود این مخالفتها که باراک اوباما هم خواستار تصویب قانون ممنوعیت فروش سلاح شده و کنگره را در این زمینه تحت فشار قرار داده است اما تاکنون هیچ اقدام جدی برای جلوگیری از افزایش اقدامات خشونت آمیز در آمریکا که بیشتر با سلاح گرم روی میدهد نشده و هرگونه طرحی برای کنترل و محدودیت
حمل سلاح با مخالفت بسیاری از مقامات و لابیهایی همچون انجمن ملی سلاح آمریکا مواجه شده است. این نهاد هر سال میلیونها دلار به مبارزات انتخاباتی نامزدها پول میدهد و به همین علت بسیاری از اعضای نومحافظه کار کنگره آمریکا تحت تاثیر سیاستها و اهداف این لابی هستند. دیوید ای کین رئیس "انجمن ملی سلاح" اخیرا گفته بود، این انجمن به عنوان بزرگ ترین لابی سلاح در آمریکا، از حمایت کافی قانونگذاران کنگره برای شکست طرح غیرقانونی کردن حمل و فروش تسلیحات تهاجمی و مهمات با ظرفیت بالا، برخوردار است.
بر این اساس میتوان گفت که بیتوجهی هیئت حاکمه آمریکا به پیامدهای وخیم ادامه وضعیت موجود در زمینه آزادی خرید، نگهداری و حمل سلاح در آمریکا، در واقع پرده از وجود پیوندی عمیق بین کارخانههای ساخت سلاح و طبقه حاکمه در آمریکا، به ویژه حزب جمهوری خواه، بر میدارد.
این افراد و کارخانجات در پسِ فریبننده دفاع از حقوق فردی به منظور تامین امنیت شهروندان مدعیاند که تصویب محدودیت در حمل سلاح، حق مردم را در مالکیت اسلحه که در قانون اساسی آمده است، نقض میکند اما کیست که نداند یکی از دلایل اصلی مخالفتها با قوانین کنترل سلاح در آمریکا، سود بسیار زیاد آن برای تولیدکنندگان صنعت اسلحه سازی در آمریکا است.
جدای از این مسئله، بایستی در نظر داشت که بخشی از جامعه امریکا به لحاظ رفتارهای سنتی و تاریخی خود به ویژه در ایالتهای جنوبی امریکا، حمل سلاح و دفاع شخصی را بهعنوان سنت دیرینه خود میدانند. بدین معنا که در میان افکارعمومی مردم امریکا نیز اقلیت قابل توجهی طرفدار حمل و خرید اسلحه برای دفاع شخصی هستند. چراکه امریکا جامعه پرالتهاب و پر خشونتی است و بنابراین برای دفاع از خود این موضوع را لازم میدانند. به سخنی دیگر داشتن سلاح با تاریخ و فرهنگ مردم آمریکا گره خورده است. در این باره جو آرپایو"، کلانتر ایالت آریزونای آمریکا برای حفظ جان پرسنل خود از آنها خواسته است تا همواره با خود تفنگهای مدل 'ای آر-15' را حمل کنند وی در این زمینه گفته ما در یک جامعه خشن زندگی میکنیم و باید بگویم که پاسخ آتش را باید با آتش داد.
..............................................................................
بررسی و تحلیل / مصطفی عبدلی