برنامه 10 ساله احداث 860 هزار هکتار باغ در اراضی شیبدار در قالب طرح اقتصاد مقاومتی تدوین شده است که در صورت تامین اعتبار، امسال آغاز می شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مدیر کل دفتر امور میوه های سردسیری و خشک معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی گفت : مرحله نخست طرح احداث باغ در اراضی شیبدار در سطح 265 هزار هکتار و در استان هایی که دارای بیش از500 میلی متر بارندگی هستند، در پنج سال اجرا خواهد شد.
رمضان رویین تن اظهار داشت: این میزان بارندگی به معنای دریافت پنج هزار متر مکعب آب در هکتار و معادل 25 هزار بشکه 200 لیتری آب است که اگر درست مدیریت شود، باغ های مثمر و اقتصادی ایجاد خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه 52 درصد اراضی کشور و 55 درصد باغات موجود در اراضی شیبدار هستند، تصریح کرد: همه استان های کشور استعداد احداث باغ در اراضی شیبدار را دارند، اما 17 استان که دارای بارندگی بالای 500 میلی متر و پراکنش مناسب هستند، در اولویت این طرح قرار گرفته اند.
رویین تن ادامه داد: در این باغات، عملیات حفظ، ذخیره و نگهداری و مصرف بموقع آب باران در داخل باغ و در پای درختان همراه با آبیاری های تکمیلی که آن هم با آب باران است، انجام می گیرد.
وی درباره گونه های قابل کشت در این طرح گفت: گونه ها و ارقام اقتصادی، مقاوم، سازگار، قابل نگهداری و به ویژه با قابلیت ارزآوری و صادراتی کاشت خواهد شد که از جمله می توان به بادام، پسته، گردو، زیتون، میوه های هسته دار، زرشک، سنجد، عناب، فندوق، انجیر، انار، توت و زالزالک اشاره کرد.
مدیر کل دفتر امور میوه های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی با اذعان به این که در طرح 10 ساله احداث باغ در اراضی شیبدار، کشت گیاهان دارویی برنامه ریزی شده است، اعلام کرد: در احداث این باغات ، کشت انواع گیاهان دارویی و گل محمدی به ویژه برای تولید اسانس مورد توجه قرار گرفته به طوری که در مرحله نخست این طرح قرار است 13 درصد از سطح 265 هزار هکتار،گیاهان دارویی و گل محمدی کشت شود.
وی اظهار داشت : دستور فنی احداث باغ در ارضی شیبدار برای هر استان و هر منطقه با توجه به مقدار شیب اراضی، جنس خاک، تابش آفتاب، سرعت باد و نوع گونه قابل کشت تهیه شده است.
رویین تن درباره هزینه احداث باغ در اراضی شیبدار نیز گفت: احداث هر هکتار باغ اقتصادی و پایدار در اراضی شیبدار با اجرای همه عملیات جمع آوری آب باران، ایجاد استخرهای ذخیره آب، حفر و چاله کنی، کاشت نهال، قیمت نهال،تامین مواد آلی مورد نیاز و ایجاد سامانه های آبگیر داخل باغ 13 میلیون تومان هزینه دارد.
وی میزان آورده بهره برداران برای احداث هر هکتار باغ را 5 میلیون تومان و کمک های دولتی بلاعوض را 8 میلیون تومان اعلام و تصریح کرد: با ایجاد تشکل، تعاونی و انجام کار گروهی، هزینه احداث باغ در هر هکتار اراضی شیبدار با حفظ کیفیت کاهش خواهد یافت. رویین تن حفظ آب و خاک،استفاده از نزولات آسمانی، توسعه آبخیزداری و آبخوانداری، افزایش تراز آب های زیرزمینی و نگهداری آب در محل بارش، افزایش تولیدات باغی، افزایش درآمد، اشتغال مولد، کاهش مهاجرت به شهرها، صادرات و ارزآوری، جلب مشارکت مردم در سازندگی و پایداری منابع، بهره وری مطلوب از منابع پایه، کاهش دما و تبخیر، پیشگیری و مقابله با پدیده گرد و غبار و پیشگیری از فرسایش خاک را از دلایل احداث باغ در اراضی شیبدار برشمرد.
وی کل سطح باغات کشور را 2 میلیون و 600 هزار هکتار عنوان و خاطر نشان کرد: نزدیک به یک میلیون و 430 هزار هکتار از این باغات در ارضی شیبدار هستند.
رویین تن با اشاره به چهار مشخصه طرح اقتصاد مقاومتی یعنی درونزا بودن، مشارکت طلبی، دانش بنیان و برونگرا بودن، گفت: این مشخصه ها در بخش کشاورزی وجود دارد ضمن آن که باید به سمت علمی تر شدن کشاورزی حرکت کنیم.
وی کشاورزی را زیربنای توسعه و پیشرفت هر کشور و تمدن دانست و اذعان داشت: کشورهای پیشرفته و صنعتی دارای کشاورزی توسعه یافته هستند و صنعت، تکنولوژی و اطلاعات در خدمت کشاورزی قرار گرفته است.
مدیر کل دفتر امور میوه های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی با تاکید بر لزوم توجه ویژه به کشاورزی در برنامه اقتصاد مقاومتی تصریح کرد: با توجه و اهمیت به بخش کشاورزی، می توان با کمترین هزینه، بیشترین اثر بخشی را در ایجاد درآمد، اشتغال، ارزآوری، امنیت غذایی، مصونیت سیاسی و گذار از بحران های اجتماعی داشت.
وی ارتقای سطح دانش، صنعت و تکنولوژی در عرصه کشاورزی را ضروری خواند و گفت: در کشورهای توسعه یافته و دانش بنیان، 10 تا 20 درصد وقت و توان در داخل عرصه تولید در حوزه های زراعت، باغبانی و دامپروری مصرف می شود و بقیه توان به فرآوری، تبدیل، بسته بندی، بازاریابی و مراحل بعد از تولید اختصاص می یابد.
رویین تن با بیان این که نگرش جامعه و مسوولان به کشاورزی باید متحول شود، اظهار داشت: برای توسعه کشاورزی نیاز است به این بخش از اقتصاد به عنوان عامل و مبنای توسعه کشور نگاه شود.