گزارش؛
گردهمایی جهانی برای بازسازی اعضا آسیب دیده بدن
در جشنواره زیستمواد مهندسی در مونترال کانادا بیش از 4000 دانشمند از سرتاسر دنیا آخرین یافتههای خود را در زمینه استفاده از زیستمواد مهندسی شده در پزشکی به اشتراک گذاشتند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا وسیما، برای آشنایی بهتر با این جشنواره بهتر است ابتدا به این جملات توجه کنید.
چقدر ایدهآل است اگر غضروف بتواند بدون روشهای تهاجمی خود را ترمیم کند؟
چقدر خوب میشد اگر میتوانستیم ارگانهای داخلی را با یک چاپگر سهبعدی چاپ میکردیم؟
این عبارات مشابه نوشتههای یک فیلم علمی تخیلی است اما جالب است بدانید که اینها بخشی از موضوعات دهمین جشنواره جهانی زیستمواد در مونترال کاناداست.
زیستمواد شامل تمام مواد مهندسی شده است که با یک قسمت آسیبدیده یا بیمار بدن انسان در تماس هستند.
ایمپلنتهای درون بدن، لنزهای چشمی، میله جراحی(catheters)، ایمپلنتهای ارتودنسی، شیرهای قلب و استنتها که سرخرگها را باز نگه میدارند، نمونههایی از این زیستمواد هستند. زیستموادها بهطور گسترده در پزشکی و صنعت استفاده میشوند.
پاول سانتیره استاد زیستمواد دانشگاه تورنتو میگوید:« این زمینه تحقیقاتی بعد از جنگ جهانی دوم شروع شد و جراحان برای بازگشت عملکرد مکانیکی در سربازان مصدوم با خلق و ابداع مواد جایگزین بسیار خلاقانه عمل کردند.»
در این جشنواره در حدود 4000 دانشمند، پزشک و محقق از 60 کشور جهان دور هم جمع شدند و در حدود 3300 کار جدید از آخرین یافتههای خود در زمینه زیستمواد و پزشکی ارایه دادند.
پیشرفتهای بزرگ در زمینه مهندسی، همگام با دو دهه مطالعه درباره چگونگی واکنش بدن به ایمپلنتهای ساخته شده از مواد خارجی ( پلاستیکها، پلیمرها، سرامیک و فلزات) منجر به پیشرفتها و بهبودهای عظیمی در سطح مشترک بین ابزارهای قابل کاشت و سیستم ایمنی بدن شده است.
موضوعات ارایه شده در این جشنواره شامل موارد زیر است: ساخت سهبعدی گوش، پا یا دیگر ارگانها با استفاده از پلاستیک، مهارکردن نانوفناوری برای انتقال با دقت داروها به بافتهای سرطانی و فناوری احیاءکننده که در آن زیست مواد برای ترمیم، درمان یا کمک به رشد استخوان، غضروف، پوست و رگهای خون مهندسی میشوند.
سانتیره میگوید:« ما میتوانیم تمام رگهای خونی را دوباره بسازیم. البته ما هنوز بر روی سرخرگها مطالعه میکنیم اما مطمئن هستیم که با گذشت زمان به این موفقیت دست خواهیم یافت. ما میخواهیم از مواد جدیدی استفاده کنیم قبل از اینکه بیماری مزمن شود.»
این جشنواره هر چهار سال یکبار برگزار میشود و بهترینهای جهان در آن شرکت میکنند.
یک گروه از پلیتکنیک مونترال با هدایت بوشمن در این جشنواره شرکت کرده است که یک رهبر جهانی در زمینه استفاده از هیدروژل ( یک پلیمر که همانند تاندونها عمل میکند) است.
همچنین مریم تبریزیان از دانشکده مهندسی زیستمواد دانشگاه مک گیل( McGill )بر روی پزشکی احیاکننده، نانوپزشکی و ابزارهای محاسباتی آزمایشگاه روی تراشه متمرکز شده است.
ابزارهای آزمایشگاه روی تراشه شامل سطوح پوشش یافته با زیستمواد هستند که میتوانند بهسرعت عفونت را در یک قطره خون تشخیص دهند.
شما میتوانید بهراحتی یکی از آنها را در دست بگیرید و جابجا کنید.
شما در بیابان افریقا هم میتوانید از این ابزار استفاده کنید و اطلاعات را به یک مرکز ارسال کنید و تشخیص را دریافت کنید.
در این جشنواره کارگاههای بسیاری درباره مهندسی بافت، زیستمواد برای چاپ سهبعدی، مواد قابل تزریق برای سلول درمانی، داربستهای ساختمانی برای رشد بافت و غیره برگزار شد.
انتظار میرود که بازار زیستمواد در چهار سال آینده به 130 میلیارد دلار برسد.